Βασίλης Καρράς: «Ψυχούλα» με ατσάλινη φωνή - Το μεγάλο φιλανθρωπικό του έργο
Ταλαντούχος, ευγενικός, αληθινός, γενναιόδωρος και δοτικός. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις λέξεις με τις οποίες περιγράφουν τον δικό τους Βασίλη Καρρά, οι κάτοικοι στο χωριό του, το Κοκκινοχώρι Καβάλας.
Μιλώντας για εκείνον στην κάμερα της ΕΡΤ, δεν ξεχνούν όσο πολύ βοήθησε τον τόπο του αλλά και το πόσο καλός άνθρωπος ήταν: «Πάρα πολύ τον αγαπούσε ο κόσμος, ψυχούλα, ψυχούλα», δήλωσε ένας κάτοικος ενώ μια άλλη γυναίκα πρόσθεσε:
«Είμαστε συγκλονισμένοι. Για εμάς ο Βασίλης ήταν πρώτα από όλα συγχωριανός. Θα ήμασταν μαζί σήμερα, εδώ ήταν συνέχεια», εξομολογείται μία κάτοικος στην κάμερα της ΕΡΤ.
«Έχω πολλούς φίλους στη Θεσσαλονίκη και μου έλεγαν ότι έκανε αγαθοεργίες. Μου έλεγαν με ονοματεπώνυμο και εμείς δεν είχαμε ιδέα. Ξέρω ότι βοηθούσε κυρίως παιδιά. Έστελνε κόσμο μέσα στα νοσοκομεία και τους έδινε χρήματα για να συμπαρασταθούν στα παιδάκια τους».
Μπορεί ο ίδιος να μην άφηνε το φιλανθρωπικό του έργο να δει το φως της δημοσιότητας, όμως είναι γεγονός πως ήταν μεγάλο και κανείς δεν το ξεχνά:
«Ο Βασίλης Καρράς ήταν ένας άνθρωπος καλός, έκανε αγαθοεργίες εδώ πέρα. Βοηθούσε τους πάντες, όπου υπήρχαν προβλήματα. Βοηθούσε το χωριό, είχε όνειρα για το χωριό. Εμένα μου έλεγε, που πρόσφατα πήγα και τον είδα, ότι θέλει να κάνει κάποια πράγματα ακόμη»
Ένας τραγουδιστής με μεγάλη καρδιά και τεράστια πορεία
Η είδηση του θανάτου του την Κυριακή το απόγευμα σκόρπισε θλίψη τους θαυμαστές του αλλά και ολόκληρο τον καλλιτεχνικό κόσμο. Ιδιαίτερα αγαπητός στο ευρύ κοινό, άρχισε την επιτυχημένη καριέρα του σε ηλικία μόλις 16 ετών και συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα του σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού.
Ο Βασίλης Καρράς, υπήρξε επί δεκαετίες ένας από τους πιο δημοφιλείς λαϊκούς τραγουδιστές με τους χιλιάδες θαυμαστές του να γεμίζουν κάθε νυχτερινή μαγαζί όπου εμφανιζόταν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ οι συναυλίες που πραγματοποιούσε στην επικράτεια και ανά τον κόσμο ήταν πάντα sold out.
Ο βασιλιάς του λαϊκού τραγουδιού, ένας από τους πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες, που με τη χαρακτηριστική βαθιά φωνή του, ξεσήκωνε τους χιλιάδες θαυμαστές του στα νυχτερινά κέντρα και γέμιζε ολόκληρα στάδια, έφυγε από τη ζωή στην αγαπημένη του πόλη, τη Θεσσαλονίκη.
Το τελευταίο διάστημα, νοσηλευόταν στο Διαβαλκανικό Νοσοκομείο, δίνοντας μάχη με τον καρκίνο.
Τα σημεία αναφοράς της πορείας του
Ο Βασίλης Καρράς που γεννήθηκε στο Κοκκινοχώρι Καβάλας, είχε καταφέρει κάτι μοναδικό, που κανένας άλλος Ευρωπαίος τραγουδιστής, δεν έχει μπορέσει. Μπήκε στο βιβλίο Γκίνες όταν γέμισε με 17.000 θεατές, το στάδιο Arena στη Σόφια της Βουλγαρίας, ενώ ακόμα 5.000, είχαν μείνει απέξω καθώς δεν μπόρεσαν να βρουν εισιτήριο.
Δεν θα βαρεθώ ποτέ να τραγουδάω το «Όταν τα χρόνια σου περάσουν», είχε πει o ίδιος με την πρώτη φορά που εμφανίστηκε μπροστά σε κοινό να είναι όταν ήταν 16 χρονών. Από τότε κάθε φορά πριν βγει στη σκηνή, έκανε τον σταυρό του κι άναβε ένα καντήλι.
Πριν γίνει τραγουδιστής ήταν μηχανικός αυτοκινήτων, ένα απλό παιδί του λαού, που συγκινούσε τις καρδιές των ανθρώπων με την φωνή του.
