Βενζίνη: Πρωταθλήτρια ξανά η Ελλάδα με την ακριβότερη αμόλυβδη
Μία κορυφή για την οποία κανείς δεν θα ήθελε να υπερηφανεύεται κατέχει για δεύτερη εβδομάδα η Ελλάδα και αυτή δεν είναι από την πρωτιά στην ακριβότερη αμόλυβδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη χώρα μας να είναι η μοναδική με τιμή άνω των 2 ευρώ, την ώρα που βρίσκεται και στην πρώτη τετράδα στην τιμή του πετρελαίου κίνησης (diesel).
Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο (21/11) δελτίο τιμών υγρών καυσίμων της Κομισιόν (DG Energy -weekly oil bulletin), η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση με την υψηλότερη τιμή, με μέση τιμή αμόλυβδης να είναι στα 2,052 ευρώ/λίτρο. Ακολουθεί στη σχετική λίστα η Φιλανδία με 1,993 ευρώ/λίτρο και η Δανία με 1,981 ευρώ/λίτρο, οι οποίες «είθισται» να είναι πιο ακριβές από τη χώρα μας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος όρος στην ΕΕ των 27 διαμορφώνεται για τη συγκεκριμένη περίοδο σε 1,729 ευρώ/λίτρο, δηλαδή η τιμή στην ελληνική αγορά είναι υψηλότερη κατά 18,7% (+17,5% ήταν την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα). Την αντίστοιχη περσινή περίοδο η Ελλάδα βρισκόταν στην τέταρτη θέση στην ΕΕ.
Παράλληλα, η χώρα μας καταλαμβάνει, την ίδια περίοδο, την τέταρτη θέση με την υψηλότερη τιμή στο πετρέλαιο κίνησης (diesel), καύσιμο στο οποίο συνήθως βρισκόταν σε επίπεδα αισθητά χαμηλότερα μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Ειδικότερα, με μέση τιμή στα 1,994 ευρώ/λίτρο η Ελλάδα βρέθηκε πίσω μόνο από τις Σουηδία (με 2,236 ευρώ/λίτρο), Φιλανδία (με 2,184 ευρώ/λίτρο) και Ιρλανδία (με 2,006 ευρώ/λίτρο).
Με μέσο όρο στην ΕΕ των 27 σε 1,851 ευρώ, η χώρα μας είναι ακριβότερη κατά 7,7% στο diesel, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο βρισκόταν στην 11η θέση στην ΕΕ.
Φυσικό αέριο: Διχασμένοι οι Ευρωπαίοι για το πλαφόν – Δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας
Δεν επιτεύχθηκε τελικά πολιτική συμφωνία ούτε στο σημερινό έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για το θέμα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου TTF. Ωστόσο, το ατελέσφορο αποτέλεσμα είχε προδιαγραφεί από νωρίς, με τις χώρες του Νότου να χαρακτηρίζουν ως “κοροϊδία” την πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συγκληθούν εκ νέου για ένα άλλο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας πριν από τα Χριστούγεννα – πιθανότατα στις 13 Δεκεμβρίου – εν μέσω ευρείας αποδοκιμασίας της πρότασης των Βρυξελλών για ανώτατο όριο τιμής του φυσικού αερίου.
Οι υπουργοί που συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες για το Ενεργειακό Συμβούλιο της Πέμπτης κατέληξαν σε άτυπη συμφωνία σχετικά με τα λιγότερο αμφιλεγόμενα στοιχεία του πακέτου της Επιτροπής για την ενεργειακή κρίση, αλλά δεν συμφώνησαν για τον λεγόμενο Μηχανισμό Διόρθωσης Αγοράς, ανέφεραν τέσσερις διπλωμάτες της ΕΕ.
Η συμμαχία των χωρών που αντιτάχθηκαν έντονα στην πρόταση της Κομισιόν —Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία και Ελλάδα— κατέστησαν σαφές ότι δεν θα συμφωνούν επίσημα στο ευρύτερο πακέτο μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα της ανώτατης τιμής του φυσικού αερίου, δήλωσαν δύο διπλωμάτες.
Επιμένουν δε στη θέση για ανώτατη τιμή στα 150 με 200 ευρώ/MWh, ενώ η Κομισιόν έχει εισηγηθεί τα 275 ευρώ/MWh.
Πλέον τα περιθώρια συμβιβασμών είναι περιορισμένα, καθώς στο μπλοκ των χωρών που αντιτίθεται στην επιβολή πλαφόν άμεσα αλλά και σε χαμηλότερη τιμή ηγείται η Γερμανία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την αντίθεσή τους εξέφρασαν η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Δανία, η Εσθονία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, οι οποίες θέλουν να υιοθετηθούν σήμερα οι δύο πρώτοι κανονισμοί, για τους οποίους υπάρχει ήδη κατ’ αρχήν συμφωνία.
Από την πλευρά της, η Γερμανία είπε ότι αποδέχεται την πρόταση της Προεδρίας για έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου και για ταυτόχρονη υιοθέτηση των τριών κανονισμών, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν σεβαστές οι δικλείδες ασφαλείας που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η Γερμανία δεσμεύθηκε, ενόψει του νέου έκτακτου Συμβουλίου Ενέργειας, να διαπραγματευτεί με καλή πίστη για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως η αγορά αντέδρασε αρνητικά στην πρόταση της Κομισιόν για την επιβολή πλαφόν στα 275 ευρώ αφού η τιμή των συμβολαίων για παράδοση φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο, η οποία αυξήθηκε σημαντικά από τις αρχές της εβδομάδας, κινήθηκε σήμερα το πρωί κοντά στα 130 ευρώ η μεγαβατώρα για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 124 ευρώ.
Ρήγμα για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Μεγάλο είναι το ρήγμα στην ΕΕ και σχετικά με την εφαρμογή του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που σχεδιάζει η G7 με στόχο τη μείωση των εσόδων της Μόσχας.
Οι εκπρόσωποι των χωρών της ΕΕ συζητούσαν επί ώρες χθες στις Βρυξέλλες χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία και αναμένεται να επαναλάβουν σήμερα τις συζητήσεις τους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κλίνει προς το επίπεδο των 65 δολαρίων το βαρέλι, ποσό που η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής έχουν απορρίψει ως υπερβολικά γενναιόδωρο προς τη Μόσχα.
Η G7 προτείνει ένα πλαφόν μεταξύ 65 και 70 δολάρια το βαρέλι, το οποίο είναι πολύ κοντά στο επίπεδο των τιμών που πουλά η Ρωσία σήμερα το πετρέλαιό της. Αρκετές χώρες ζητούν να καθοριστεί το πλαφόν σε χαμηλότερο επίπεδο.