Τζούλιαν Ασάνζ Έκδοση: Σήμερα η ιστορική απόφαση έκδοσης ή μη στις ΗΠΑ
Η απόφαση του δικαστηρίου Ολντ Μπέιλυ στο Ουέστμινστερ για την έκδοση ή μη του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας.
Η μοίρα του άνθρωπου που έδωσε νέα πνοή στη δημοσιογραφία του 21ου και έφερε στο φως, μέσω των Wikileaks, εγκλήματα πολέμου, υποθέσεις διαφθοράς, και τάραξε με τις αποκαλύψεις του τον πλανήτη, είναι στα χέρια μιας βρετανής δικαστού, της Βανέσα Μπαράιτσερ.
Η απόφαση είναι εφέσιμη και αναμένεται σε περίπτωση απόφασης της έκδοσης η νομική ομάδα που στηρίζει τον Ασάνζ να καταθέσει άμεσα έφεση και να διεκδικήσει την εκ νέου εξέταση της υπόθεσης. Πέραν όμως αυτού η μοίρα του ανθρώπου, που συνεχίζει να βρίσκεται στη φυλακή και να υποβάλλεται σε βασανιστήρια παντός είδους, θα παραμείνει άδηλη.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει υποστεί και συνεχίζει να υφίσταται την εκδικητικότητα της αυτοκρατορικής μηχανής των ΗΠΑ, μετά τον πολυετή του εγκλεισμό στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και κατά τη διετή του φυλάκιση, σε άθλιες συνθήκες, στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς, προαστίου της βρετανικής πρωτεύουσας.
Οι Αμερικανοί ζητούν την έκδοση του για παραβιάσεις του νόμου περί Κατασκοπείας, ενός υπεραιωνόβιου νόμου των ΗΠΑ, και με (κατασκευασμένες) κατηγορίες. Στόχος τους είναι η υπαγωγή της δημοσιογραφίας -ειδικά της δημοσιογραφίας και των αποκαλύψεων από μη Αμερικανούς πολίτες- στα εγκλήματα κατά του κράτους.
Με τη χρήση ενός νόμου που φτιάχτηκε για τη δίωξη των κομμουνιστών στα τέλη του Α’ ΠΠ, ποινικοποιούν την δημοσιογραφική πρακτική της έρευνας, της δημιουργίας πηγών και της δημοσιοποίησης εγγράφων που οι κρατικές μηχανές θεωρούν απόρρητα ή υψηλής διαβάθμισης. Η ποινή που αντιμετωπίζει ο ιδρυτής των Wikileaks αν εκδοθεί φτάνει τα 175 χρόνια και η φυλακή που του ετοιμάζουν είναι ένα αληθινό κολαστήριο.
Μία από τις περίεργες συμπτώσεις που καταγράφονται, στην ιστορική αυτή δίκη, είναι ότι η απόφαση θα ανακοινωθεί στην Αίθουσα Δύο του δικαστηρίου Ολντ Μπέιλυ του Ουεστμίνστερ, την ίδια αίθουσα στην οποία είχε αναγγελθεί και η καταδίκη των «Tεσσάρων του Γκίλφορντ», των τεσσάρων αθώων Ιρλανδών, που η ιστορία τους καταγράφεται στην ταινία «Εις το Όνομα του Πατρός». Οι τέσσερις του Γκίλφορντ είχαν την ίδια δικηγόρο που σήμερα είναι και επικεφαλής της βρετανικής ομάδας δικηγόρων του Ασανζ, την μεγάλη κυρία των νομικών αγώνων για ελευθερία, Γκάρεθ Πηρς.
Είναι προφανές ότι στη δίκη αυτή διακυβεύεται η ελευθερία του Τύπου διεθνώς και η ζωή ενός ανθρώπου που, για όλους εμάς, παραμένει ένας ήρωας του 21ου αιώνα, δίπλα στην Τσέλσι Μάννινγκ και τον ΄Εντουαρντ Σνόυντεν.