Τζο Μπάιντεν: Νέα επικοινωνία με Μπόρις Τζόνσον για την Ουκρανία
Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησαν σήμερα για την ενίσχυση της στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, καθώς και για την ανάγκη να τερματιστεί η εξάρτηση της Δύσης από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.
«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την ανάγκη επίσπευσης της βοήθειας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της στρατιωτικής και της οικονομικής στήριξης, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζονται για άλλη μια ρωσική επίθεση στο ανατολικό τμήμα της χώρας», δήλωσε η εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού.
«Συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν τις κοινές προσπάθειες για να εντείνουν την οικονομική πίεση στον Πούτιν και να τερματίσουν αποφασιστικά την εξάρτηση της Δύσης από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας», συμπλήρωσε.
Στο στόχαστρο τα «όπλα-φαντάσματα»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποκάλυψε σήμερα ένα νέο σχέδιο για την καταπολέμηση των λεγόμενων «όπλων-φαντασμάτων» και την απαγόρευση κατασκευής μη ανιχνεύσιμων όπλων, καθώς η κυβέρνησή του δέχεται πιέσεις για να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα στη χώρα.
«Όπλα-φαντάσματα» χαρακτηρίζονται εκείνα που δεν φέρουν σειριακό αριθμό και είναι δύσκολο να εντοπιστούν από τις αρχές μετά τη διάπραξη κάποιου εγκλήματος.
«Αυτά είναι όπλα που επιλέγουν πολλοί εγκληματίες», δήλωσε ο Μπάιντεν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Κήπο των Ρόδων, στον Λευκό Οίκο. «Θα κάνουμε τα πάντα για να τους στερήσουμε αυτήν την επιλογή», συμπλήρωσε.
Το σχέδιο προβλέπει ότι θα είναι παράνομη τόσο η κατασκευή κιτ συναρμολόγησης όπλων χωρίς σειριακούς αριθμούς όσο και η πώλησή τους από εξουσιοδοτημένα καταστήματα χωρίς έλεγχο ιστορικού. Αναμένεται βέβαια να προκαλέσει αντιδράσεις από υπέρμαχους της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.
Το σχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο μιας δέσμης μέτρων που προανήγγειλε ο Μπάιντεν και το υπουργείο Δικαιοσύνης τον περασμένο Απρίλιο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα κρούσματα ένοπλης βίας στις ΗΠΑ και να περιορίσει τις μαζικές ένοπλες επιθέσεις.
Το 2021 το Γραφείο Οινοπνευματωδών, Καπνού, Πυροβόλων Όπλων και Εκρηκτικών (ATF) είχε αναφέρει πως περίπου 20.000 «όπλα-φαντάσματα» ανακτήθηκαν από αστυνομικούς στη διάρκεια ερευνών για την εξιχνίαση εγκλημάτων – αριθμός δεκαπλάσιος από τον αντίστοιχο του 2016, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Λευκού Οίκου.
Το σχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης απαγορεύει τα κιτ συναρμολόγησης όπλων χωρίς σειριακούς αριθμούς, τα οποία οι πολίτες μπορούν να αγοράσουν διαδικτυακά ή σε καταστήματα χωρίς έλεγχο ιστορικού και στη συνέχεια να τα συναρμολογήσουν στο σπίτι μέσα σε 30 λεπτά.
Οι θάνατοι από όπλα αυξήθηκαν το 2021 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία της ΜΚΟ Gun Violence Archive. Ειδικότερα, αναφέρθηκαν 20.726 θάνατοι στις ΗΠΑ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι αυτοκτονίες. Μεταξύ αυτών ήταν 693 μαζικές ένοπλες επιθέσεις (σ.σ. με τον όρο αυτόν χαρακτηρίζονται οι επιθέσεις με 4 ή περισσότερα θύματα), από τις οποίες σκοτώθηκαν 702 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 2.800, σύμφωνα με τα στοιχεία της συγκεκριμένης ΜΚΟ.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν πρότεινε επίσης τον Στιβ Ντέτελμπαχ, πρώην εισαγγελέα από το Οχάιο, για τη θέση του επικεφαλής του ATF.