Βαρθολομαίος: Σύντομα θα ανοικοδομήσουμε ξανά το γηροκομείο στο Βαλουκλή
Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα εορτάστηκε η Θεία Μεταμόρφωση του Σωτήρoς Χριστού, στην Πρώτη των Πριγκηποννήσων, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε, χθες, 6 Αυγούστου 2022, κατά τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στη φερώνυμη Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της νήσου.
Παρέστη ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη των εν Τουρκία Αρμενίων, Sahak Maşalyan, και εκκλησιάστηκαν ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, 'Αρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου, o Σταύρος Χριστοδουλίδης, πρόξενος της Ελλάδας στην Πόλη, και πλήθος πιστών. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μ. Εκκλησιάρχης Αέτιος, διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Παναγιώτατος ευλόγησε, κατά την παράδοση, τα σταφύλια, και αμέσως μετά τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Μ. Ευεργέτη του Γένους Συμεών Σινιόσογλου, μπροστά από τον τάφο του, ο οποίος βρίσκεται στον αυλόγυρο της Μονής. Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των ανακαινιστικών έργων του Καθολικού της Μονής αποκάλυψε αναμνηστική επιτοίχια μαρμάρινη επιγραφή.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε μικρή εορταστική εκδήλωση με «πρωταγωνιστές» τα παιδιά της κατασκήνωσης, κατά την οποία τον Πατριάρχη καλωσόρισαν η Μαρία Αποστολίδου, πρόεδρος του Δ.Σ. της Παιδοπόλεως και της Στέγης Εργαζομένης Νεάνιδος, και ο 'Αρχων Πριμικήριος Αδαμάντιος Κομβόπουλος, διευθυντής της κατασκήνωσης.
Ο Παναγιώτατος στην ομιλία του, αφού αναφέρθηκε στο γεγονός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, σημείωσε:
«Βεβαίως, εφ' όσον ζούμε σ' αυτή τη γη, η μεταμόρφωσις στο όρος Θαβώρ είναι παροδική. Η φωτεινή νεφέλη κάποια στιγμή αίρεται. Ο Μωυσής και ο Ηλίας εξαφανίζονται και εμείς επιστρέφουμε και πάλι στην πεζή πραγματικότητα, αλλά πλέον εν ετέρα μορφή, μεταμορφωμένοι, έτοιμοι να μεταδώσουμε αυτήν την μεταμόρφωσι σε ένα κόσμο που διψά να γευτή το ανέσπερον Θαβώριον φως, το οποίον διαφυλάσσει επί αιώνας τώρα ανόθευτον η εν Φαναρίω Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, η Εκκλησία του Σταυρού, η Εκκλησία της Αναστάσεως, η Εκκλησία της Μεταμορφώσεως!».
Στη συνέχεια, ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε η καταστροφική πυρκαγιά στο Γηροκομείο του Βαλουκλή, γεγονός που αποτελεί, όπως είπε, μια νέα δοκιμασία για την Ομογένεια της Πόλεως.
«Επιθυμούμε και από τη θέσι αυτή να εκφράσουμε την εκ βάθους καρδίας δοξολογία μας προς τον Κύριο για την αποτροπή θυμάτων, καθώς και την ειλικρινή ευχαριστία μας προς όλους αυτούς που έσπευσαν από την πρώτη κιόλας στιγμή, στον χώρο της πυρκαγιάς, για να συμβάλλουν με όποιον τρόπο μπορούσαν στον περιορισμό της εξαπλώσεως και στην κατάσβεσί της, από τους εκπροσώπους των κρατικών και αυτοδιοικητικών αρχών μέχρι τους απλούς, αλλά πραγματικά ηρωικούς, εθελοντές. Το ενδιαφέρον, η έγνοια, η αγάπη τους, με μία λέξι, η ανθρωπιά τους, μας συνεκίνησαν βαθύτατα και απέδειξαν εμπράκτως την σπουδαιότητα της οικοδομήσεως ενός πολιτισμού αλληλεγγύης, ενός εκ των θεμελιωδών προταγμάτων της ταπεινής Πατριαρχίας μας. Προς δε τους προσφιλείς τροφίμους του Γηροκομείου, τους οποίους και επισκεφθήκαμε χθες εις το δημόσιον νοσοκομείον ‘'Prof. Dr. Murat Dilmemer'', όπου και μετεφέρθησαν αμέσως, εκφράζουμε δι' έτι μίαν φόραν την αμέριστη συμπαράστασι και την ανύστακτη μέριμνα της Μητρός Εκκλησίας, καθώς και τη διαβεβαίωσι ότι, με τη χάρι και τη βοήθεια του Θεού, διά πρεσβειών των Αγίων Αναργύρων, όλοι μαζί, ενωμένοι σαν μία γροθιά, θα καταφέρουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανοικοδομήσουμε το Γηροκομείο μας και να το θέσουμε και πάλι σε λειτουργία!».
Στις εγκαταστάσεις του Μοναστηριού, στην κορυφή του λόφου της νήσου, κάθε καλοκαίρι, με εξαίρεση τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας, λειτουργεί η «Παιδόπολις», η παιδική κατασκήνωση του Πατριαρχείου, όπου φιλοξενούνται παιδιά της Ομογένειας, και όχι μόνον. Ο Παναγιώτατος υπενθύμισε ότι το Ίδρυμα της Παιδοπόλεως, όπως και η Στέγη Εργαζομένης Νεάνιδος, που στεγάζονται στην Ι. Μονή, δημιουργήθηκαν από τον αοίδιμο Πατριάρχη Αθηναγόρα και έκτοτε λειτουργούν απρόσκοπτα στο καταπράσινο περιβάλλον της Πρώτης.
