Βασιλικό κενό στη Βρετανία: Οι βασικοί παίκτες ασθενούν και δεν υπάρχει «πάγκος»
Το συρρικνούμενο βασιλικό εργατικό δυναμικό της Βρετανίας αισθάνεται την πίεση σύμφωνα με δημοσίευμα στο Politico.
Πλημμυρισμένη από ασθένειες, η μοναρχία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν διαθέτει βασικούς παίκτες κι αυτό είναι ένα πρόβλημα και για τους πολιτικούς του έθνους.
Η εφημερίδα Sun - το πιο πολυδιαβασμένο ταμπλόιντ της Βρετανίας - δήλωσε την Κυριακή ότι η βασιλική οικογένεια βρίσκεται «σε κρίση» εν μέσω αναφορών που η βασίλισσα Καμίλα κάνει διάλειμμα από τα καθήκοντά της αυτή την εβδομάδα. Έχει ήδη γεμίσει το κενό στο βασιλικό ημερολόγιο που άφησε η διάγνωση καρκίνου του συζύγου της, βασιλιά Καρόλου Γ΄.
Την ίδια ώρα η Κέιτ Μίντλετον, η πριγκίπισσα της Ουαλίας, παραμένει εκτός δουλειάς για να αναρρώσει από χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά. Η πριγκίπισσα φωτογραφήθηκε τη Δευτέρα για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες και το Sky News ανέφερε την Τρίτη ότι θα παρευρεθεί στο «Trooping The Colour» - μια τελετουργική εκδήλωση για τον εορτασμό των επίσημων γενεθλίων του μονάρχη - στις 8 Ιουνίου.
Ένας εκπρόσωπος της βασιλικής οικογένειας είπε σε ειδησεογραφικούς οργανισμούς την περασμένη εβδομάδα ότι η Κέιτ συνέχισε να τα πάει «καλά», ενώ επανέλαβε ότι θα παρέχονται μόνο «σημαντικές ενημερώσεις».
Επιπλέον ο πρίγκιπας Ουίλιαμ - ο μελλοντικός βασιλιάς - αποσύρθηκε απροσδόκητα από τη συμμετοχή του σε μνημόσυνο για τον αείμνηστο πρώην βασιλιά Κωνσταντίνο της Ελλάδας την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενος ένα άγνωστο «προσωπικό θέμα». Φούντωσε έτσιτο περαιτέρω τις φλόγες των εικασιών για τα κορυφαία μέλη της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας.
Ο Μάικλ Κόουλ, ένας βασιλικός ανταποκριτής του BBC σε όλη τη ταραχώδη δεκαετία του 1980, είπε ότι τα πρόσφατα γεγονότα αποκαλύπτουν ακριβώς «πόσο γυμνό» είναι τώρα το βασιλικό παλάτι.
Με τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β' το 2022 και την σκληρή αναχώρηση του πρίγκιπα Χάρι και της συζύγου του Μέγκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2020, υπάρχουν λιγότερα μέλη της βασιλικής οικογένειας που πρέπει να κυκλοφορούν και να δίνουν το παρών όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα.
Πονοκέφαλος για τους πολιτικούς οι βασιλικές απουσίες
Την ίδια ώρα η αίσθηση της απουσίας δημιουργεί πονοκέφαλο και για τους εκλεγμένους πολιτικούς — ειδικά σε μια εκλογική χρονιά.
Με τον προεκλογικό προϋπολογισμό που αναμένεται σήμερα Τετάρτη και την αμφιλεγόμενη νομοθεσία για τη μετανάστευση να περνάει από το κοινοβούλιο, οι βρετανοί νομοθέτες είναι επί του παρόντος αρκετά απασχολημένοι.
Ωστόσο, η «Downing Street δεν θα θέλει τα πράγματα να χειροτερέψουν, και σίγουρα θα θέλει τα πράγματα να βελτιωθούν μέχρι τις εκλογές» είπε πρώην αξιωματούχος.
Αυτή η ανησυχία αφορά λιγότερο την καθημερινή λειτουργία της κυβέρνησης και κυρίως τη γενική διάθεση της χώρας.
