Βασίλης Παπαθεοδώρου: «Έψαχνα παιδική πορνογραφία ως πηγή έμπνευσης» - Τι αναφέρει στην απολογία του
«Το υλικό που βρέθηκε και κατασχέθηκε στο σκληρό δίσκο, αποτελεί πρώτη ύλη για βιβλίο μου με θεματική το Internet, τους κινδύνους που ελλοχεύουν υπό το πρίσμα της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των ανηλίκων. Στο βιβλίο που θα έγραφα θα είχα ως κεντρικό άξονα την επικινδυνότητα του διαδικτύου για την κακοποίηση και την σεξουαλική εκμετάλλευση ενός νεαρού εφήβου». Με αυτά τα λόγια ο Βασίλης Παπαθεοδώρου προσπαθεί μέσα από το υπόμνημα που κατέθεσε στις 21 Οκτωβρίου στην ανακρίτρια να δικαιολογήσει το σκληρό πορνογραφικό υλικό που βρέθηκε στην κατοχή του και τον οδήγησε στη φυλακή.
Ο κατηγορούμενος στο πολυσέλιδο υπόμνημα, που κατέθεσε παρουσία του δικηγόρου του, Σταύρου Γεωργόπουλου, αναφέρει: «Θεωρούμαι από τους κριτικούς ως ο κορυφαίος συγγραφέας στην Ελλάδα στην Εφηβική Λογοτεχνία, το 2020 και 2021 ήμουν υποψήφιος για το Διεθνές Βραβείο Παιδικής-Εφηβικής Λογοτεχνίας ALMA (Νόμπελ Λογοτεχνίας) που απονέμεται στη Σουηδία» υποστηρίζοντας παράλληλα οτι «Πάντοτε οι ιστορίες που αφηγούμαι σχετίζονται με τον πρωτογενή πυρήνα της ελληνικής-κοινωνικής παθογένειας. Η θεματολογία μου προσεγγίζει τα προβλήματα κομβικής κοινωνικής σημασίας και απαξίας».
Μεταξύ άλλων, αναφορικά με το υλικό, ο 55χρονος συγγραφέας ισχυρίζεται: «Η προσωπική και επαγγελματική μου διαδρομή για διάστημα πλέον των 25 ετών αναδεικνύει το προφίλ ενός ανθρώπου που σκοπός του είναι μέσω των συγγραμμάτων του: να προειδοποιήσει για επικίνδυνες καταστάσεις, να αποτρέψει την υιοθέτηση κακών συμπεριφορών και να επαγρυπνήσει τους νεαρούς εφήβους».
Έψαχνε υλικό για έρευνα
Ως πηγή αναζήτησης του υλικού για το βιβλίο του χαρακτηρίζει το ίντερνετ ενώ για το σκληρό υλικό -όπως λέει- «ως συγγραφέας καταπιάνομαι αποκλειστικά με θεματολογία που πηγάζει από τη σκληρή κοινωνική πραγματικότητα. Για όλα τα βιβλία που συγγράφω υπάρχει μια πηγή έμπνευσης. Πάντοτε αναζητώ πηγές, αρθρογραφία, βίντεο, σειρές και ταινίες. Για παράδειγμα για το θέμα του ρατσισμού και του bulling έχω προβεί σε έρευνα χιλιάδων βίντεο, εκπομπών και ταινιών με ρατσιστικές επιθέσεις (κατά κύριο λόγο στη Γερμανία) προκειμένου να κατορθώσω να πλάσω το χαρακτήρα του πρωταγωνιστή μου για να το διαμορφώσω και να το αποτυπώσω με αμεσότητα. Για το θέμα των ακροδεξιών οργανώσεων προέβαινα σε αναζητήσεις αντίστοιχων οργανώσεων στην Ευρώπη. Στο βιβλίο μου "Η νύχτα που έσβησαν τ’ αστέρια" έπρεπε να αποτυπώσω σκηνή βιασμού. Συνεπώς, μεταξύ άλλων παρακολούθησα τη σειρά «13 reasons why» και την ταινία «Οι κατηγορούμενοι».
