Η Βενετία υποδέχεται πλέον μόνο εκείνους που πληρώνουν 5 ευρώ για να τη δουν
Τέθηκε σε ισχύ το εισιτήριο εισόδου των πέντε ευρώ για είσοδο στην πόλη της Βενετίας τις περιόδους τουριστικής αιχμής
Η Βενετία είναι μία από τις πιο όμορφες πόλεις του κόσμου, με τα διάσημα κανάλια της να προσελκύουν κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες από ολόκληρο τον πλανήτη.
Από την Πέμπτη (25/04) ωστόσο, όσοι θέλουν να επισκεφθούν την πόλη των δόγηδων θα πρέπει να βάζουν το χέρι στην τσέπη, καθώς τίθεται σε εφαρμογή το δοκιμαστικό σύστημα των Access Fee. Πρόκειται για εισιτήριο εισόδου στην πόλη, αξίας 5 ευρώ, το οποίο θα πρέπει να πληρώνουν όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν τη Βενετία για ημερήσια εκδρομή κατά τις περιόδους τουριστικής αιχμής και φτάνουν εκεί πριν τις 16.00.
Από την πληρωμή του εισιτηρίου εξαιρούνται οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Βενετίας, οι φοιτητές, όσοι μεταβαίνουν στην πόλη για λόγους εργασίας και υγείας, αλλά και οι τουρίστες που διανυκτερεύουν σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια ή δωμάτια. Βάσει του κανονισμού, το πρόστιμο για όποιον οφείλει να έχει εισιτήριο, αλλά δεν το έχει εκδώσει, ανέρχεται σε 300 ευρώ, αλλά κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής του σχεδίου οι αρχές έχουν δηλώσει πως θα είναι ελαστικές.
Η Βενετία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω του μαζικού τουρισμού και σε μια προσπάθεια να μπορέσει να... μοιραστεί ο κόσμος που επισκέπτεται την πόλη, κρίθηκε σκόπιμο τις περιόδους που είναι αρκετά «φορτωμένες» να θεσπιστεί εισιτήριο εισόδου. Σύμφωνα με το πλάνο που έχει εκπονηθεί, τα εισιτήρια θα απαιτούνται μόνο για 30 ημέρες με πολύ μεγάλη κίνηση καθ' όλη τη διάρκεια του 2024 και αφορούν κυρίως σε Σαββατοκύριακα από τον Μάιο έως τον Ιούλιο. Σκοπός είναι να πειστούν οι τουρίστες να επισκέπτονται τη Βενετία σε περιόδους με μικρότερη κίνηση.
Λιγότεροι από 1 στους 10 πλήρωσαν εισιτήριο
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έκανε γνωστά ο δήμος της Βενετίας, για την σημερινή ημέρα έχουν κάνει «κράτηση» στον ιστότοπο www.cda.ve.it πάνω από 80.000 άτομα. Η συντριπτική πλειοψηφία, όμως, εξαιρείται από την πληρωμή, αφού μόνο 7.000 κατέβαλαν τον φόρο εισόδου. Υπάλληλοι εταιριών, που συνεργάζονται με τον δήμο, πραγματοποιούν ελέγχους στους επισκέπτες που φτάνουν, κυρίως στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.
Ο δήμαρχος Λουίτζι Μπρουνιάρο έχει τονίσει ότι «πρόκειται για μέτρο που δεν αποσκοπεί στην ουσιαστική οικονομική ενίσχυση των ταμείων της πόλης, αλλά στην ρύθμιση, κατά το δυνατόν, του μαζικού τουρισμού. Οι όποιοι έλεγχοι θα γίνουν με ευγενικό και φιλικό τρόπο προς τους επισκέπτες».
Από την πλευρά του, ο -αρμόδιος για τον τουρισμό- τοπικός σύμβουλος, Σιμόνε Βεντουρίνι σχολίασε: «Στόχος είναι να βρεθεί μια νέα ισορροπία μεταξύ του τουρισμού και των κατοίκων της πόλης. Πρέπει να εργαστούμε για να μειώσουμε τον αντίκτυπο του καθημερινού τουρισμού σε ορισμένες ημέρες. Δημιουργεί άγχος για την πόλη».
Αν το πείραμα της Βενετίας πετύχει, θεωρείται βέβαιο ότι το παράδειγμα θα ακολουθήσουν κι άλλες πόλεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον μαζικό τουρισμό, ο οποίος αν και στηρίζει την τοπική οικονομία, απειλεί εύθραυστα οικοσυστήματα και ιστορικά μνημεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βενετία από το 1987 έχει καταχωρηθεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, ενώ σε περιόδους αιχμής το ιστορικό κέντρο της πόλης επισκέπτονται περίπου 100.000 επισκέπτες ημερησίως.