Βία ανηλίκων: Εκρηκτική αύξηση σε εγκληματικές πράξεις - Έρχεται το panic button
Μαχαιρώματα και άγριοι ξυλοδαρμοί ακόμα και σε σχολικούς χώρους. Απειλές ότι τα παιδιά αλλά και οι γονείς τους θα το πληρώσουν με τη ζωή τους. Ληστείες στη μέση του δρόμου, βιντεοσκόπηση των επιθέσεων και στη συνέχεια επίδειξη της διαπόμπευσης και της ισχύος, στα Social Media.
Όλα αυτά, είναι πλέον καθημερινά φαινόμενα βίας και παραβατικότητας ανηλίκων, που τείνουν να πάρουν τη μορφή πανδημίας. Αρκετά παιδιά φοβούνται να κυκλοφορήσουν σε συγκεκριμένες περιοχές, αφού κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωπα με συμμορίες ανηλίκων που δεν θα διστάσουν -όπως έχει ήδη δείξει η ιστορία- να τα στείλουν ακόμη και στο νοσοκομείο, εάν δεν τους δώσουν το κινητό τους, το μπουφάν τους ή και τα παπούτσια τους.
Ποια είναι η απάντηση λοιπόν και πώς μπορεί να μπει ένα φρένο; Η τεχνολογία, θα ριχθεί στη μάχη για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Υπολογίζεται ότι σε περίπου δύο μήνες θα μπει σε εφαρμογή το Panic Button. Μία ειδική εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα -όπως ισχύει και για τις επιθέσεις κατά των γυναικών- που θα ειδοποιεί την αστυνομία ότι κάτι συμβαίνει σε βάρος του ανήλικου χρήστη.
Συγκεκριμένα, στην περίπτωση των ανηλίκων -σύμφωνα με τις αρχές- γονείς και παιδιά, θα μπορούν να κατεβάσουν την ειδική εφαρμογή, έτσι ώστε όταν βρεθούν σε κάποια δύσκολη συνθήκη, να αρκεί το πάτημα ενός κουμπιού για να ενημερωθεί η Άμεση Δράση και να σπεύσουν δυνάμεις στο σημείο.
Στα σχέδια των αρχών, είναι και η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα μπορούν να απευθύνονται ανήλικοι και γονείς για καταγγελίες, παράπονα, αλλά και ένας πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός για περιστατικά επιθέσεων αλλά και bullying. Η τηλεφωνική γραμμή για τη βία ανηλίκων αναμένεται να είναι έτοιμη σε 20 ημέρες και θα λειτουργεί αρχικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Μέχρι τότε; Οι γονείς μοιάζουν να είναι απόγνωση. Από τη μία δεν μπορούν να απαγορέψουν στα παιδιά τους να μην κυκλοφορούν με την παρέα τους και από την άλλη, κάποιοι αναγκάζονται να κάνουν «περιπολίες» ή να κάνουν βόλτα στην ίδια περιοχή για να είναι κοντά στο παιδί τους, σε περίπτωση που συμβεί κάτι. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση που βρίσκεται εκτός ελέγχου, έχει αρχίσει περιπολίες σε εμπορικά κέντρα και πλατείες κυρίως τα Σαββατοκύριακα, αλλά και συντονισμένες επιχειρήσεις για επιθέσεις με θύματα ανήλικους στις «κόκκινες» περιοχές, όπως Κηφισιά, Μαρούσι, Άλιμο, Περιστέρι, Μοναστηράκι, Γλυφάδα, Καλλιθέα και Παλαιό Φάληρο.