Όλες τις πληροφορίες που έβρισκα από την έρευνά μου –βίντεο, άρθρα, σειρές- τα αποθήκευσα σε σκληρό δίσκο καθώς αποτελούσαν την βασική πρώτη ύλη του συγγραφικού μου έργου ώστε όσα περιγράφω να είναι ρεαλιστικά. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο συγκεντρώνω υλικό και για τα προσεχή βιβλία μου. Από ποια στοιχεία αποδεικνύεται ότι δεν είχα ποτέ και δεν έχω κανένα τέτοιου είδους ενδιαφέρον γι’ αυτές τις ηλικίες που αφορά το κατασχεθέν υλικό:
Στο πλαίσιο μίας από τις επισκέψεις μου σε σχολείο, οι μαθητές Γυμνασίου έκαναν εργασία σχετικά με τα βιβλία μου: «Σχολική Παράσταση», «Μήνυμα» και «9 Καίσαρες», οι οποίες προσκομίζονται προκειμένου να διαφανούν τα κοινωνικά μηνύματα που έλαβαν οι μαθητές και οι μαθήτριες Γυμνασίου από την ανάγνωση των βιβλίων μου (ενδεικτικά αναφέρεται τμήμα εργασίας μαθητών Γ’ Γυμνασίου σχετικά με το βιβλίο μου «9 Καίσαρες» για τους κινδύνους του Διαδικτύου και ποια τα μηνύματα που εξέλαβαν από την ανάγνωσή του: «Στην εποχή μας η βία έχει ομολογουμένως αποκτήσει μία νέα ποιότητα. Διατηρώντας στην ουσία της τα ίδια αρχέγονα χαρακτηριστικά της, παρουσιάζεται με περισσότερες αποχρώσεις, πιο πολύπλοκη και συγκαλυμμένη… Η χρήση των σύγχρονων τεχνικών μέσων, η αξιοποίηση για το σκοπό των επιστημονικών πορισμάτων πειθαναγκασμού, η αναγωγή της σε ιδεολογία συγκαλύπτουν τη σύγχρονη βία και όταν τα μέσα αυτά αποδεικνύονται ανεπαρκή ξεσπά απροκάλυπτη και αποτρόπαιη…
Όλη αυτή η ιδεολογία αποτυπώνεται πλήρως και στην υπόθεση των «Εννέα Καισάρων»… Το κακό όμως γεννιέται από την επιρροή που ασκεί το διαδίκτυο προβάλλοντας εικόνες ωμής βίας, οργανωμένου εγκλήματος, ήρωες που ενσαρκώνουν τα σύγχρονα πρότυπα του αδίστακτου ανθρώπου, εθίζοντάς τον στην πλήρη αποδοχή αυτών σαν φυσιολογικά στη ζωή του, προκαλώντας παράλληλα τα πάθη και τα ένστικτά του… Το διαδίκτυο λοιπόν προάγει την επικοινωνία και την πολυδιάστατη επαφή και προσέγγιση. Πολλές φορές όμως η άκριτη και αλόγιστη χρήση του οδηγεί τον άνθρωπο στην απομόνωση, τη μοναξιά και την καλλιέργεια εγωιστικών και αλαζονικών συμπεριφορών που μπορεί να αποδειχθεί μοιραία στην ευρύτερη πορεία του σε μια οργανωμένη κοινωνία».
Έχω προβεί σε δεκάδες διαλέξεις, ομιλίες, συζητήσεις με γονείς, καθηγητές, σπουδαστές, μαθητές, συγγραφείς, αναγνώστες, δημοσιογράφους, κριτικούς και εκδότες. Ουδέποτε όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε η παραμικρή υπόνοια σε βάρος μου. Ούτε έστω ένα ύποπτο η ανοίκειο βλέμμα από μέρους μου. Επιπλέον, δεν επιδίωξα ποτέ και δεν είχα ποτέ την παραμικρή προσωπική επικοινωνία ή επαφή με οποιοδήποτε ανήλικο –πέραν του τυπικού «Συγχαρητήρια για το βιβλίο σας» με απάντηση «Σας ευχαριστώ».
Για ποιο λόγο βρέθηκε στην οικία μου το κατασχεθέν υλικό
Το υλικό που βρέθηκε και κατασχέθηκε στο σκληρό δίσκο (υλικό που δεν έχει απομονωθεί-έχει ιδωθεί αποσπασματικά και όχι στο σύνολό του) αποτελεί πρώτη ύλη για βιβλίο μου με θεματική το Internet, τους κινδύνους που ελλοχεύει υπό το πρίσμα της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των ανηλίκων.
Το κατασχεθέν υλικό – το οποίο επαναλαμβάνω μόνο απέχθεια μου προκαλούσε- θα με βοηθούσε να κατανοήσω και να συγγράψω τρία βασικά μυθοπλαστικά στοιχεία:
-το μοτίβο συμπεριφοράς των νεαρών εφήβων
-το πώς γίνεται η «πρόσκληση» προκειμένου οι νεαροί έφηβοι να ξεγελαστούν και στη συνέχεια να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης.