Βίος και πολιτεία η «Νάνσυ» - Το «πλούσιο» παρελθόν της αρχηγού του κυκλώματος εκβιαστών
Οι συλλήψεις, οι fake αγοραπωλησίες ακινήτων και η υπεξαίρεση. Το «ψάρεμα» των θυμάτων-καταστηματαρχών.
Ιδιαίτερα «πλούσιο» παρελθόν φαίνεται πως έχει η «Νάνσυ», η «εγκέφαλος» του κυκλώματος που εκβίαζε καταστηματάρχες για να τους αποσπά τεράστια ποσά, προσφέροντάς τους «προστασία» από τα πρόστιμα.
Η 43χρονη από την Πάτρα, που είχε σχεδιάσει με μεθοδικότητα τη δομή και τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, είχε συλληφθεί ακόμα δύο φορές στο παρελθόν για διάπραξη κακουργημάτων.
Πιο συγκεκριμένα, το 2009 φέρεται να είχε κατηγορηθεί για απόπειρα απάτης όταν, παριστάνοντας τη μεσίτρια, αποπειράθηκε να πουλήσει ακίνητο της Εθνικής Τράπεζας, αξίας 120.000 ευρώ.
Δεν κατάφερε όμως να ολοκληρώσει την παράνομη πράξη της καθώς συνελήφθη.
Έναν χρόνο αργότερα, το 2010, βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με τον νόμο, αυτή τη φορά με την κατηγορία της υπεξαίρεσης χρηματικού ποσού, ύψους περίπου 125.000 ευρώ, από το γραφείο ασφαλίσεων όπου εργαζόταν εκείνη την περίοδο. Και στις δύο περιπτώσεις, της είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.
13 χρόνια εγκληματική δράση
Όσον αφορά το διάστημα της δράσης της στο κύκλωμα των εκβιαστών, αυτή φαίνεται ότι μετρά ήδη πολλά χρόνια. Όπως σημείωσε ο Γιάννης Καλλιακμάνης, επίτιμος πρόδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, μιλώντας στο Action 24, η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιείται τουλάχιστον 13 χρόνια. «Βρέθηκαν σημειώματα στο σπίτι της ‘εγκεφάλου’ του κυκλώματος με ημερομηνίες πριν το 2016», σημείωσε.
«Πρόκειται για 14 υπαλλήλους, εκ των οποίων 2 ή 3 είναι του Δήμου Αθηναίων», τόνισε, από την πλευρά του ο Γιώργος Αποστολόπουλος, δημοτικός σύμβουλος.
Αναφερόμενος στη συνεργασία υπαλλήλων από πολλές διαφορετικές υπηρεσίες του Δημοσίου, στη σπείρα, επισήμανε: «Είναι αρκετά περίεργο το πώς κατάφεραν όλοι αυτοί οι άνθρωποι να γνωριστούν, να συνεταιριστούν».
Το «ψάρεμα» των θυμάτων
Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ήταν η «Νάνσυ» που «ψάρευε» τα υποψήφια θύματα της σπείρας. Διάλεγε επιχειρηματίες σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως το Σύνταγμα και το Γκάζι, με την υπόσχεση ότι θα τους «προστατεύει» από ελέγχους και πρόστιμα του Υγειονομικού, της δημοτικής αστυνομίας, της Πολεοδομίας.
Μάλιστα φέρεται να συνόδευε τους επίορκους υπαλλήλους στα καταστήματα, όταν έκαναν ελέγχους, για να εκφοβίσει τους επιχειρηματίες, δείχνοντάς τους ότι έχει διασυνδέσεις και ότι αν δε συνεργαστούν, θα έχουν συνέπειες.
Ωστόσο, η «Νάνσυ» δεν έπαιρνε ποτέ η ίδια τα χρήματα. Συνήθως εμφανιζόταν ο 41χρονος αδελφός της στο ρόλο του «εισπράκτορα».
Οι δωροδοκίες διαρκούσαν ελάχιστα λεπτά και πραγματοποιούνταν είτε σε εξωτερικούς χώρους είτε σε κλειστούς χώρους προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί. Γίνονταν συνήθως σε τουαλέτες καταστημάτων και σε αυτοκίνητα, ενώ κρατούσαν και τσίλιες για τυχόν «ύποπτα» άτομα.
Τα χρήματα δεν περνούσαν «χέρι με χέρι» αλλά τοποθετούνταν σε μια χάρτινη σακούλα στο πάτωμα, την οποία έπαιρνε ο «εισπράκτορας».
Οργανωμένη, μεθοδική και υπολίζοντας την κάθε κίνηση, η «Νάνσυ» τηρούσε μέχρι και «λογιστικό» βιβλίο εσόδων και εξόδων για την εγκληματική οργάνωση, στο οποίο σημείωνε τα ποσά που έπαιρνε από κάθε επιχείρηση, πόσα είχε ακόμα να πάρει, αλλά και πόσα έπρεπε να μοιράσει στα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος.
Για την υπόθεση έχουν γίνει 14 συλλήψεις, ωστόσο τα μέλη του κυκλώματος ανέρχονται σε τουλάχιστον 23.