Βαλτιμόρη: «Δέσμιοι» 21 ναυτικοί στο «κουφάρι» του «Dali» για 7 εβδομάδες
Αποκομμένοι από τον έξω κόσμο, τα 21 μέλη του πληρώματος του «Dali» είναι άγνωστο πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους
Επτά εβδομάδες έχουν περάσει από την κατάρρευση της γέφυρας Φράνσις Σκοτ Κι στη Βαλτιμόρη, όταν προσέκρουσε σε πυλώνα της το εμπορικό πλοίο «Dali» και στο κουφάρι του παραμένουν εγκλωβισμένα τα 21 μέλη του πληρώματος, πλήρως αποκομμένα από τον έξω κόσμο. Είναι οι «παράπλευρες απώλειες», που ακολουθούν τον θάνατο έξι ανθρώπων που βρίσκονταν πάνω στη γέφυρα τη στιγμή της κατάρρευσής της.
Είκοσι Ινδοί και ένας υπήκοος Σρι Λάνκα εξακολουθούν να παραμένουν στο «Dali», ακόμη και κατά τη διάρκεια των ελεγχόμενων εκρήξεων που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα (13/05). Αν και οι αρχές ευελπιστούν ότι η κατεδάφιση της γέφυρας θα σημάνει την έναρξη της μακράς διαδικασίας για τον απεγκλωβισμό του πλοίου, στην ουσία κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά πότε οι ναυτικοί θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Το «Dali», ένα κοντέινερ 289 μέτρων, μόλις ξεκινούσε το διάρκειας 27 ημερών ταξίδι του από τη Βαλτιμόρη με προορισμό τη Σρι Λάνκα, όταν προσέκρουσε στη γέφυρα Φράνσις Σκοτ Κι, στέλνοντας τόνους από ατσάλι και τσιμέντο στον βυθό του ποταμού Πατάπσκο. Λόγω της σύγκρουσης το πλοίο βρίσκεται ακινητοποιημένο ανάμεσα στα χαλάσματα.
Από τη στιγμή που το πλοίο δεν μπορεί να πιάσει λιμάνι, τα 21 μέλη του πληρώματος παραμένουν εγκλωβισμένα, κυρίως εξαιτίας των περιορισμών που υπάρχουν με τη βίζα τους, της έλλειψης περασμάτων προς την ακτή, αλλά και των ερευνών που γίνονται για τα αίτια που οδήγησαν στο ατύχημα από το Εθνικό Συμβούλιο για την ασφάλεια των μεταφορών, αλλά και από το FBI.
Αν και το πλοίο είναι πολύ πιθανό να επιπλεύσει εκ νέου αυτή την εβδομάδα, παραμένει ασαφές πότε θα μπορέσει να πραγματοποιήσει το ταξίδι των 2 ναυτικών μιλίων (3,7 χλμ.) μέχρι το λιμάνι της Βαλτιμόρης.
Καμία επικοινωνία
Τα μέλη του πληρώματος εδώ και εβδομάδες παραμένουν χωρίς καμία επικοινωνία με τον έξω κόσμο, αφού τα κινητά τους έχουν κατασχεθεί από το FBI προκειμένου να ερευνηθούν. «Δεν μπορούν να κάνουν καμία τραπεζική κίνηση online. Δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Δεν έχουν στοιχεία επικοινωνίας. Είναι πραγματικά αποκλεισμένοι. Δεν μπορούν να μιλήσουν στην οικογένειά τους, ούτε καν να δουν τις φωτογραφίες των παιδιών τους πριν κοιμηθούν. Είναι μια πολύ λυπηρή κατάσταση», λέει ο Τζόσουα Μέσικ, εκτελεστικός διευθυντής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού για τα δικαιώματα των ναυτικών «Baltimore International Seafarers' Center».
Ο οργανισμός καλεί να επιστραφούν τουλάχιστον τα κινητά τηλέφωνα στους ναυτικούς, καθώς αυτή τη στιγμή το ηθικό τους είναι πεσμένο και υποφέρουν από συναισθηματικό στρες.