Ο Βασίλης Καρράς είχε συνεργαστεί με συνθέτες και στιχουργούς, όπως τον Φοίβο, τον Γιώργο Θεοφάνους, τον Αλέκο Χρυσοβέργη, τον Σπύρο Γιατρά, την Εύη Δρούτσα, τον Χρήστο Δάντη, τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, τον Χρήστο Νικολόπουλο.
Ήταν κι ο ίδιος συνθέτης και στιχουργός. Οι δίσκοι του έχουν γίνει χρυσοί και πλατινένιοι, ενώ η μεγαλύτερη εμπορική του επιτυχία ήταν ο δίσκος «Μ’ έχεις Κάνει Αλήτη», που πούλησε πάνω από 180.000 αντίτυπα, σε στίχους και μουσική του Μιχάλη Ρακιντζή.
Είχε γράψει στίχους και μουσική για 150 τραγούδια
Μπορεί να γνωρίζουμε πολλά για την πορεία και τις μεγάλες επιτυχίες του, ωστόσο υπάρχει μια πλευρά του Βασίλη Καρρά που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, αυτή του συνθέτη και στιχουργού. Υπάρχουν περισσότερα από 150 τραγούδια, κάποια σε δική του μουσική και στίχους, άλλα που ο ίδιος έγραψε μόνο τη μουσική και μερικά που οι στίχοι ήταν δικοί του. Μερικά από αυτά τα ερμήνευσε ο ίδιος και έγιναν μεγάλες επιτυχίες, ενώ κάποια τα τραγούδησαν άλλοι συνάδελφοί του. Είναι χαρακτηριστικό ότι τραγούδια του Βασίλη Καρρά ερμήνευσαν ακόμα και κορυφαία ονόματα της σημερινής εποχής όπως ο Κωνσταντίνος Αργυρός και η Λένα Ζευγαρά.
Ο Βασίλης Καρράς συνέθεσε μεταξύ άλλων και τα εξής τραγούδια: «Αλήτισσα Καρδιά» (Ζαφείρης Μελάς), «Βρέχει στη Θεσσαλονίκη» (Β. Καρράς), «Δεν έχω τίποτα να πω» (στίχοι: Πάνος Φαλάρας, ερμηνεία: Κωνσταντίνα), «Δώσ’ τα» (Γιώργος Δασκουλίδης), «Εγώ τα Λάθη μου» (Β. Καρράς), «Ένα Μαγαζί Γεμάτο» (Διογένης), «Και παίρνω κάτι δρόμους» (Άγγελος Διονυσίου), «Με ξέχασες» (Πέτρος Ίμβριος), «Μεθυσμένη μου Αγάπη» (Β. Καρράς), «Όπως παλιά» (Β. Καρράς), «Όταν τα χρόνια σου περάσουν» (Β. Καρράς), «Σώμα, βλέμμα και ψυχή» (Ελευθερία Ελευθερίου), «Τα Μεθυσμένα σ’ αγαπώ» (Β. Καρράς), «Τα Χιλιόμετρα» (Β. Καρράς), «Τολμάς και Λες» (Β. Καρράς), «Ώρες Μοναξιάς» (Διονύσης Μακρής), «Τολμάς και λες» (Β. Καρράς) κ.ά.
Τριήμερο αφιέρωμα στη Θεσσαλονίκη στην μνήμη του
Στην πόλη που αγάπησε και τον αγάπησε πολύ, τη Θεσσαλονίκη, το επόμενο τριήμερο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Βασίλη Καρρά, με τα δικά του τραγούδια του μόνο να ακούγονται στα καταστήματά τους έως την Τετάρτη. Την πρόταση αυτή έκανε η Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλών Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης στα μέλη της, σε ένδειξη πένθους για την απώλεια δημοφιλούς λαϊκού τραγουδιστή.
«Ως ελάχιστο φόρο τιμής στον Αρχοντα, η εστίαση Θεσσαλονίκης αποφάσισε και ενημερώνει τα μέλη της, σε όσα καταστήματα είναι εφικτό Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη να παίζουμε ΜΟΝΟ Βασίλη Καρρά», αναφέρει η Ένωση στη σχετική λιτή ανακοίνωσή της και καταλήγει: Καλό ταξίδι Αρχοντα.
«Ήταν αγαπητός, σπουδαίος καλλιτέχνης και άνθρωπος», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης, Γιάννης Φιλοκώστας και προσθέτει: «Λάβαμε αυτήν την απόφαση τιμής ένεκεν. Δεν υποχρεώνουμε κανένα, προαιρετικό είναι, έχουμε χίλια πεντακόσια μέλη. Εμείς πάντως, θέλουμε να τον τιμήσουμε με αυτόν τον τρόπο, για την προσφορά του στο τραγούδι και για την ανθρωπιά του».
Σε λαϊκό προσκύνημα πριν τη νεκρώσιμο ακολουθία
Η σορός του Βασίλη Καρρά, θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, στον Ιερό Ναό της του Θεού Αγίας Σοφίας, από τις 10:00 το πρωί έως τη 01:00 το μεσημέρι, ενώ η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 στις 12.00, στη γενέτειρά του, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας.