Βαρύ το κόστος του πολέμου και στην οικονομία του Ισραήλ
Ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς έχει προκαλέσει κραδασμούς στην οικονομία του 488 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναστατώνοντας χιλιάδες επιχειρήσεις, επιβαρύνοντας τα δημόσια οικονομικά και βυθίζοντας ολόκληρους τομείς σε κρίση όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι FT.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει μια «οικονομία υπό τα όπλα», υποσχόμενος τεράστιες μεταφορές μετρητών σε εταιρείες και περιοχές που κινδυνεύουν με εξαφάνιση σε κλίμακα που παρατηρήθηκε τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
«Η καθοδήγησή μου είναι σαφής: ανοίγουμε τις βρύσες, αντλούμε χρήματα σε όλους όσους τα χρειάζονται», είπε την Πέμπτη. «Την τελευταία δεκαετία χτίσαμε μια πολύ ισχυρή οικονομία και όποιο οικονομικό τίμημα κι αν μας επιβάλει αυτός ο πόλεμος, θα το πληρώσουμε χωρίς δισταγμό».
Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Μπέζαλελ Σμότριτς αποκάλυψε μαζί με τα φυλλάδια προς τους εφέδρους του στρατού και μέτρα για την αποζημίωση των επιχειρήσεων σχετικά με τις απώλειες πολέμου.
Σφοδρές επικρίσεις
Ορισμένοι ηγέτες επιχειρήσεων χαιρέτησαν το πακέτο βοήθειας, αλλά πολλοί είπαν ότι δεν προχώρησε αρκετά. Οι επικριτές είπαν ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας ήταν πολύ αυστηρά, ενώ άλλοι είπαν ότι τα μέτρα δεν προσφέρουν βοήθεια σε μεγάλες εταιρείες.
«Η κυβέρνηση εγκαταλείπει τον λαό της», δήλωσε ο Ρον Τόμερ, επικεφαλής της Ένωσης Κατασκευαστών του Ισραήλ. Πολλοί δεν αποζημιώθηκαν πλήρως για τα χαμένα κέρδη, πρόσθεσε: «Θα υποστούν ένα δυσάρεστο σοκ στα επόμενα πακέτα αμοιβής τους».
Ο Λίπμαν είπε ότι η Atlas Hotels περιμένει ακόμη κυβερνητική βοήθεια. «Θα περίμενα από τη χώρα να με στηρίξει όταν προσπαθώ να βοηθήσω τους ανθρώπους», πρόσθεσε. «[Αλλά] δεν είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε ένα δίχτυ ασφαλείας».
Το Ισραήλ βρίσκεται σε κατάσταση σοκ μετά τη βίαιη εισβολή της Χαμάς, η οποία σύμφωνα με αξιωματούχους άφησε πίσω της περισσότερους από 1.400 νεκρούς. Αντέδρασε με μια χερσαία εισβολή στη Γάζα και έναν ανελέητο βομβαρδισμό που σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα έχει σκοτώσει περίπου 10.022 Παλαιστίνιους.
Περίπου 350.000 έφεδροι του ισραηλινού στρατού κλήθηκαν - το 8 τοις εκατό του εργατικού δυναμικού - καθώς η χώρα κινητοποιήθηκε για πόλεμο.
Εν τω μεταξύ, 126.000 άμαχοι από το βόρειο και το νότιο Ισραήλ έχουν μεταφερθεί σε μια προσπάθεια να τους προστατεύσουν από τους πυραύλους της Χαμάς και τις επιθέσεις όλμων από τη Χεζμπολάχ, το λιβανέζικο μαχητικό κίνημα που υποστηρίζεται από το Ιράν.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη συντριπτική υποστήριξη του κοινού για τον πόλεμο. Αλλά η κλίμακα του οδηγεί το Ισραήλ σε αχαρτογράφητο έδαφος. Το πιο συγκρίσιμο γεγονός είναι ο πόλεμος της Γάζας το 2014, την προηγούμενη φορά που οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην εξαθλιωμένη λωρίδα, αλλά αυτό διήρκεσε 49 ημέρες και περιλάμβανε πολύ λιγότερους εφέδρους.
«Αυτή τη φορά υπάρχει πολύ μεγαλύτερη αβεβαιότητα», είπε ο Michel Strawczynski, καθηγητής οικονομικών στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο στην Ιερουσαλήμ. Οι «πιο δύσκολοι στόχοι» αυτή τη φορά - η εξάλειψη της Χαμάς και ο τερματισμός της κυριαρχίας της μαχητικής ομάδας στη Γάζα - «σημαίνουν ότι ο πόλεμος πιθανότατα θα είναι μεγαλύτερος».
Ενδείξεις ανάκαμψης - Παρεμβάσεις Κεντρικής Τράπεζας και κυβέρνησης
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ανάκαμψης μετά το αρχικό σοκ της επίθεσης της Χαμάς: το σέκελ αντέχει, μετά από παρεμβάσεις της Τράπεζας του Ισραήλ, και η καταναλωτική ζήτηση έχει αρχίσει να αναζωογονείται, αν και αργά.
Τη Δευτέρα, η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα παράσχει στο τραπεζικό σύστημα έως και 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον πόλεμο να έχουν πρόσβαση σε δάνεια χαμηλού επιτοκίου. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, ανέφερε η τράπεζα.
Όμως η σύγκρουση συνεχίζει να έχει ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στην επιχειρηματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα στις κατασκευές.
