Βασιλικός: Νησιά λούνα παρκ στην Ελλάδα. Ανοίγουν Ιούνιο κλείνουν τον Οκτώβριο
Ιδιαίτερα προβληματισμένος με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια σε αρκετά ελληνικά νησιά που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς εμφανίστηκε χθες στο περιθώριο Συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό η υπερεκμετάλλευση στην θερινή σεζόν έχει οδηγήσει στην απομάκρυνση κατοίκων και επαγγελματιών την χειμερινή περίοδο με αποτέλεσμα να έχουμε το φαινόμενο κοινωνικής ερημοποίησης με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου να παρομοιάζει τα νησιά αυτά με λούνα παρκ που ανοίγουν τον Ιούνιο και κλείνουν τον Οκτώβριο.
«Η κατάσταση σε αρκετές περιπτώσεις είναι πλέον εκτός ελέγχου σε αρκετά νησιά. Έχουν διαταραχθεί οι ισορροπίες στις τοπικές κοινωνίες, είτε αυτό αφορά ενοίκια, είτε αυτό αφορά ποια καταστήματα λειτουργούν σε ποιους προορισμούς και για πόσο διάστημα. Σε πάρα πολλούς προορισμούς παίρνουμε μία κατεύθυνση από την οποία δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να επιστρέψουμε από αυτήν. Νησιά τα οποία τον χειμώνα κλείνουν, κλείνουν σαν να κλείνει ένα λούνα παρκ. Αυτό πριν από δέκα χρόνια δεν ίσχυε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο «Από πίσω υπάρχουν μηχανισμοί πολύ συγκεκριμένοι οι οποίοι καταλήγουν και στον κάτοικο του νησιού από τους οποίους πολλοί παροτρύνονται να φύγουν. Είτε επειδή δεν θέλουν να είναι εκεί την περίοδο του καλοκαιριού είτε επειδή τον χειμώνα κλείνουν αρκετά καταστήματα τα οποία έχοντας “υπερλειτουργήσει” το καλοκαίρι δεν παίρνουν το ρίσκο με το ενεργειακό κόστος και την πολύ μικρότερη πελατεία να παραμείνουν ανοιχτά και τον χειμώνα. Είναι ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα το οποίο οφείλει να μας απασχολήσει σε επίπεδο προοπτικής».
Το παράδειγμα της Πάρου
Κάποιος θα θεωρούσε ότι ο κ. Βασιλικός έκανε λόγο για μικρότερα νησιά που η κίνηση δεν είναι τόσο έντονη το καλοκαίρι, όμως όπως ανέφεραν ξενοδόχοι που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, το πρόβλημα πλέον εμφανίζεται και σε ποιο μεγάλα νησιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όπως σημείωσαν η Πάρος στην οποία μετά το τέλος της σεζόν, σε ολόκληρο το νησί, λειτουργούν στον χώρο της εστίασης μόνο δύο καταστήματα, μία πιτσαρία και ένα σουβλατζίδικο.
Όσο και αν φαίνεται παράξενο, σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατάσταση οδήγησε η κατακόρυφη αύξηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Αρκετοί κάτοικοι και επαγγελματίες βρήκαν σε αυτή ένα επιπλέον εισόδημα – που σε αρκετές περιπτώσεις μεταφράζεται σε μερικές εκατοντάδες ευρώ ημερησίως - με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν σε μεγάλο βαθμό τα τουριστικά νησιά και από εκεί που ήταν μόνιμος τόπος διαμονής τους οι ίδιοι έχουν μετατραπεί σε τουρίστες που τα επισκέπτονται μερικές εβδομάδες.
Οι ξενοδόχοι έχουν ένα λόγο παραπάνω να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις τουριστικές περιοχές καθώς είναι αυτοί που επιθυμούν την επιμήκυνση της περιόδου ώστε και να είναι πιο δελεαστικοί προς το προσωπικό τους – καθώς θα τους απασχολούν περισσότερους μήνες – αλλά κυρίως καθώς γιατί δεν θέλουν οι επενδύσεις τους που είναι ενταγμένες σε ένα περιβάλλον να «απογοητεύουν» τον επισκέπτη όταν βγαίνει από την πόρτα του ξενοδοχείου.
Προβλήματα στις υποδομές
Ως προς το τελευταίο ο κ. Βασιλικός στην συνέντευξη Τύπου έθιξε και το θέμα των υποδομών. Χαρακτηριστικά ανέφερε «ότι ήταν να κάνει ο ξενοδόχος να κάνει το έχει κάνει και ότι να κάνει θα το κάνει. Η αλλαγή επιπέδου εποχικότητας, επιπέδου τιμών, επιπέδου ποιότητας δεν θα προέλθει από το ξενοδοχείο, θα προέλθει από την συνολική άνοδο των προορισμών». Σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό μπορεί εμείς ως κάτοικοι να «χωνεύουμε» διάφορα προβλήματα στην καθημερινότητα μας όμως στον τουρίστα προβλήματα όπως τα πεζοδρόμια, η διαχείριση των σκουπιδιών είναι κάτι που θα συζητήσει με αρνητική χροιά.