Τζούλιαν Ασάνζ: «Όχι» στην αποφυλάκισή του με εγγύηση, έκρινε η βρετανική Δικαιοσύνη [vid]
Βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα, Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021, να παραμείνει υπό κράτηση ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ εν αναμονή της εξέτασης της έφεσης που έχουν καταθέσει οι ΗΠΑ σε βάρος της απόφασης της βρετανικής Δικαιοσύνης να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ. Η δικαστής Βανέσα Μπαράιτσερ εκτιμά πως υπάρχουν «ουσιαστικοί λόγοι να πιστεύουμε πως εάν ο κ. Ασάνζ αποφυλακιστεί σήμερα, δεν θα επιστρέψει ενώπιον του δικαστηρίου για να αντιμετωπίσει τη διαδικασία της έφεσης».
Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Ιανουαρίου βρετανικό δικαστήριο είχε αποφασίσει τη μη έκδοση του Τζουλιάν Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου ο ιδρυτής των WikiLeaks να δικαστεί για τις κατηγορίες που τον βαρύνουν. Η απόφαση ανακοινώθηκε από τη δικαστή Βανέσα Μπαράιτσερ η οποία, αν και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι διαδικασίες θα είναι δίκαιες και θα υπάρξει πλήρης σεβασμός στα δικαιώματά του, αποδέχθηκε ότι ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει σοβαρότατα ψυχολογικά προβλήματα και έχει τάσεις αυτοκτονίας.
https://www.youtube.com/watch?v=-RrKm94Tk9c
Πάντως, στο σκεπτικό της ουσιαστικά υιοθέτησε το σύνολο των επιχειρημάτων της πολιτικής αγωγής και του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης. Όπως, για παράδειγμα, ότι από τις αποκαλύψεις του τέθηκαν σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές – κάτι που η υπεράσπιση επιμένει ότι δεν αποδείχθηκε σε κανένα σημείο της ακροαματικής διαδικασίας.
Η δικαστής υποστήριξε επίσης πως ο Ασάνζ προέτρεπε ανθρώπους να ενταχθούν στις γραμμές της CIA και, στη συνέχεια, να διαρρέουν τα μυστικά της – συνάγοντας ότι αυτό «ξεπερνά τα όρια της ερευνητικής δημοσιογραφίας». «Το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης δεν δίνει απόλυτη ελευθερία στον κ. Ασάνζ να αποφασίζει τι θα δημοσιοποιήσει», ανέφερε επίσης στο σκεπτικό της – το οποίο είχε εξαρχής προϊδεάσει για την ετυμηγορία που ακολούθησε. Άλλωστε, ξεκαθάρισε πως η δράση του θα θεωρούνταν εγκληματική και με βάση τη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σημειώνεται ότι τη διαδικασία παρακολούθησαν ελάχιστοι δημοσιογράφοι – 42 που είχαν απευθείας σύνδεση με τη δικαστική αίθουσα μέσω Internet και μόλις 13 στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του δικαστηρίου. Λίγος ήταν και ο κόσμος έξω, καθώς η αστυνομία είχε επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς.