Βιέννη: «Σφήνα» Ρωσίας λίγο πριν τη συμφωνία ΗΠΑ Ιράν για τα πυρηνικά
Οι συνομιλίες για την αναβίωση του συμφώνου του 2015 έχουν βυθιστεί σε αβεβαιότητα μετά τις απαιτήσεις της Ρωσίας για εγγύηση από τις ΗΠΑ ότι οι κυρώσεις που αντιμετωπίζει για τη σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα βλάψουν τις εμπορικές σχέσεις της με το Ιράν.
Η Μόσχα έθεσε το ζήτημα το Σάββατο, τη στιγμή που μήνες έμμεσων συνομιλιών μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον στη Βιέννη φαινόταν να οδηγούνται προς συμφωνία.
Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία επιθυμεί γραπτή εγγύηση των ΗΠΑ ότι η εμπορική, επενδυτική και αμυντική συνεργασία της Ρωσίας με το Ιράν δεν θα παρεμποδιστεί με κανέναν τρόπο από τις κυρώσεις.
Το Tasnim επικαλείται Ιρανούς αξιωματούχους αναφέροντας ότι οι ρωσικές απαιτήσεις αποσκοπούν στη διασφάλιση των συμφερόντων της σε άλλους τομείς και «δεν είναι εποικοδομητικές».
Αναβάλλοντας την αναβίωση της συμφωνίας και καθυστερώντας την επιστροφή του Ιράν στην αγορά πετρελαίου, η Ρωσία επιδίωκε να αυξήσει τις τιμές του αργού και να αυξήσει τα δικά της ενεργειακά έσοδα, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων, χωρίς να αναφέρει πηγή για αυτήν την αξιολόγηση.
Ο ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας του Ιράν Αλί Σαμχανί δήλωνει επίσης ότι οι διαπραγματευτές αξιολογούσαν νέα στοιχεία που είχαν επηρεάσει τις συνομιλίες στη Βιέννη. Ο Shamkhani είπε στο Twitter το Ιράν προσαρμόζει πρωτοβουλίες για να επιταχύνει μια συμφωνία.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προσπάθησε να βγάλει από το κάδρο της συζήτησης για την πυρηνική συμφωνία την Ουκρανία, λέγοντας χθες ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία δεν είχαν καμία σχέση με αυτό.
Η συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Κίνας, χαλάρωσε τις κυρώσεις στην Τεχεράνη με αντάλλαγμα τον περιορισμό του εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν, καθιστώντας δυσκολότερη για την Τεχεράνη την ανάπτυξη υλικού για πυρηνικά όπλα.
Η συμφωνία κατέρρευσε με πρωτοβουλία Ντόναλντ Τραμπ το 2018.
Οι ανησυχίες της Ρωσίας για τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων στις συναλλαγές της με το Ιράν ταυτίζονται αυτή την περίοδο με την επιθυμία ανώτερων Ιρανών αξιωματούχων για βαθύτερους δεσμούς με τη Ρωσία μετά την εκλογή του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, πέρυσι.
Η ανώτατη αρχή του Ιράν, ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Χαμενεΐ, έχει ζητήσει στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία λόγω της βαθιάς δυσπιστίας του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.