Βασιλιάς Κάρολος: Από τα δάχτυλα-λουκάνικα μέχρι τον καρκίνο
Λίγες μέρες μετά το εξιτήριο που έλαβε από την ιδιωτική κλινική που νοσηλευόταν μια είδηση ήρθε να ταράξει τα νερά της Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την εύθραυστη κατάσταση της υγείας του Βασιλιά Καρόλου ο οποίος διαγνώστηκε καρκίνο.
Ο βασιλιάς είχε νοσηλευθεί στο νοσοκομείο London Clinic για διόγκωση προστάτη όμως ύστερα από περεταίρω εξετάσεις, οι γιατροί ανακάλυψαν ότι πάσχει από άλλης μορφής καρκίνου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το παλάτι του Μπάκιγχαμ πρόκειται για ένα «ξεχωριστό θέμα ανησυχίας» καθώς επιβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται για καρκίνο του προστάτη.
Όμως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο 75χρονος μονάρχης έχει απασχολήσει πολλές φορές τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με την υγεία του και τα προβλήματα τα οποία είχαν δει το φως της δημοσιότητας. Στο παρελθόν είχε πει σε συνέντευξη στο Μπρίσμπεϊν: «Δεν ξέρω για εσάς , αλλά τα κομμάτια μου πέφτουν συνεχώς ανά τακτά χρονικά διαστήματα».
Χρόνιος πόνος στον αυχένα και την πλάτη
Ο πρίγκιπας Χάρι αποκάλυψε στα απομνημονεύματα ότι ο πατέρας του υπέφερε από χρόνιους πόνους στον αυχένα και την πλάτη.
Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο Δούκας του Σάσεξ, ο οποίος πρόκειται να μεταβεί τις επόμενες ημέρες στο Λονδίνο για να δει τον πατέρα του, είχε γράψει στο βιβλίο του ότι ο Κάρολος παλεύει με «πόνο στον αυχένα και την πλάτη» για τον οποίο εν μέρει πιστώνει τους παλιούς τραυματισμούς του στο πόλο.
Ο τότε πρίγκιπας Κάρολος είχε γλιστρήσει στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με αποτέλεσμα να χάσει το Royal Ascot το 1991. Δύο χρόνια αργότερα, επιδείνωσε τον τραυματισμό όταν έπεσε από ένα άλογο στο Windsor. Μετά το συμβάν είχε αναφέρει ότι επρόκειτο να συμμετέχει σε αγώνες πόλο μόνο για φιλανθρωπικούς σκοπούς μετά από προειδοποιήσεις από τον γιατρό του ότι η κατάστασή του θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν συνέχιζε να παίζει ανταγωνιστικά.
Δάχτυλα λουκάνικα
Τα λεγόμενα «δαχτυλάκια λουκάνικου», δηλαδή τα πρησμένα δάχτυλα του βασιλιά Καρόλου έχουν τραβήξει την προσοχή από τους βασιλικούς παρατηρητές όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο, ο Κάρολος γνώριζε ότι πάσχει από δακτυλίτιδα, εδώ και δεκαετίες.
Γράφοντας σε έναν φίλο μετά τη γέννηση του Ουίλιαμ το 1982, ο Κάρολος είχε αστειευτεί: «Φαίνεται εκπληκτικά λαίμαργος και έχει δάχτυλα λουκάνικου όπως τα δικά μου».
Ο Chun Tang, διευθυντής στο Pall Mall Medical στο Μάντσεστερ, δήλωσε: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να υποφέρει από τα δάχτυλα «λουκάνικου. Συχνά τα πρησμένα δάχτυλα είναι ένα σύμπτωμα κατακράτησης υγρών που μπορεί να προκληθεί από πολλές παθήσεις υγείας. Αυτή η κατάσταση προκύπτει λόγω φλεγμονής και μπορεί να είναι αποτέλεσμα αρθρίτιδας, πολλαπλών βακτηριακών λοιμώξεων ή ακόμη και φυματίωσης. Άλλες πιθανότητες περιλαμβάνουν υψηλά επίπεδα καλλίου, αλλεργικές αντιδράσεις, ιατρικές παρενέργειες, τραυματισμό και αυτοάνοσα νοσήματα».
Καλοήθης όγκος
Ο βασιλιάς Κάρολος είχε αφαιρέσει έναν καλοήθη όγκο από τη μύτη του σε μια επέμβαση ρουτίνας το 2008. Ο μονάρχης εθεάθη τότε με ένα μικρό, εξαγωνικό γύψο στη δεξιά πλευρά της μύτης του μετά τη χειρουργική επέμβαση στην κατοικία του Clarence House, τον Μάιο του ίδιου έτους.
Άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν επίσης ιστορικό θεραπείας για αυξήσεις στο πρόσωπό τους. Ο πατέρας του Καρόλου, ο δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος, υποβλήθηκε σε μια μικρή επέμβαση το 1996 για να σβήσει έναν μικρό καλοήθη όγκο στη μύτη του. Τον Ιανουάριο του 2003, η Βασίλισσα αφαίρεσε επίσης μικρές - μη καρκινικές - αναπτύξεις από το πρόσωπό της από χειρουργούς.
Σπασμένα κόκκαλα
Το πρώτο του ατύχημα σε αγώνα πόλο συνέβη το 1980 στο παλάτι Windsor, όταν το πόνι στο οποίο ίππευε τινάχθηκε και τον κλώτσησε. Ο Κάρολος χρειάστηκε έξι ράμματα, αφήνοντας μια ουλή σε σχήμα μισοφέγγαρου στο αριστερό του μάγουλο.
Επιπρόσθετα, ο Κάρολος έσπασε το δεξί του χέρι αφού έπεσε από το άλογό του κατά τη διάρκεια ενός αγώνα πόλο στο Cirencester το 1990. Το ατύχημα, κατά τη διάρκεια του δεύτερου περιεγράφηκε από έναν εκπρόσωπο ως «ένα επίπονο σπάσιμο πάνω από τον δεξιό αγκώνα».
Ο Κάρολος, τότε 41 ετών, βρισκόταν πάνω στο άλογό του για να κόψει έναν αντίπαλο όταν το πόνυ του έστριψε προς τα δεξιά, καθώς έσκυψε για να τραβήξει ένα μπαστούνι του πόλο. Έχασε την ισορροπία του και έπεσε ανάμεσα στα δύο ζώα, το ένα από τα οποία τον κλώτσησε στο χέρι.
Η συγγραφέας Jilly Cooper, η οποία ανάμεσα στους θεατές θυμάται: «Φάνηκε ότι για μια στιγμή σα να είχε σκοτωθεί. Ήταν πεσμένος στο έδαφος και δεν ανταποκρινόταν».
Παρά το γεγονός ότι νυν μονάρχης νοσηλεύτηκε για τρεις ημέρες τότε, η πληγή δεν επουλώθηκε σωστά και μετά από τρεις μήνες πόνου και μια προειδοποίηση ότι, χωρίς θεραπεία, θα μπορούσε να τον αφήσει ανάπηρο που δεν θα μπορούσε να χαιρετήσει - έκανε μια εγχείρηση για να το διορθώσει. Στο σημείο τοποθετήθηκε μεταλλική λάμα η οποία στερέωσε το χέρι.
Χρόνια αργότερα, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα κυνηγιού αλεπούς στο Derbyshire τον Ιανουάριο του 2001, το άλογο του Καρόλου έκανε ένα «απροσδόκητο άλμα» και τον πέταξε στο έδαφος. Έπεσε τόσο άτσαλα που θεωρήθηκε ότι είχε πάθει εξάρθρωση στον ώμο.
Η φρουρά του τον μετέφερε στο πλησιέστερο νοσοκομείο όπου μια ακτινογραφία αποκάλυψε ότι είχε, στην πραγματικότητα, σπάσει το ακρώμιο του, ένα μικρό κόκκαλο στην άκρη της ωμοπλάτης. «Είναι καλά», επέμεινε ο εκπρόσωπός του εκείνη τη στιγμή. «Ήταν ένας μικρός τραυματισμός και είναι άβολο, αυτό είναι όλο. Δεν πονάει». Ο Κάρολος χρειάστηκε να φορέσει νάρθηκα για αρκετές ημέρες, ενώ το κάταγμα επουλώθηκε.
Γδαρμένος κερατοειδής
Σοκ είχε προκαλέσει τον Νοέμβριο του 2001, η μάλλον περίεργη εμφάνιση του διαδόχου Καρόλου φορώντας έναν μάλλον ανησυχητικό επίδεσμο στο αριστερό του μάτι. Όπως ανέφεραν τότε οι ειδικοί, αποδείχτηκε ότι ο Πρίγκιπας είχε πριονίσει ένα κλαδί από ένα δέντρο στο Χάιγκροουβ, το κτήμα του στο Γκλόστερσαϊρ, το οποίο πετάχτηκε και κατέληξε στο μάτι του.
Η σκόνη έξυσε τον κερατοειδή του και επηρέασε προσωρινά την όρασή του. Μεταφέρθηκε σε οφθαλμίατρο και του συνταγογραφήθηκε ημερήσια ανάπαυση.
Κατεστραμμένος λάρυγγας
Το 1981, μια αδέσποτη μπάλα του πόλο, χτύπησε απευθείας τον λαιμό του Καρόλου κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Το περιστατικό τον άφησε άφωνο για μερικές μέρες και έγδαρε τον λάρυγγά του. Αν και δεν υπέστη μόνιμη βλάβη, ο Κάρολος έχασε τη φωνή του για δέκα ημέρες.