Βίντεο από τον νέο σεισμό 5,1 Ρίχτερ στη Σαντορίνη - Προϊόντα πέφτουν από τα ράφια σούπερ μάρκετ
Μετά τη σεισμική ύφεση των τελευταίων ημερών, νέα ισχυρή σεισμική δόνηση αναστάτωσε τους κατοίκους των Κυκλάδων.
Έπειτα από μια σχετική σεισμική «νηνεμία» ένας νέος ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ με επίκεντρο και πάλι την περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό το πρωί της Δευτέρας (17/2) αναστάτωσε εκ νέου τους κατοίκους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός που σημειώθηκε στις 09:49 το πρωί, είχε ένταση 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε 21 χιλιόμετρα νότια, νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 15,1 χιλιόμετρα. Μάλιστα, σύμφωνα με αναφορές ο σεισμός έγινε αισθητός και σε πολλές περιοχές της Αττικής.
H νέα σεισμική δόνηση καταγράφηκε και από κάμερες κλειστών κυκλωμάτων καταστημάτων στην Σαντορίνη και μάλιστα σε βίντεο που εξασφάλισε ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1, φαίνονται προϊόντα να πέφτουν από τα ράφια σούπερ μάρκετ την στιγμή της δόνησης, ενώ σε κατάστημα εστίασης φαίνεται να κουνιούνται πέρα-δώθε τα φωτιστικά που κρέμονταν από το ταβάνι.
Καραστάθης για τον νέο σεισμό «Στο πλαίσιο του αναμενόμενου»
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, αυτός ο σεισμός είναι στο πλαίσιο του αναμενόμενου και δεν αλλάζει την αξιολόγηση που κάνουν οι επιστήμονες.
«Αυτό που κοιτάμε είναι ο ρυθμός σεισμικότητας να πέφτει σταθερά, και από εκεί και πέρα είναι το απολύτως αναμενόμενο να έχουμε και μεγαλύτερους σε μέγεθος σεισμούς από το 4. Και 5,2 να γινόταν πάλι ήταν μέσα στο πλαίσιο του αναμενόμενου. Αυτός ο σεισμός δεν αλλάζει την αξιολόγηση», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι οι επιστήμονες εξακολουθούν να παρακολουθούν το φαινόμενο συλλέγοντας συνεχώς δεδομένα.
Σημειώνεται ότι οι δύο επιτροπές (η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2025, στις 18.00.