Βίντεο σοκ: Ρατσιστική επίθεση με γροθιές σε βάρος μετανάστη διανομέα
Αποτροπιασμό προκαλεί καταγγελία της ΚΕΕΡΦΑ, που έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα στον Άγιο Δημήτριο
Ένα περιστατικό που σοκάρει για την ωμότητα του δράστη, έφερε στο φως η ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή). Σύμφωνα με την καταγγελία, η οποία μάλιστα συνοδεύεται και από βίντεο, ένας μετανάστης διανομέας της Wolt δέχτηκε άγρια επίθεση από άγνωστο δράστη εν ώρα εργασίας, στον Άγιο Δημήτριο.
Όπως φαίνεται στα πλάνα, ο διανομέας που βρίσκεται πάνω στο μηχανάκι, δέχεται μπουνιές στο κεφάλι από άγνωστο άνδρα για αρκετά δευτερόλεπτα χωρίς να αντιδρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία έχει ήδη λάβει καταθέσεις από μάρτυρες και αναζητά τον δράστη για να τον συλλάβει, ενώ έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος αγνώστου.
Το βίντεο της επίθεσης:
Σύμφωνα με την ΚΕΕΡΦΑ: «Τη Δευτέρα 22/4 γύρω στις 10.30 μ.μ. ο μετανάστης Σ.Α. 36 ετών βρέθηκε ενώ εργάζονταν με την μηχανή του, στη περιοχή του Αγίου Δημητρίου. Τον προσπέρασε ένας οδηγός αυτοκινήτου SMART χρώματος λευκού με σβηστά φώτα και με επικίνδυνο ζιγκ ζαγκ κόβοντας του τον δρόμο.
Όταν ο διανομέας του φώναξε "άναψε τα φώτα σου” τότε αυτός κατέβηκε από το αυτοκίνητο και επιτέθηκε φωνάζοντας: "Έλα Πακιστανέ, εδώ να ανάψω τα φώτα μου; γαμώ το Πακιστάν, γαμώ το μ@@@@ι της μάνας σου”. Τον χτυπούσε με γροθιές εμφανώς εκπαιδευμένου στο μποξ».
Παράλληλα, όπως σημειώνεται στην καταγγελία: «Η παρέμβαση περαστικών εμπόδισε τα χειρότερα καθώς παρευρισκόμενοι παρατήρησαν ότι είχε επάνω του μαχαίρι», ενώ τονίζεται στην καταγγελία πως «η Ομάδα ΔΙΑΣ έφτασε σε 15 λεπτά αφού το φασιστοειδές απομακρύνθηκε. Όμως τα στοιχεία του αυτοκινήτου του καθώς και βίντεο δόθηκε επί τόπου στην ομάδα ΔΙΑΣ η οποία είπε στο θύμα ότι για τη καταγγελία του θα βρίσκονται στο 4ο όροφο της ΓΑΔΑ».
Ανησυχία για την κλιμάκωση της στοχοποίησης προσφύγων και μεταναστών
Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, παρουσιάζοντας την Ετήσια Έκθεση για το 2022, εξέφρασε προβληματισμό για την κλιμάκωση των επιθέσεων.
Ειδικότερα, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2022, το Δίκτυο κατέγραψε, μέσω συνεντεύξεων με τα θύματα, 74 περιστατικά ρατσιστικής βίας. Συγκεκριμένα:
- Σε 33 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστες, πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο, λόγω εθνικής καταγωγής, θρησκείας ή χρώματος. Σε ένα εκ των περιστατικών αυτών στοχοποιήθηκε άτομο τόσο λόγω εθνικής καταγωγής, όσο και λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.
- Σε 1 περιστατικό στοχοποιήθηκαν Έλληνες πολίτες λόγω εθνοτικής καταγωγής (Ρομά).
- Σε 2 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ένα τζαμί και ένα μνημείο του Ολοκαυτώματος.
- Σε 38 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΤKI+ άτομα καθώς και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της σύνδεσής τους με ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Στο εν λόγω πλαίσιο, το Δίκτυο κατέγραψε ενδοοικογενειακά περιστατικά βίας και ενδο-σχολικές ή ενδο-πανεπιστημιακές επιθέσεις κατά ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
- Σε 22 περιστατικά τα θύματα δήλωσαν ότι έχουν βιώσει ξανά βία. Σε 39 επιθέσεις αναφέρθηκαν περισσότεροι θύτες, ενώ σε 28 επιθέσεις αναφέρεται ένας μόνο θύτης.
Αναφορικά με το προφίλ των δραστών και με βάση τη μαρτυρία των θυμάτων, καταγράφηκαν τα εξής:
- Σε 41 περιστατικά συμμετείχαν πολίτες.
- Σε 15 περιστατικά οι θύτες ήταν ένστολοι. Τα μισά σχεδόν περιστατικά, όπως δήλωσαν τα θύματα, έλαβαν χώρα κοντά στα σύνορα της χώρας.
- Σε 7 περιστατικά οι δράστες ήταν δημόσιοι λειτουργοί.
- Σε 2 περιστατικά οι θύτες ήταν εργοδότες σε αγροτικές εργασίες.
- Σε 6 περιστατικά οι θύτες αναγνωρίστηκαν από τα θύματα ως μέλη ομάδων που ασκούν οργανωμένη ρατσιστική βία.
- Σε 3 περιστατικά οι θύτες προσδιορίστηκαν ως μεικτές ομάδες πολιτών και μελών ομάδων που ασκούν οργανωμένη ρατσιστική βία.
Σχετικά με την πρόσβαση των θυμάτων στη δυνατότητα καταγγελίας:
- Στην πλειονότητα των περιστατικών (44) τα θύματα δήλωσαν ότι δεν ήθελαν να προβούν σε περαιτέρω ενέργειες. Βασικός παράγοντας φαίνεται να είναι ο φόβος των θυμάτων για δευτερογενή θυματοποίηση ή επαναθυματοποίηση.
- Για 14 περιστατικά είχε γίνει καταγγελία στην αστυνομία πριν την καταγραφή.
- Σε 5 περιστατικά είχε κινηθεί η ποινική διαδικασία.
- Σε 4 περιστατικά το θύμα δήλωσε κατά την καταγραφή ότι δεν είχε καταγγείλει ακόμα το περιστατικό αλλά ότι θα ήθελε να προβεί σε καταγγελία.
Με βάση τα ευρήματα του Δικτύου για το 2022, οι βασικές τάσεις που διαπιστώνονται είναι οι εξής:
- Ύπαρξη ρατσισμού κατά προσφύγων/μεταναστών και ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στο πλαίσιο διαχείρισης της καθημερινότητάς τους (δηλαδή περιστατικά ρατσιστικής βίας ή/και ρατσιστικές συμπεριφορές που βιώνουν τα θύματα στις δραστηριότητες της καθημερινότητάς τους, π.χ. σε ΜΜΜ, στη γειτονιά κτλ. Πρόκειται συνήθως για χαμηλής έντασης περιστατικά που τελούνται από μεμονωμένα άτομα).
- Εμφάνιση περιστατικών οργανωμένης ρατσιστικής βίας, αν και σε περιορισμένο βαθμό, κατά προσφύγων/μεταναστών και ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.
- Στοχοποίηση υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εντός της ελληνικής επικράτειας, ιδίως όσων δρουν στα σύνορα.