Βαρδής Βαρδινογιάννης: Το κεφάλαιο «Παναθηναϊκός», η απόπειρα δολοφονίας από τη 17Ν και ο... Σαραβάκος
Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 90 ετών, αφήνοντας το δικό του στίγμα στο «τριφύλλι».
Έφυγε από τη ζωή σήμερα Τρίτη (12/11), ο Βαρδής Βαρδινογιάννης σε ηλικία 90 ετών, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.
Την είδηση του θανάτου του γνωστού επιχειρηματία έκανε γνωστή η οικογένειά του αναφέροντας ότι:
«Με βαθύτατη θλίψη η οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη ανακοινώνει ότι ο πολυαγαπημένος πατέρας και παππούς Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης έφυγε από τη ζωή σήμερα Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024. Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή θα πραγματοποιηθούν σε στενό οικογενειακό κύκλο».
Εκτός από την δράση του στον επιχειρηματικό κλάδο, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης άφησε το δικό του ξεχωριστό στίγμα (έστω και μικρό) στον Παναθηναϊκό.
Το Flash.gr ταξιδεύει πίσω στον χρόνο και στην στιγμή που η οικογένεια Βαρδινογιάννη αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της «πράσινης» ΠΑΕ...
Η «χρυσή εποχή» και οι συμβουλές στον Γιώργο Βαρδινογιάννη
Τον Ιούλιο του 1979, η οικογένεια Βαρδινογιάννη προχώρησε στην αγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη να ορίζεται ως ο πρόεδρος της ομάδας.
Με το παρατσούκλι «καπετάνιος», ο Γιώργος Βαρδινογιάννης οδηγούσε τους «πράσινους» στην διοικητική «σκακιέρα» για 21 χρόνια, με τον σύλλογο να σημείωνει μεγάλες επιτυχίες.
Σε όλα τα παραπάνω, σημαντική ήταν και η παρουσία του Βαρδή Βαρδινογιάννη, αφού ο ίδιος είχε κουβέντες συχνά τον πρόεδρο της ομάδας, για τις κινήσεις που πρέπει να κάνει. Είναι γνωστό πως ο Γιώργος Βαρδινογιάννης του είχε τυφλή εμπιστοσύνη και έτσι, ο ίδιος ήταν εκτός από το κεφάλι της οικογένειας, κάτι σαν... προσωπικός του σύμβουλος
Η οικογένεια Βαρδινογιάννη κατείχε συλλογικά το 54% της ΠΑΕ, καθώς τότε δεν επιτρεπόταν σε ένα πρόσωπο να κατέχει πάνω από το 20%,.
«Κανένα πρόβλημα. 20% εγώ, 20% ο αδελφός μου Βαρδής και 14% ο γαμπρός μου, όλοι μέλη του Παναθηναϊκού» είχε απαντήσει τότε ο Γιώργος Βαρδινογιάννης.
Το «τριφύλλι» στο διάστημα της θητείας της οικογένειας Βαρδινογιάννη κατέκτησε έξι πρωταθλήματα, εννέα Κύπελλα και τρία Σούπερ Καπ ενώ δύο φορές έφτασε μια «ανάσα» από την κορυφή του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.
Η απόπειρα δολοφονίας και η ατάκα για τον... Σαραβάκο
Το πρωί της 20ης Νοεμβρίου του 1990 δύο θωρακισμένες Mercedes, όπου στην μια βρισκόταν ο Βαρδής Βαρδινογιάννης δέχτηκαν επίθεση από παγιδευμένο όχημα με ρουκέτες στην πλατεία Διλβόη της Νέας Ερυθραίας.
Ο ίδιος, ψύχραιμος βγήκε από το αμάξι κατευθύνθηκε λίγα μέτρα μακριά και στιγμές μετά την επίθεση έκανε ένα τηλεφώνημα. Λίγα λεπτά μετά την επίθεση, εμφανίστηκε και ο αδερφός του, Γιώργος Βαρδινογιάννης με μια τρίτη Mercedes.
Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης μπήκε στην θέση του συνοδηγού και το όχημα κατευθύνθηκε στην Αθήνα. Ο ίδιος γλίτωσε, αφού οι ρουκέτες των τρομοκρατών δεν εξερράγησαν ποτέ.
Μάλιστα, ήταν τέτοια η ψυχραιμία του, που όταν συνομίλησε με τον φίλο του, Αντώνη Λιβανή, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου του είπε πως: «Σούταρε πέναλτι ο Σαραβάκος και βρήκε το δοκάρι...».
Αρκετά χρόνια αργότερα, στη δίκη της «17 Νοέμβρη» σύμφωνα με τα πρακτικά της, ο Δημήτρης Κουφοντίνας ρώτησε τον επιχειρηματία αν όντως είπε τη φράση φράση με το… πέναλτι του Σαραβάκου, με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη ν’ απαντά: «Εγώ είπα ένα καλαμπούρι για να δώσω έναν καλαμπουρίστικο τόνο στην επίθεση που μου έγινε και το είπα τηλεφωνικά σ’ ένα φίλο μου, στον Αντώνη Λιβάνη, να πω και σε ποιον το είπα. Και δε δείχνει τίποτα. Ούτε παραδέχομαι ποτέ ότι αυτοί οι κύριοι που δικάζονται τώρα εδώ πέρα είχαν δικαίωμα να αντλήσουν από τους εαυτούς τους να κάνουν αυτά τα οποία έκαναν, τους θανάτους που έκαναν. Εγώ τη γλίτωσα, αλλά δεν τη γλίτωσαν οι άλλοι, ούτε ο Μπακογιάννης ούτε οι άλλοι τη γλίτωσαν».