Βεβαίωση μετακίνησης εργαζομένου: Αυτές είναι οι αλλαγές - Ποια έγγραφα πρέπει να έχουν όσοι μετακινούνται
Νέα μέτρα ισχύουν από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021 για τους κατοίκους της Αττικής λόγω του αυστηρού lockdown, ενώ οι αρχές χρησιμοποιούν νέους τρόπους για τη διασταύρωση στοιχείων για τη βεβαίωση μετακίνησης εργαζομένων προκειμένου να περιορίσουν τις παρατυπίες.
Πιο αναλυτικά, στον ιδιωτικό τομέα, όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους (είτε από το ΕΡΓΑΝΗ είτε από το forma.gov.gr).
Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού. Επισημαίνεται ότι:
- οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας
- οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων παύουν να ισχύουν.
Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες μπορούν να κινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033.
Τι ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Μια από τις βασικές ασφαλιστικές δικλείδες που αποφασίστηκε να μπουν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι δεν αρκεί, πλέον, να φέρουν μια απλή βεβαίωση υπογεγραμμένη από τους ίδιους, για τη μετακίνηση τους. Όσοι είναι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, θα πρέπει κατ’ αρχάς να έχουν μαζί τους τη βεβαίωση «τύπου Α'» που εκδίδεται από το forma.gov.gr. Η συγκεκριμένη βεβαίωση δεν συμπληρώνεται χειρογράφως, αλλά αντλεί τα στοιχεία του επιτηδευματία απευθείας από το Taxis και την ΕΡΓΑΝΗ.
Επιπλέον, οι εν λόγω εργαζόμενοι θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, έτσι ώστε να επιβεβαιώνεται η επαγγελματική τους ιδιότητα στην περίπτωση καθ’ οδόν ελέγχου.
Τι ισχύει στον δημόσιο τομέα
Οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία.
Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.
Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι
Επίσης, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει άμεση διασταυρωτική πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του εργαζόμενου πληθυσμού της χώρας, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οι μισθωτοί, πάντως, φαίνεται να είναι το μεγάλο στοίχημα για τις ελεγκτικές Αρχές. Το πρώτο μέτρο, που αποφασίστηκε, είναι ότι θα πυκνώσουν οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις, ειδικά σε κλάδους που υψηλό δείκτη παραβατικότητας, με βάση τα στοιχεία ανάλογων ελέγχων τους προηγούμενους μήνες.
Η μεγάλη αλλαγή είναι ότι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας, καθώς και εκείνοι σε αναστολή σύμβασης, δηλώνονται προκαταβολικά στην ΕΡΓΑΝΗ κι αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση επιτόπιου ελέγχου, μπορούν να εντοπισθούν εύκολα οι παραβάσεις.
Τι γίνεται με τους ελέγχους στα μπλόκα της Αστυνομίας
Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν μπορούν να παίρνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους (είτε από το ΕΡΓΑΝΗ είτε από το forma.gov.gr), όπως επίσης ότι οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων, παύουν να ισχύουν. Και πώς μπορεί να ξέρει ο αστυνομικός που διενεργεί τον έλεγχο, ότι η βεβαίωση που του παρουσιάζει ένας εργαζόμενος, δεν είναι «μαϊμού»; Με απευθείας σύνδεση στα δεδομένα της ΕΡΓΑΝΗΣ.
Πρόκειται για το μεγάλο στοίχημα των συναρμόδιων υπηρεσιών, που θα πρέπει να κερδηθεί μέχρι τη Δευτέρα. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, σε συσκέψεις που θα γίνουν στη διάρκεια αυτών των ημερών, θα διερευνηθούν οι δυνατότητες της «διαλειτουργικότητας», δηλαδή το πώς θα μπορούν τα στελέχη της Αστυνομίας που θα διενεργούν τους ελέγχους, να συνδέονται on line με τη βάση δεδομένων της ΕΡΓΑΝΗΣ και να διασταυρώνουν αν ο εργαζόμενος που ελέγχουν βρίσκεται σε τηλεργασία ή όχι. Ήδη από χθες η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, έχει άμεση διασταυρωτική πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.