Ιστορική αλλαγή στη Βρετανία με τον βασιλιά Κάρολο - Παίρνει τη θέση της Ελισάβετ
Την ώρα που η Βασιλική Οικογένεια της Βρετανίας έχει τα δικά της προβλήματα με το που μπήκε το 2024, προ των πυλών είναι μία ιστορική στιγμή για τους Ουίνδσορ αλλά και γενικότερα για τους Βρετανούς.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, στις 5 Ιουνίου 2024 θα τεθούν σε κυκλοφορία τα πρώτα χαρτονομίσματα που θα φέρουν το πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη (21/2) η Τράπεζα της Αγγλίας.
Σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση, το πορτρέτο του Βρετανού μονάρχη θα εμφανίζεται σε πολυμερή τραπεζογραμμάτια των 5, 10, 20 λιρών και 50 λιρών και θα κυκλοφορεί μαζί με τα υπάρχοντα χαρτονομίσματα που απεικονίζουν τη μητέρα του, βασίλισσα Ελισάβετ.
Σημειώνεται πως τα νέα χαρτονομίσματα με τον Κάρολο θα τυπωθούν μόνο για να αντικαταστήσουν αυτά που έχουν φθαρεί και για να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε συνολική αύξηση της ζήτησης για χαρτονομίσματα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κίνηση αυτή είναι σύμφωνη με τις οδηγίες που έχει δώσει η Βασιλική Οικογένεια και στοχεύει στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών και οικονομικών επιπτώσεων της αλλαγής.
Αυτό σημαίνει ότι τα νέα χαρτονομίσματα με τον 75χρονο μονάρχη, ο οποίος είναι γνωστός για τις περιβαλλοντικές του ανησυχίες, θα κυκλοφορήσουν «πολύ σταδιακά», πρόσθεσε η Τράπεζα της Αγγλίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Βασιλικό Νομισματοκοπείο της Βρετανίας άρχισε να εκδίδει τα πρώτα νομίσματα με το προφίλ του Καρόλου σε γενική κυκλοφορία στα τέλη του 2022.
Αλλαγή στα χαρτονομίσματα μετά από 64 χρόνια
Ο Κάρολος, ο οποίος έγινε βασιλιάς μετά τη λήξη της 70χρονης βασιλείας της Ελισάβετ το 2022, θα γίνει ο δεύτερος μονάρχης που θα εμφανίζεται στα τραπεζογραμμάτια της Τράπεζας της Αγγλίας.
Μάλιστα, στη Βρετανία δεν τυπώθηκαν τραπεζογραμμάτια με το πορτρέτο της Ελισάβετ νωρίτερα από το 1960, επτά χρόνια μετά τη στέψη της. Τότε δόθηκε στην Τράπεζα της Αγγλίας η άδεια να χρησιμοποιήσει την εικόνα της σε χαρτονομίσματα, ξεκινώντας με το χαρτονόμισμα της μίας λίρας, αν και η επίσημη και βασιλική εικόνα επικρίθηκε ως πολύ αυστηρή και μη ρεαλιστική.
Έγινε η πρώτη μονάρχης που απεικονίστηκε στα βρετανικά τραπεζογραμμάτια, αντίθετα με τα βρετανικά κέρματα στα οποία απεικονίζονται βασιλιάδες και βασίλισσες για περισσότερα από 1.000 χρόνια.
Σημειώνεται πως η βασίλισσα Ελισάβετ έχει μπει και στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ως η μονάρχης που απεικονιζόταν στα περισσότερα νομίσματα από κάθε άλλον: 33 στον αριθμό! Το πορτρέτο της εξακολουθεί να εμφανίζεται σε νομίσματα σε χώρες όπου παραμένει αγαπημένη φιγούρα, όπως ο Καναδάς, και συνεχίζουν να ενσωματώνουν στη σημαία τους τη Union Jack (τη σημαία της Μ. Βρετανίας), όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.
Βρίσκεται επίσης σε χαρτονομίσματα και κέρματα που εκδίδονται από την Κεντρική Τράπεζα της Ανατολικής Καραϊβικής, τη νομισματική αρχή για μια ομάδα μικρών εθνών όπως η Αντίγκουα και η Μπαρμπούντα, η Δομινίκα, η Γρενάδα, το Μονσεράτ, το Σεντ Κιτς και Νέβις, η Αγία Λουκία και ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες.