Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου: «Ιστορίες αντικειμένων» συνδέουν το παρελθόν με το παρόν [vids]
Ιστορίες που ενώνουν το παρόν με το παρελθόν αφηγείται από την Τετάρτη 27 Μαΐου, η ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου. Στην επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου www.gasmuseum.gr έρχονται «Ιστορίες αντικειμένων» από τη συλλογή του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας, που συνδέουν τα αντικείμενα τόσο μεταξύ τους όσο και με τη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων, μόλις μερικές δεκαετίες από το σήμερα. Πλούσιο αρχειακό υλικό και εντυπωσιακά τεκμήρια εμπλουτίζουν τις διηγήσεις: για τα οφέλη της χρήσης του φωταερίου στην οικιακή κατανάλωση, τη συμβολή του φωταερίου στην εξέλιξη της θεατρικής τέχνης, τη σχέση του καλλιτεχνικού ρεύματος της Αρ Νουβό (Art Nouveau) με το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας.
Η Αργυρώ Μπατσή, μουσειολόγος-μουσειοπαιδαγωγός, αφηγείται την ιστορία ενός θερμοσίφωνα φωταερίου και μαζί της ανακαλύπτουμε πώς το φωταέριο άλλαξε την καθημερινότητα των νοικοκυριών. Η Δέσποινα Ανδριοπούλου, cultural project manager-μουσειοπαιδαγωγός, διηγείται τη συμβολή του φωταερίου στο θέατρο και στη διαμόρφωση της σύγχρονης ιστορίας του, με αφορμή μία λάμπα φωταερίου. Η Γεωργία Λαζάρου, εικαστικός-μουσειοπαιδαγωγός, με αφορμή το φυτικό διάκοσμο ενός καλοριφέρ φωταερίου, με την αφήγηση της βοηθά να ανακαλύψουμε τη σχέση του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας με το καλλιτεχνικό ρεύμα της Αρ Νουβό.
https://www.youtube.com/watch?v=8k8vDD9U0ig&feature=youtu.be
Η ιστορία του Εργοστασίου
- Το 1857, ο Γάλλος François Théophile Feraldi αναλαμβάνει το έργο του φωτισμού της Αθήνας με φωταέριο. Ο δήμος Αθηναίων παραχωρεί στο Γάλλο επιχειρηματία το προνόμιο της εκμετάλλευσης του φωταερίου για 50 χρόνια. Το φωταέριο θα φωτίσει τους αθηναϊκούς δρόμους για περίπου 60 χρόνια.
- Το 1887, ο Giovanni Baptista Serpieri αναλαμβάνει τη διοίκηση του εργοστασίου. Μια περίοδος ακμής αρχίζει για τη μικρή μονάδα φωταερίου της Αθήνας. Αεριοφυλάκια, ατμολέβητες, ατμομηχανές, μονάδες καθαρισμού και άλλα κτίρια ξεπηδούν σταδιακά μέσα στο οικόπεδο έκτασης περίπου 30 στρεμμάτων. Η ανάπτυξη αυτή συνδέεται με την επέκταση της χρήσης του φωταερίου ως μορφής ενέργειας στα σπίτια και στα εργοστάσια.
- Το 1938, η επιχείρηση περιέρχεται στο δήμο Αθηναίων.
- Το 1952, ιδρύεται η Δημοτική Επιχείρηση Φωταερίου Αθηνών (Δ.Ε.Φ.Α).
- Μεταπολεμικά, το φωταέριο χάνει συνεχώς έδαφος σε σχέση με τον ηλεκτρισμό και τις νέες μορφές ενέργειας.
- Το 1984, οι φούρνοι του εργοστασίου φωταερίου σβήνουν οριστικά.
- Το 1986, ο χώρος χαρακτηρίζεται διατηρητέο ιστορικό μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού και ξεκινούν μελέτες για την αξιοποίησή του.
- Το 1999, φιλοξενούνται οι πρώτες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων καθιερώνεται στο εξής ως ένας από τους πιο αναγνωρισμένους χώρους πολιτισμού της πρωτεύουσας.
- Το 2013, εγκαινιάζεται το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.
https://www.youtube.com/watch?v=jUPAZT_vNRk