Βασίλης Καρράς: Απέραντη συγκίνηση από το βορρά μέχρι το νότο
Ο Βασίλης Καρράς (πραγματικό όνομα Βασίλειος Κεσογλίδης) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους λαϊκούς τραγουδιστές που ανέδειξε το ελληνικό πεντάγραμμο τα τελευταία 50 χρόνια. Με την ιδιαίτερη φωνή του, την ψυχή που έβγαζε μέσα από τα τραγούδια του και με τις αμέτρητες επιτυχίες, άφησε ανεξίτηλο το μουσικό του στίγμα και δημιούργησε πλήθος φανατικών θαυμαστών στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό (στους κόλπους της ομογένειας).
Η θλιβερή είδηση του θανάτου του Βασίλη Καρρά έκανε χιλιάδες «πιστούς» θαυμαστές του να «πλημμυρίσουν» τα social media με συγκινητικά μηνύματα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στο Χ (πρώην Twiiter) μέσα σε λίγα λεπτά αφότου έγινε γνωστή η απώλεια του σπουδαίου τραγουδιστή, το όνομά του έγινε πρώτο trend.
Τα δε μηνύματα των απανταχού φίλων του Βασίλη Καρρά, επωνύμων και μη, ήταν συγκλονιστικά. Ακολουθούν μερικά από αυτά:
«"…Κι άμα θα δεις ότι σου λείπω, βάλ' το πορτρέτο μου στον τοίχο, μην κλαις για μένα, μην κλαις για μένα…". R.I.P. Βασίλης Καρράς», έγραψε ο πρώην υπουργός Στέλιος Πέτσας.
«Νύχτα ξελογιάστρα, νύχτα όμορφη, όμορφα τα άστρα και οι ουρανοί...
Καλό ταξίδι άρχοντα», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος.
«ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΟΥ!! Θα είσαι πάντα εδώ! Καλό ταξίδι αγαπημένε μας Βασίλη.
Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του», έγραψε η τραγουδίστρια Χαρά Βέρρα.
«Απ’ τον βορρά μέχρι τον νότο σήμερα σε τραγουδάνε Βασίλη!», «Αιώνια σου η μνήμη. Τα καλύτερα ξενύχτια τα κάναμε με τα τραγούδια σου», «Ό,τι αρχίζει με χαρά, τελειώνει με Καρρά. Καλό ταξίδι άρχοντα», ήταν κάποια άλλα χαρακτηριστικά «αποχαιρετιστήρια» tweets για τον μεγάλο λαϊκό βάρδο.
Η πρώτη εμφάνιση σε ηλικία 16 ετών
Ο Βασίλης Καρράς άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, σε ηλικία 70 χρόνων. Γεννήθηκε στο Κοκκινοχώρι Καβάλας στις 12 Νοεμβρίου 1953. Είχε δύο αδέρφια, τον Δαμιανό και την Αναστασία. Όταν ήταν 10 ετών πήγε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη. Το 1969, σε ηλικία 16 χρονών, έκανε την πρώτη του μουσική εμφάνιση στο νυχτερινό κέντρο «Πρόσφυγας» στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, εργαζόταν ως μηχανικός αυτοκινήτων, τη δεύτερη μεγάλη του αγάπη μετά το τραγούδι. Επίσης, είχε εργασθεί στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που αποτυπώνεται στο τραγούδι του «Εγώ αγάπη μου, εγώ».
Χρυσοί και πλατινένιοι δίσκοι
Έκανε τεράστιες επιτυχίες με δίσκους που έγιναν χρυσοί και πλατινένιοι. Η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του ήταν με τον δίσκο «Μ' έχεις Κάνει Αλήτη» που σημείωσε πωλήσεις πάνω από 180.000 αντίτυπα, σε στίχους και μουσική του Μιχάλη Ρακιντζή. Συνεργάστηκε με πολλούς συνθέτες και στιχουργούς, όπως ο Φοίβος, ο Γιώργος Θεοφάνους, ο Αλέκος Χρυσοβέργης, ο Σπύρος Γιατράς, η Εύη Δρούτσα, ο Πάνος Φαλάρας, ο Χρήστος Δάντης, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο Ηλίας Φιλίππου, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Χρήστος Νικολόπουλος και άλλοι.
Έκανε ντουέτα με πολλούς τραγουδιστές όπως η Μαριάνθη Κεφάλα, οι Πυξ Λαξ, η Κωνσταντίνα, η 'Αντζελα Δημητρίου, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Νίκος Ζωιδάκης, η Καίτη Γαρμπή, η Δέσποινα Βανδή, η Έλλη Κοκκίνου, η Ειρήνη Μερκούρη, η Πάολα, ο Παντελής Παντελίδης και άλλοι, με τους περισσότερους από τους οποίους συνεργάστηκε και σε ζωντανά προγράμματα. Ως συνθέτης και στιχουργός, έγραψε τραγούδια για πολλούς τραγουδιστές του ελληνικού τραγουδιού. Στις πολυάριθμες συναυλίες του σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Ασία, Καναδά και Αυστραλία είχε γίνει δεκτός με ενθουσιασμό από Έλληνες και ξένους.