Ο Κάρολος είναι ο αρχηγός του κράτους της Βρετανίας, αλλά ο ρόλος του είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός. Διορίζει επίσημα τον πρωθυπουργό και άλλους υπουργούς, ανοίγει συνεδριάσεις του κοινοβουλίου, δίνει βασιλική συναίνεση στα νομοσχέδια που ψηφίζονται και δέχεται εισερχόμενους και απερχόμενους πρεσβευτές.
Ο Ντίκι Άρμπιτερ, πρώην εκπρόσωπος Τύπου του βασιλικού Τύπου της Ελισάβετ Β', επεσήμανε ότι μεγάλο μέρος αυτής της δουλειάς εξακολουθεί να «ολοκληρώνεται» από τον Κάρολο, ο οποίος έκανε το ασυνήθιστο βήμα παραμονή του προϋπολογισμού να φωτογραφηθεί με τον Καγκελάριο Τζέρεμι Χαντ την Τρίτη.
«Ακριβώς επειδή δεν τους βλέπουμε στο δρόμο, δεν σημαίνει ότι δεν δουλεύουν», είπε για τους βασιλικούς, επισημαίνοντας ότι ο βασιλιάς περνούσε από κουτιά με κρατικά έγγραφα και συναντούσε τον Πρωθυπουργό. Υπουργός Rishi Sunak, συμπεριλαμβανομένης μιας συνάντησης πρόσωπο με πρόσωπο τον περασμένο μήνα.
Ωστόσο, τα βασιλικά μέλη της Βρετανίας γνωρίζουν από καιρό την ανάγκη να είναι ορατοί για να είναι αποτελεσματικοί. Η αείμνηστη βασίλισσα φέρεται να είπε: «Πρέπει να με δουν για να με πιστέψουν».
Ο πρώην κυβερνητικός βοηθός που αναφέρθηκε παραπάνω λέει ότι η απουσία των βασιλικών μπορεί να υπονομεύσει τη διάθεση του κοινού.
«Εάν οι άνθρωποι αισθάνονται ανησυχία ή αβεβαιότητα ή ανησυχία για την κατάσταση της μοναρχίας, νομίζω ότι αυτό έχει αντίκτυπο στο συναίσθημα για το κυβερνών κόμμα και γενικά στον τρόπο που αισθάνονται οι άνθρωποι», είπαν. «Ο Ρίσι - και η κορυφή της κυβέρνησης - θα θέλουν τα πράγματα να είναι όσο το δυνατόν πιο σταθερά.
«Ιδιαίτερα για τους ψηφοφόρους των Τόρις, για να αισθάνονται καλά για την κατεύθυνση της χώρας είναι η σταθερότητα στο βασιλικό σπίτι», πρόσθεσαν.
Αδύναμος ο «πάγκος»... Ποιοι κάνουν αναπληρώσεις
Η παρουσία στο υπουργικό συμβούλιο του Simon Case, πρώην βοηθού του πρίγκιπα Ουίλιαμ, ο οποίος είναι πλέον ο πιο ισχυρός αξιωματούχος της δημόσιας υπηρεσίας του Sunak, μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη, πρόσθεσε ο πρώην βοηθός.
Η υπόθεση είναι μέρος ενός λεγόμενου «χρυσού τριγώνου» αξιωματούχων, μαζί με την κύρια ιδιωτική γραμματέα του πρωθυπουργού Ελίζαμπεθ Πέρελμαν και τον ιδιωτικό γραμματέα του μονάρχη Κλάιβ Άλντερτον, που αναλαμβάνουν δράση σε περιόδους βασιλικής κρίσης. Ο ίδιος ο Case μόλις πρόσφατα επέστρεψε στη δουλειά μετά από άδεια.
«Ο Σάιμον [Κέις] ήταν υπέροχος και οριακά ανεκτίμητος, όταν πέθανε η βασίλισσα και έγινε πολύ στενός σύμβουλος της [τότε Πρωθυπουργού] Λιζ Τρας σε όλη τη διαδικασία», πρόσθεσε ο πρώην βοηθός. Οι συμβουλές του μπορεί να φανούν χρήσιμες στην τρέχουσα αδιαθεσία των βασιλικών.