«Πολλά εργοτάξια έχουν κλείσει από τους δήμους», είπε ο Tomer. «Δεν θέλουν να έχουν Παλαιστίνιους εργάτες εκεί. Λένε ότι ο κόσμος αναστατώνεται με το θέαμα των Άραβων εργατών που κρατούν βαριά εργαλεία».
Οι διακριτικές δαπάνες έχουν επίσης πληγεί πολύ. «Οι άνθρωποι δεν ανησυχούν μόνο για τους πυραύλους - είναι επίσης σε φρικτή διάθεση, θρηνώντας για φίλους και συγγενείς», δήλωσε ο Victor Bahar, επικεφαλής οικονομολόγος στην Bank Hapoalim. «Αυτό καταστέλλει τη ζήτηση των καταναλωτών».
Υπάρχουν ήδη ενδείξεις για τον καταστροφικό αντίκτυπο του πολέμου στην οικονομική δραστηριότητα. Μια έρευνα του Κεντρικού Γραφείου Στατιστικής σε ισραηλινές επιχειρήσεις διαπίστωσε ότι μία στις τρεις είχε κλείσει ή λειτουργούσε με δυναμικότητα 20% ή λιγότερο από τότε που ξεκίνησε, ενώ περισσότερες από τις μισές είχαν αναφέρει απώλειες εσόδων 50% ή περισσότερο.
Τα αποτελέσματα είναι ακόμη χειρότερα για το νότο, την περιοχή που βρίσκεται πιο κοντά στη Γάζα, όπου τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων είτε είχαν κλείσει είτε μείωσαν τη λειτουργία τους στο ελάχιστο.
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας λέει ότι 764.000 Ισραηλινοί - το 18 τοις εκατό του εργατικού δυναμικού - δεν εργάζονται αφού κλήθηκαν για εφεδρεία, εκκενώθηκαν από τις πόλεις τους ή αναγκάστηκαν από το κλείσιμο των σχολείων να φροντίσουν τα παιδιά στο σπίτι.
Τα μέτρα που αποκαλύφθηκαν από τον Νετανιάχου και τον Σμότριτς την περασμένη εβδομάδα είναι πιο γενναιόδωρα από ένα προηγούμενο πακέτο που προκάλεσε κριτική από επιχειρηματικούς ομίλους. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, η κυβέρνηση θα στηρίξει εταιρείες των οποίων τα μηνιαία έσοδα έχουν μειωθεί περισσότερο από 25% λόγω του πολέμου, καλύπτοντας έως και 22% των πάγιων δαπανών και το 75% του μισθολογικού τους λογαριασμού, μεταξύ άλλων μέτρων.
Ωστόσο, οι ειδικοί ανησυχούν ότι αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό εάν οι οικονομικές προοπτικές του Ισραήλ συνεχίσουν να σκοτεινιάζουν. «Είναι καλύτερα τώρα, αλλά είναι ακόμα δύσκολο να γνωρίζουμε αν αυτό είναι το τέλος της ιστορίας», είπε ο Strawczynski.
Άλλοι υποστηρίζουν ότι το πακέτο στήριξης θα πρέπει να συνοδεύεται από επανεξέταση των προτεραιοτήτων των κρατικών δαπανών. Οι εταίροι του συνασπισμού του Νετανιάχου από τα υπερορθόδοξα κόμματα και τα κόμματα εποίκων συνεχίζουν να κατευθύνουν τεράστια ποσά σε έργα που οι επικριτές λένε ότι δεν έχουν θέση σε μια πολεμική οικονομία, όπως ένα σχέδιο για την ενθάρρυνση της θρησκευτικής τελετής μεταξύ των φοιτητών.
300 οικονομολόγοι ζητούν αναδιανομή κονδυλίων
Την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα 300 κορυφαίων Ισραηλινών οικονομολόγων κάλεσε τον Νετανιάχου και τον Σμότριτς να «συνέλθουν».
«Το σοβαρό πλήγμα που δέχτηκε το Ισραήλ απαιτεί μια θεμελιώδη αλλαγή στις εθνικές προτεραιότητες και μια μαζική αναδιανομή κονδυλίων για την αντιμετώπιση των ζημιών από τον πόλεμο, τη βοήθεια στα θύματα και την αποκατάσταση της οικονομίας», ανέφεραν σε ανοιχτή επιστολή τους.
Ο Νετανιάχου είπε την Πέμπτη ότι το πακέτο υποστήριξης ήταν «μόνο η αρχή. Θα νικήσουμε τον εχθρό στον στρατιωτικό πόλεμο και θα κερδίσουμε και τον οικονομικό πόλεμο».
Αλλά ο Γιουτζίν Καντέλ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Πολιτικής Start-Up Nation, μιας δεξαμενής σκέψης, και ένας από τους υπογράφοντες την επιστολή των οικονομολόγων, είπε ότι η κυβέρνηση «ακόμα δεν έχει δείξει ότι έχει κατανοήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης».
«Πρέπει να εστιάσετε σαν λέιζερ στον πόλεμο και στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης των ανθρώπων στο κράτος και την ηγεσία του και να επενδύσετε στην ανθεκτικότητα του Ισραήλ», είπε. «Κάθε υπουργείο και ο προϋπολογισμός του θα πρέπει ενδεχομένως να είναι στο μπλοκ περικοπής».
Πηγή: FT