«Εμείς συνεχίζουμε εξ όλης της καρδίας μας την ευλογία και την προστασία της Μητρός Εκκλησίας προς την Παιδόπολιν, διότι αναγνωρίζουμε την ανάγκη και το φυσικό δικαίωμα διακοπών στα παιδιά της Ομογενείας της Πόλεώς μας, καθώς πρέπει και αυτά να επανέλθουν το φθινόπωρο στα θρανία τους με ανανεωμένες τις δυνάμεις τους και ενισχυμένο το ηθικό τους, έτοιμα για τον νέον δόλιχον ενώπιόν τους.
Είπαμε ότι απρόσκοπτα λειτουργεί εδώ και πολλά έτη η Παιδόπολις και η Πατριαρχική Κατασκήνωσι. Τούτο οφείλεται, βεβαίως, πρώτον εις την χάριν του Κυρίου, ο οποίος τόσο πολύ αγάπησε εσάς τα παιδιά, ώστε να προβάλη εσάς εις μίμησιν προς κατάκτησιν της βασιλείας των ουρανών. Δεύτερον, τούτο οφείλεται στη στοργή και το έμπρακτο ενδιαφέρον της Μητρός Εκκλησίας. Τρίτον, εις τας ευγενεστάτας κυρίας του Διοικητικού Συμβουλίου, οι οποίες, συνεχίζοντας την παράδοσιν κοινωνικής ευποιίας των δεσποινών του προσφάτου και του απώτερου παρελθόντος του Γένους μας, προσφέρουν με συγκινητική και παραδειγματική προθυμία και θυσιαστική αφοσίωσι τις υπηρεσίες τους στην ευόδωσι του ιερού αυτού έργου. Τέταρτον, στον δραστήριον διευθυντήν εντιμολογιώτατον 'Αρχοντα Πριμικήριον και εκπαιδευτικόν κ. Διαμαντήν Κομβόπουλον, ο οποίος λίαν επιτυχώς επωμίζεται το υπεύθυνο και κοπιώδες έργο της Διευθύνσεως με τον διακρίνοντα αυτόν ζήλον υπέρ της υγιούς ανατροφής και μορφώσεως των μαθητών μας. Και πέμπτον, το έργο που βλέπουμε όλοι μας εδώ οφείλεται στους πολλούς επωνύμους ή ανωνύμους υποστηρικτές αυτού.
Προς τις κυρίες, λοιπόν, προς τη Διεύθυνσι και προς όλους όσους βοηθούν ηθικώς ή υλικώς το θεάρεστο αυτό έργο, απευθύνουμε τις θερμές ευχαριστίες της Μεγάλης Εκκλησίας και ημών προσωπικώς και επιδαψιλεύομεν εις αυτούς ολόθερμη την Πατριαρχική μας ευλογία, ευχόμενοι πλούσια την ανταπόδοσι παρά του αγαθοδότου Θεού».
Ο Παναγιώτατος χαιρέτησε εγκαρδίως την παρουσία του εκπροσώπου του Πατριάρχη των εν Τουρκία Αρμενίων, και καλωσόρισε τον μητροπολίτη Ιωαννίνων, τους 'Αρχοντες οφφικιάλιους της ΜτΧΕ, και όλους τους πιστούς. Απευθυνόμενος δε προς τους νεαρούς βλαστούς της Ρωμηοσύνης είπε:
«Κατακλείοντες, στρέφουμε τον λόγον προς εσάς, τα αγαπητά μας παιδιά, και σας ευχόμεθα καλές διακοπές! Χαρήτε τη φύσι: το βουνό, τα δένδρα, τον ήλιο, τη θάλασσα. Όλα τα δημιούργησε ο καλός Θεός για εμάς τους ανθρώπους. Καλλιεργήσατε ωραίους φιλικούς δεσμούς μεταξύ σας. Αγαπάτε και βοηθήτε τους μεγαλυτέρους σας, οι οποίοι σας αγαπούν και κουράζονται για σας. Μη λησμονήτε το καθήκον της προσευχής μέσα εις τον ιερόν ναόν και εκτός αυτού. Η Εκκλησία, η Ομογένεια, η κοινωνία περιμένουν πολλά από εσάς. Ευχόμεθα πατρικώς να μη διαψεύσετε τις προσδοκίες και τις ελπίδες κανενός. Εμείς θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας, έτοιμοι για να σας συμπαρασταθούμε στον όμορφο αγώνα σας για την κατάκτησι των πνευματικών κορυφών του ωραίου, του μεγάλου και του αληθινού, δηλαδή όλων αυτών των αξιών που θα σας κάνουν αληθινά ευτυχισμένους στη ζωή σας! Ο Θεός να είναι πάντοτε μαζί σας!».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Παναγιώτατος είπε ότι στις 15 Αυγούστου, στην εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, θα μεταβεί στην Τραπεζούντα, όπου στο Μοναστήρι της Σουμελά, στο πανίερο αυτό σέβασμα του Ελληνισμού του Πόντου, θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας.
Πριν από το τέλος της εορταστικής εκδήλωσης ο Παναγιώτατος προέτρεψε τον μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο να απευθύνει λόγους πνευματικής οικοδομής προς τα παιδιά και τους γονείς τους, πράγμα το οποίο έκανε ο σεβασμιώτατος με καλλιέπεια και θεολογικό βάθος.