«Ξυλοκοπούν, μαχαιρώνουν και βιντεοσκοπούν, με μόνο κίνητρο τα views»
Τα λόγια αξιωματικού της ασφάλειας στο Flash.gr σοκάρουν. Ο ίδιος έχει χειριστεί πολλές υποθέσεις βίας μεταξύ ανηλίκων και όπως μας λέει, η κατάσταση τα τελευταία χρόνια έχει ξεφύγει…
«12χρονα, 13χρονα αμούστακα παιδιά, αλλά και κοπέλες, φτιάχνουν συμμορίες, συνήθως όχι γιατί έχουν ανάγκη από χρήματα ή από ρούχα, για να κλέψουν, αλλά με μόνο κίνητρο την αναζήτηση νέων συγκινήσεων, όσο κυνικό και αν ακούγεται ή απλά για να ανεβάσουν τα «κατορθώματα» τους μέσω βίντεο που έχουν καταγράψει με τα κινητά τους στο Tik Tok ή σε άλλη πλατφόρμα.
Όλα αυτά για να κερδίσουν επιβεβαίωση μέσω views. Με πρωτοφανή αγριότητα ξυλοκοπούν παιδιά, ακόμα και με σιδηρογροθιές. Συνομήλικα τους άτομα, τα οποία τα αναγκάζουν σε εξευτελιστικές πράξεις, τα βασανίζουν και δεν διστάζουν ακόμη και να τα μαχαιρώσουν, χωρίς αφορμή. Χωρίς αιτία. Έτσι για να σπάσουν πλάκα. Συμπεριφέρονται σαν αγέλη. Σχηματίζουν αρένα. Βάζουν στη μέση το θύμα ή τα θύματα τους και διασκεδάζουν να τα χτυπούν, ενώ πλέον έχουν εξοικειωθεί και με τα όπλα, μαχαίρια, σουγιάδες, ρόπαλα ακόμα και αεροβόλα.»
Δεν είναι όμως, μόνο η συχνότητα των περιστατικών και η αγριότητα των επιθέσεων. Αυτό που το καθιστά τεράστιο πρόβλημα κοινωνικό και όχι μόνο αστυνομικό, είναι και η ηλικία των δραστών που έχει κατέβει στην προεφηβεία, δηλαδή στα 10, 11, 12, 13 χρόνια. Σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με τους ειδικούς, στο φαινόμενο αυτό, έχουν παίξει τόσο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσο και τα βιντεοπαιχνίδια, αφού εξοικειώνουν τα παιδιά στην ωμή βία με δραματικά αποτελέσματα. Τα στοιχεία για την παραβατικότητα των ανηλίκων είναι σοκαριστικά και οι αριθμοί αρκούν για να μαρτυρήσουν την σκληρή πραγματικότητα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, το 2023 η παραβατικότητα αυτή εκτοξεύθηκε. Μόνο τον Σεπτέμβριο του ‘23 συνελήφθησαν 1.553 ανήλικοι και σχηματίστηκαν σε βάρος τους 1.201 δικογραφίες. Η πλειοψηφία των περιστατικών καταγράφεται στην Αττική, ενώ παρατηρείται μεγάλη αύξηση στις συλλήψεις ανηλίκων και στις κατηγορίες που τους αποδίδονται…
- 80% αύξηση το 2023 σε σχέση µε το 2022 στις συλλήψεις ανηλίκων για εγκληματική οργάνωση.
- 33% αύξηση φέτος σε σχέση µε πέρυσι στις συλλήψεις ανηλίκων για επικίνδυνες σωματικές βλάβες.
- 46% αύξηση στις συλλήψεις ανηλίκων για κλοπές
- 34% αύξηση των ανήλικων ληστών το 2023 σε σχέση µε το 2022.
- Ενώ πολλοί εκ των συλληφθέντων, εμπλέκονται και σε περιπτώσεις οπαδικής βίας.
Την ίδια ώρα και πάντα με την ελπίδα να φρενάρουν τα περιστατικά βίας μεταξύ των ανηλίκων ,διοργανώνονται από τα αρμόδια υπουργεία, ημερίδες στα σχολεία, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, αλλά και επισκέψεις ειδικών στις σχολικές μονάδες, για τον ίδιο λόγο.