Το παρασκήνιο και τα πρόσωπα στα κρίσιμα χαρτοφυλάκια της Κομισιόν - Πού πάει ο Τζιτζικώστας
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,εξέφρασε την απογοήτευσή της για την ποσόστωση ανδρών - γυναικών.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκεται στις τελικές φάσεις της σύνθεσης της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τις διαβουλεύσεις να είναι έντονες, καθώς προσπαθεί να οριστικοποιήσει την κατανομή των χαρτοφυλακίων πριν από την επίσημη παρουσίασή τους στους επικεφαλής των ευρωομάδων στην Ευρωβουλή στις 11 Σεπτεμβρίου.
Αυτό είναι ένα εξαιρετικά λεπτό έργο, καθώς η φον ντερ Λάιεν πρέπει να εξισορροπήσει τις απαιτήσεις των βασικών ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων, να διατηρήσει την ισότητα των φύλων και να λάβει υπόψη τη γεωγραφική κατανομή των θέσεων.
Οι περισσότερες από αυτές τις διαβουλεύσεις, σύμφωνα με το Politico, διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, με άμεσες επαφές μεταξύ της φον ντερ Λάιεν και των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων. Ωστόσο, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου ασκούνται πολιτικές πιέσεις, τόσο στη φον ντερ Λάιεν όσο και στους συνεργάτες της.
Στις βασικές προτεραιότητες της φον ντερ Λάιεν για την επόμενη πενταετία, όπως ανέφερε στην ομιλία της στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την ψηφοφορία για την επανεκλογή της, περιλαμβάνονται η ανταγωνιστικότητα, η άμυνα και η διεύρυνση της Ε.Ε. Παρόλα αυτά, πολλές εθνικές κυβερνήσεις επιδιώκουν τα χαρτοφυλάκια που σχετίζονται με τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων, όπως ο Προϋπολογισμός, η Συνοχή και οι οικονομικές υπηρεσίες.
Επικρατέστερος ο Τζιτζικώστας για το χαρτοφυλάκιο Συνοχής
Για το χαρτοφυλάκιο της Συνοχής, ένα από τα ονόματα που συζητούνται είναι αυτό του νυν περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα. Σύμφωνα με το Politico, «το χαρτοφυλάκιο της Συνοχής, αν και όχι το πιο εντυπωσιακό, διαχειρίζεται περίπου το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. και επιβλέπει προγράμματα χρηματοδότησης με σημαντικό αντίκτυπο». Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο η Συνοχή να μετονομαστεί σε «Περιφερειακές Επενδύσεις» για να ανταποκρίνεται καλύτερα στις προτεραιότητες της νέας Επιτροπής.
Αυτό το χαρτοφυλάκιο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς συνδέεται άμεσα με τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. και την πιθανή αλλαγή στον τρόπο κατανομής των κοινοτικών κεφαλαίων στις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης.
Σε σχέση με την υποψηφιότητα του Τζιτζικώστα, το Politico αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υπογραμμίσει τη σημασία της απόκτησης ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου, δεδομένου του ρόλου που έπαιξε η Ελλάδα στην εξασφάλιση της δεύτερης θητείας της φον ντερ Λάιεν.
Εκτός από τον Τζιτζικώστα, έχουν ακουστεί και τα ονόματα της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχάριεβα, και της Ρουμάνας ευρωβουλευτού Ροξάνα Μινζάτου.
Οικονομία
Το χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας είναι από τα πιο περιζήτητα, με πολλούς νυν και πρώην υπουργούς Οικονομικών να διεκδικούν τη θέση. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επιθυμεί να αναλάβει ο εκλεκτός της, Ραφαέλε Φίτο, αλλά υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι, όπως ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Μάγκνους Μπρούνερ και άλλοι από την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Πολωνία και τη Σλοβενία.
Άμυνα
Για τη θέση του επιτρόπου Άμυνας, ακούγονται τα ονόματα του Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος κατέχει τη θέση του επιτρόπου Εμπορίου, και του Γάλλου Τιερί Μπρετόν, που είχε το χαρτοφυλάκιο της Εσωτερικής Αγοράς στην προηγούμενη Κομισιόν.
Γεωργία
Η φον ντερ Λάιεν φέρεται να θέλει αλλαγή στη θέση του επιτρόπου Γεωργίας, με πιθανούς υποψήφιους τον Κύπριο πρώην υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή και άλλους από το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία.
Εμπόριο και Τεχνολογία
Για το χαρτοφυλάκιο του Εμπορίου, ο Ολλανδός Γούπκε Χέκστρα θεωρείται φαβορί, ενώ για το χαρτοφυλάκιο της Τεχνολογίας, η Φινλανδή Χένα Φιρκούνεν φαίνεται να έχει το προβάδισμα.
Διεύρυνση και Ενέργεια
Το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό λόγω της πρόσφατης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις να είναι μεταξύ των επικρατέστερων για τη θέση αυτή. Για το χαρτοφυλάκιο Ενέργειας, ακούγονται τα ονόματα του Τσέχου Γιόζεφ Σικέλα, του Δανού Νταν Γιόργκενσεν και της Ισπανίδας Τερέσα Ριμπέρα.
«Βέλη» της Ούρσουλα στις χώρες χωρών που πρότειναν άνδρες Επιτρόπους
Την έντονη απογοήτευσή της για την έλλειψη ίσου αριθμού ανδρών και γυναικών στη νέα Επιτροπή, εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
Η πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της πολιτικής ζωής της έχει παλέψει για την πρόσβαση των γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων και σε ηγετικές θέσεις και πως και αυτή τη φορά ήθελε ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών στη νέα Επιτροπή, όμως παραδέχτηκε ότι ο δρόμος είναι «δύσκολος», αλλά «αξίζει τον κόπο».
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που επανεξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής στα μέσα Ιουλίου, με επιστολή που απέστειλε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ζήτησε από όλες τις χώρες της ΕΕ να προτείνουν μία γυναίκα και έναν άνδρα Επίτροπο, ως τα τέλη Αυγούστου. Ωστόσο αυτό δεν έγινε, καθώς όπως αποκάλυψε η ίδια, οι αρχικές προτάσεις από τα 25 κράτη-μέλη (με εξαίρεση την ίδια που είναι από τη Γερμανία και την Εσθονή, Κάγια Κάλας, που έχει ήδη διοριστεί Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ), ήταν μόλις 4 γυναίκες και 21 άνδρες.
« Η εμπειρία μου λέει ότι αν δεν το ζητήσεις δεν το παίρνεις. Δεν έρχεται από μόνο του. Γι' αυτό και έστειλα την επιστολή μου. Εάν δεν είχα στείλει αυτήν την επιστολή, η κατάσταση θα ήταν ακόμα χειρότερη», είπε η ίδια, προσθέτοντας ότι «είναι ένα δύσκολο ταξίδι, αλλά αυτό δεν αλλάζει καθόλου την αποφασιστικότητά μου».
Σύμφωνα με την Φον ντερ Λάιεν, η διαδικασία για την επιλογή των Επιτρόπων συνεχίζεται και σήμερα υπάρχει διψήφιος αριθμός γυναικών. «Δεν έχω δει όλους τους πιθανούς υποψήφιους και συνομιλώ με όλα τα κράτη και τις κυβερνήσεις για τα διαφορετικά ονόματα, για τις διάφορες εναλλακτικές», ανέφερε. Τόνισε, επίσης, ότι δύο είναι τα κριτήρια για την επιλογή των Επιτρόπων. Το πρώτο είναι η ικανότητα και οι δεξιότητες και το δεύτερο είναι η «ισορροπία» με βάση τη γεωγραφία και το φύλο.
Στο τέλος αυτής της διαδικασίας, η φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να ανακοινώσει ως τα μέσα Σεπτεμβρίου, το νέο κολέγιο των Επιτρόπων και τα χαρτοφυλάκια που ανατίθενται στον καθένα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει στη συνέχεια τον τελευταίο λόγο για την υποψηφιότητά τους, με τις ακροάσεις των Επιτρόπων που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες και την ψηφοφορία των ευρωβουλευτών να πραγματοποιείται στο τέλος των ακροάσεων. Θεωρητικά, η νέα Επιτροπή φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου.