Βγήκαν στους δρόμους τα «πράσινα» λεωφορεία
Στην κυκλοφορία η επόμενη ημέρα των συγκοινωνιών - Τα χαρακτηριστικά τους και τα δρομολόγια που θα κάνουν
Στην επόμενη ημέρα των συγκοινωνιών οδηγεί η εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης με την κυκλοφορία στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης των 250 «πράσινων» λεωφορείων, τα οποία και αναμένεται να ενισχύσουν τον στόλο των αστικών συγκοινωνιών και να βελτιώσουν τις μετακινήσεις των πολιτών.
«Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υλοποιεί ένα ολιστικό σχέδιο για την ανανέωση του στόλου των αστικών συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δίνοντας έμφαση στη βιώσιμη αστική συγκοινωνία, βελτιώνοντας, ταυτόχρονα, και την προσβασιμότητα των πολιτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα κινητικότητας» όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας.
«Η προσπάθεια δεν σταματά αλλά συνεχίζεται, με εντεινόμενους ρυθμούς» διαμηνύει η ηγεσία του υπουργείου και πέραν των 250 «πράσινων λεωφορείων» στον προγραμματισμό είναι :
Έως το τέλος του 2025, θα κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας επιπλέον 300 λεωφορεία συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), 100 εξ' αυτών 18 μέτρων, και τα υπόλοιπα 12 μέτρων ενώ τις επόμενες εβδομάδες, θα βγει σε διαβούλευση ο νέος διαγωνισμός για την προμήθεια 700 ηλεκτρικών λεωφορείων βραδείας και ταχείας φόρτισης για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και τρόλεϊ για την περιοχή Αθηνών.
Στρατηγικός στόχος είναι η αντικατάσταση τουλάχιστον 1.300 παλιών οχημάτων με νέα λεωφορεία, αντιρρυπαντικής τεχνολογία, έως το 2027, για την προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.
Παράλληλα, προχωρούν οι διαγωνισμοί για την ανάθεση συγκοινωνιακού έργου από τον ΟΑΣΑ και τον ΟΣΕΘ. Ειδικά οι διαγωνισμοί του ΟΑΣΑ έχουν προσωρινό ανάδοχο, ο οποίος πρόκειται να θέσει σε λειτουργία καινούργια λεωφορεία στους δρόμους της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, 96 και 115 αντίστοιχα. Επιπλέον, υλοποιούνται και δρομολογούνται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, 300 και 164 μισθώσεις λεωφορείων αντίστοιχα.
Ταυτόχρονα, προχωρά και μια σημαντική ψηφιακή μεταρρύθμιση. Η υποστήριξη ανέπαφων πληρωμών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Έως το τέλος του 2024 οι πολίτες της Αττικής θα μπορούν να χρησιμοποιούν την τραπεζική κάρτα ή το κινητό τηλέφωνο, για να μετακινούνται με όλα τα μέσα μεταφοράς, αποφεύγοντας τη χρονοτριβή στα εκδοτήρια εισιτηρίων.
Τα 250 «πράσινα λεωφορεία»: Δρομολόγια - χαρακτηριστικά
Την περασμένη Πέμπτη, 13 Ιουνίου, ενσωματώθηκαν τόσο στο στόλο της ΟΣΥ όσο και του ΟΑΣΘ και τα 110 αντίστοιχα 140 σύγχρονης τεχνολογίας ηλεκτρικά λεωφορεία Y-tong.
Σε ό,τι αφορά την πρωτεύουσα, τα 140 νέα οχήματα πραγματοποιούν δρομολόγια εντός του αστικού ιστού της Αθήνας και του Πειραιά και έχουν ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις των επιβατών με το υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης που προσφέρουν. Τα 110 ηλεκτρικά λεωφορεία στη συμπρωτεύουσα καλύπτουν κατά κύριο λόγο περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Στη συμπρωτεύουσα, η μεγάλη πλειοψηφία των λεωφορείων εξυπηρετούν 11 λεωφορειακές γραμμές, ενώ τα υπόλοιπα δρομολογούνται σε άλλες γραμμές του ΟΑΣΘ.
Οι γραμμές που καλύπτονται με ηλεκτρικά λεωφορεία είναι:
- γραμμή 21 που εκτελεί το δρομολόγιο Εύοσμος - Αριστοτέλους
- γραμμή 29 που εκτελεί το δρομολόγιο Πολίχνη - Αριστοτέλους
- γραμμή 20 που εκτελεί το δρομολόγιο Μενεμένη - Αριστοτέλους
- γραμμή 17 που εκτελεί το δρομολόγιο Τριανδρία - Ν. Σ. Σταθμός
- γραμμή 28 που εκτελεί το δρομολόγιο Τ.Σ. Ευκαρπίας - Σκλαβενίτης - Παπαγεωργίου - Πανεπιστήμιο
- γραμμή 25 που εκτελεί το δρομολόγιο Νεάπολη - Βενιζέλου
- γραμμή 19 που εκτελεί το δρομολόγιο Κορδελιό - Ν. Σ. Σταθμός
- γραμμή 30 που εκτελεί το δρομολόγιο Τριανδρία - Αποθήκη
- γραμμή 37 που εκτελεί το δρομολόγιο Ν. Σ. Σταθμός - Κρυνέρι
- γραμμή 38 που εκτελεί το δρομολόγιο Νέα Ευκαρπία - Αριστοτέλους
- γραμμή 26 που εκτελεί το δρομολόγιο Καλλιθέα - Πλατεία Ελευθερίας.
Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για σύγχρονα λεωφορεία, με χαμηλό αποτύπωμα σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές και τις περιβαλλοντικές συνέπειες. Οχήματα που διαθέτουν ράμπα και θέση ΑμεΑ, ενώ σε όλα τα καθίσματα υπάρχουν θύρες USB. Διαθέτουν, επίσης, ένα σύστημα ασφαλείας ενσωματωμένο στο μπροστινό παρμπρίζ που διευκολύνει τον οδηγό στον χειρισμό του οχήματος, το οποίο ανιχνεύει εμπόδια, παράγοντας έναν ειδικό ήχο.
Αναφορικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτών των οχημάτων, η ισχύς του κινητήρα των 12μετρων οχημάτων, είναι 350 κιλοβάτ κι έχουν αυτονομία 207 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, ενώ η χωρητικότητά τους φτάνει τα 75 άτομα, οι 35 εξ αυτών καθήμενοι.