Βάσω Παπανδρέου: Η σιδηρά κυρία του ΠΑΣΟΚ - Από το δείπνο των «4» στα... συντροφικά μαχαιρώματα
Κάποιες από τις στιγμές που σημάδεψαν την πολιτική της καριέρα.
Η Βάσω Παπανδρέου υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Το 1974 γνωρίστηκε με τον Ανδρέα στη Βρετανία ενώ μόλις είχε βρει δουλειά ως ερευνήτρια. Τον ακολούθησε. Ήταν ο μέντοράς της θα έλεγαν κάποιοι. Ήταν αυτή που τον έπεισε να μείνει στην Ελλάδα μετά το απογοητευτικό ποσοστό των εκλογών του 1974 είπαν κάποιοι άλλοι.
Εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις εκλογές του 1985. Έπειτα εξελέγη βουλευτής Β' Αθηνών στις εκλογές του 1993, του 1996, του 2000, του 2004, του 2007, και του 2009. Το 2012 ετέθη εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Το 1984 θα εκλεγεί μέλος του ΕΓ και θα μείνει μέχρι το 1988, όταν πήρε τον δρόμο για τις Βρυξέλλες, ως πρώτη γυναίκα μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό την προεδρία του Ζακ Ντελόρ. Το χαρτοφυλάκιο των Κοινωνικών Υποθέσεων την εκτόξευε στο ρετιρέ της ευρωπαϊκής πολιτικής, με τον χαρακτηρισμό τής αντι-Θάτσερ, λόγω της αναμέτρησής της με τη Σιδηρά Κυρία για την Κοινωνική Χάρτα.
Αργότερα έγινε η πρώτη γυναίκα επίτροπος της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ.
Διετέλεσε Υπουργός Ανάπτυξης (1996-1999), Υπουργός Εσωτερικών (1999-2001) και Υπουργός Περιβάλλοντος (2001-2004). Έχει επίσης υπάρξει Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής (2009-2012).
Το δείπνο των «4» στο Χαλάνδρι με μενού την υγεία του Ανδρέα
Το 1994 σε σπίτι στο Χαλάδρι έλαβε χώραν το περίφημο «δείπνο των τεσσάρων». Συνδαιτημόνες οι Κώστας Σημίτης, Θεόδωρος Πάγκαλος, Παρασκευάς Αυγερινός, και η οικοδέσποινα Βάσω Παπανδρέου. Κύριο θέμα συζήτησης το πρόσωπο που θα διαδεχόταν τον Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος ειχε σοβαρά προβλήματα υγείας .
Το μενού περιελάμβανε κυρίως γαλλική κουζίνα με τον Θεόδωρο Πάγκαλο να αποδεικνύεται ο πιο καλοφαγάς. Το τραπέζι είχε αγκινάρες αλά πολίτα, κοτόπουλο πιλάφι μιλανέζε, ταλιατέλες με συκωτάκια πουλιών, σπανακοτυρόπιτα, σαλάτα με ραντίτσιο, σαλάτα σπανάκι και αβοκάντο με ζεστό λαδόξιδο, ενώ για γλυκό η οικοδέσποινα σέρβιρε πανακότα με μαστίχα και δυόσμο. Για την ιστορία οι προσκλήσεις ήταν 5, ωστόσο, στην πορεία οι συνδαιτυμόνες έγιναν «4», καθώς τελικά δεν παρέστη στο τραπέζι ο Κ. Λαλιώτης.
Φυσικά το συγκεκριμένο δείπνο αποτέλεσε την απαρχή της αμφισβήτησης του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και τον προάγγελο της ανάδειξης του Κ. Σημίτη στην πρωθυπουργία.
Η θητεία της στο ΥΠΕΣ
Ως Υπουργός Εσωτερικών θεσμοθέτησε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Με πρωτοβουλία της κατοχύρωσε νομοθετικά τη συμμετοχή των γυναικών σε ποσοστό 33% στους συνδυασμούς των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών 2002.
Το τρομοκρατικό χτύπημα στο γραφείο της στην Ομήρου
Από την ισχυρότατη έκρηξη που συγκλόνισε τον Δεκέμβριο του 1997 ολόκληρη την περιοχή του Κολωνακίου καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς το πολιτικό γραφείο της υπουργού στον έκτο όροφο του κτιρίου, ενώ μεγάλες ζημίες υπέστησαν και τα γραφεία των άλλων ορόφων, καθώς επίσης και
σταθμευμένα αυτοκίνητα στην οδό Ομήρου από τα σπασμένα τζάμια που εκτοξεύτηκαν κατά την έκρηξη.
Ωμή για τις εκφράσεις της
Χαρακτηρίστηκε «ωμή» στις διατυπώσεις της, ωστόσο κάποιες από αυτέ πέρασαν στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Όπως η φράση για τα «συντροφικά μαχαιρώματα» σε μια συγκέντρωση στο Σπόρτιγκ, ως επίτροπος ακόμη. Και αργότερα η καταγγελία της από το βήμα της ΚΕ: «Μερικοί ανάμεσά μας έκαναν περιουσίες από το ΠΑΣΟΚ».
Η Βάσω υπήρξε αποφασιστική πολιτικός, με ισχυρή βούληση να πετύχει σε ό,τι ανέλαβε. Ήταν μια γυναίκα σκληρή, ιδίως με τον εαυτό της, απότομη και μοναχική. Ενας παλιός συνεργάτης της είχε πει: «Μπορείς να της καταλογίσεις πολλά για τον χαρακτήρα της, αλλά ποτέ δεν θα ντραπείς που δούλεψες μαζί της».