Τζούλι Φίσερ - Υποψήφια πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο: Απαράδεκτο το status quo στην Κύπρο - Παρέμβαση Μενέντεζ με πυρά κατά της Τουρκίας
Την πρόθεση της να εργαστεί για την επιτάχυνση της επίλυσης του Κυπριακού εξέφρασε η υποψήφια πρέσβης των ΗΠΑ για την Κυπριακή Δημοκρατία, Τζούλι Φίσερ.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας για την έγκριση του διορισμού της, η Τζούλι Φίσερ αναγνώρισε ότι το υπάρχον status quo στην Κύπρο είναι απαράδεκτο, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν υποτιμά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν.
Πρόσθεσε, όμως, ότι ο χρόνος είναι ένας κρίσιμος παράγοντας και ως εκ τούτου δεσμεύτηκε ότι αυτό που θα προσπαθήσει να συνεισφέρει από την δική της την πλευρά είναι η αίσθηση του επείγοντος.
«Δεν υποτιμώ πόσο δύσκολες είναι οι προκλήσεις στην Κύπρο. Νομίζω όμως ότι είναι ένα μέρος όπου υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες, εάν μπορούμε να επικεντρωθούμε και εάν μπορούμε να εστιάσουμε τις ενέργειες μας σε αυτούς που πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα και σε αυτούς που θα ωφεληθούν περισσότερο από μια συνολική συμφωνία. Αυτό που ελπίζω να συνεισφέρω σε αυτή την διαδικασία είναι η αίσθηση του επείγοντος. Βασικό στοιχείο αυτών των συνομιλιών είναι ότι διεξάγονται υπό την Κυπριακή καθοδήγηση και τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών και έτσι πρωτίστως θα αναζητήσω αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω ότι ο χρόνος είναι απολύτως κρίσιμος», τόνισε χαρακτηριστικά.
Παρέμβαση Μενέντεζ με πυρά κατά της Τουρκίας
Ακούγοντας τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενεντεζ συμφώνησε ότι η κατάσταση θα ήταν τελείως διαφορετική εάν οι Τουρκοκύπριοι είχαν την ελευθερία να αποφασίσουν ελεύθερα μαζί με τους Ελληνοκύπριους.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι η Τουρκία διατηρεί μια παρεμβατική στάση που δεν επιτρέπει στους Τουρκοκύπριους να ακολουθήσουν ελεύθερα τον δικό τους δρόμο.
Συνεχίζοντας, ο κ. Μενέντεζ δεν παράλειψε να ασκήσει κριτική και στην αμερικανική κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν έχει στηρίξει όσο θα έπρεπε το τριμερές σχήμα συνεργασίας 3 + 1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ). Με αυτό το δεδομένο, ρώτησε την κυρία Φίσερ ποια είναι η άποψη της για το τριμερές σχήμα και πως προτίθεται να χειριστεί αυτό το θέμα. Από την πλευρά της, η υποψήφια πρέσβης υποστήριξε ότι τέτοιου είδους σχήματα είναι πάντοτε σημαντικά και επωφελή. Υπό αυτό το πρίσμα, δεσμεύτηκε ότι θα προβεί στις απαραίτητες κινήσεις που θα ενδυναμώσουν περισσότερο αυτό τον μηχανισμό συνεργασίας, προσθέτοντας ότι θα εργαστεί υπό το φως της πρόσφατης άρσης του εμπάργκο όπλων για την περαιτέρω αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου.
Όσον αφορά την πρόσφατη ανανέωση της εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), ο γερουσιαστής Μενέντεζ εξέφρασε την ικανοποίηση του για αυτή την εξέλιξη. Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι πρόκειται για μια προσωρινή λύση. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Τζούλι Φίσερ συμφώνησε ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ διαδραματίζει έναν ουσιαστικό και σταθεροποιητικό ρόλο στο νησί της Κύπρου.
Τέλος, ο κ. Μενέντεζ αναφέρθηκε και στο θέμα των Βαρωσίων, λέγοντας ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας που παραβιάζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες και υπονομεύουν τον στόχο για την επίτευξη μια δικοινοτικής ομοσπονδίας. Όπως εξήγησε το θέμα των Βαρωσίων είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν μπορεί να τηρεί ίσες αποστάσεις και να απευθύνει εκκλήσεις προς όλες τις πλευρές με δεδομένο ότι πρόκειται για μονομερείς ενέργειες που γίνονται μόνο από την μια πλευρά. Στην ερώτηση για το εάν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι θα εργαστεί ενάντια σε όλες τις τουρκικές ενέργειες που παραβιάζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για τα Βαρώσια, η κ. Φίσερ απάντησε καταφατικά λέγοντας «μάλιστα, ναι».