Βιετνάμ: Πως 44 κουτάβια γλίτωσαν από βέβαιο θάνατο
Περισσότεροι από 40 σκύλοι, μεταξύ των οποίων και κουτάβια10 ημερών, απελευθερώθηκαν από σφαγείο στο Βιετνάμ την Παρασκευή, αφού ο ιδιοκτήτης τους εγκατέλειψε το εμπόριο κρέατος σκύλων.
Υπολογίζεται ότι πέντε εκατομμύρια σκύλοι σκοτώνονται για κρέας κάθε χρόνο στο Βιετνάμ -σημειώνοντας το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο μετά την Κίνα - με ορισμένους να πιστεύουν ότι η κατανάλωση του κρέατος μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της κακοτυχίας, ενώ άλλοι το θεωρούν λιχουδιά.
Ωστόσο η στάση απέναντι στην κατανάλωση κρέατος σκύλου αλλάζει σιγά σιγά, ιδίως στις πόλεις, καθώς τα ζώα διατηρούνται όλο και περισσότερο ως κατοικίδια.
Ο Kieu Viet Hung, ιδιοκτήτης φάρμας σε ορεινή πόλη της Ταϊλάνδης τα τελευταία επτά χρόνια παρέδωσε 44 σκύλους σε ένα καταφύγιο την Παρασκευή, το οποίο θα φροντίζει τα ζώα και θα προσπαθήσει να τους βρει νέα σπίτια.
«Όταν τα σκότωνα, τα λυπόμουν», είπε ο 39xρονος Hung. Σημειώνεται ότι ο άνδρας έσφαξε έως και 20.000 σκυλιά τα τελευταία επτά χρόνια.
Στην πλειοψηφία τους τα περισσότερα τετράποδα πουλήθηκαν από αγροτικές οικογένειες που εκτρέφουν κουτάβια στο σπίτι για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.
Παρέδιδαν περίπου 50 κουτάβια κάθε έναν ή δύο μήνες στις εγκαταστάσεις του Hung, όπου τα κρατούσαν σε βρώμικα κλουβιά, τα πάχυναν για αρκετές εβδομάδες ή μήνες και μετά τα σκότωναν, σύμφωνα με την Humane Society International (HSI), μια από τις πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις που εργάζονται σε τέλος το εμπόριο κρέατος σκύλου στο Βιετνάμ.
Ο Χουνγκ έχει πλέον μετατρέψει την επιχείρησή του σε εμπόριο παλιοσίδερων και πώλησης λιπασμάτων.
Τα περισσότερα από τα σκυλιά που σκοτώθηκαν στο Βιετνάμ είναι κλεμμένα κατοικίδια ή αδέσποτα που αρπάζονται από τους δρόμους χρησιμοποιώντας δηλητηριασμένο δόλωμα, επώδυνα όπλα τέιζερ ή εισάγονται από τις γύρω χώρες όπως η Καμπότζη, λέει η HSI.
«Ενώ έχουμε δει την κυβέρνηση να λαμβάνει κάποια μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των κυρώσεων για όσους κλέβουν ζώα συντροφιάς, εξακολουθούμε να γνωρίζουμε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη επιβολής», δήλωσε η Lola Webber της HSI.
Οι αρχές στο Ανόι και την πόλη Χο Τσι Μινχ έχουν προτρέψει τους ανθρώπους να μην καταναλώνουν κρέας σκύλου, αλλά το εμπόριο συνεχίζεται.