Τζες Γουέιντ: Η Βρετανίδα φυσικός που έφτιαξε πάνω από 1.600 σελίδες για γυναίκες επιστήμονες στη Wikipedia
Τζες Γουέιντ: Η Βρετανίδα φυσικός άρχισε να γράφει στη Wikipedia το 2017. Ήταν τότε που διαπίστωσε ότι η κλιματολόγος Κιμ Κομπ δεν είχε δική της σελίδα, παρά την επιτυχημένη της πορεία. Το ίδιο και για η χημικός Κλαρίς Φελπς η οποία είναι η πρώτη Αφροαμερικανίδα που βοήθησε στην ανακάλυψη της τενεσίνης. Έτσι δημιούργησε γύρω στις 1.750 βιογραφίες γυναικών επιστημών στη Βικιπαίδεια για να προσφέρει έμπνευση στις νέες γυναίκες. Μεγαλώνοντας σε μια οικογένεια επιστημών – τόσο η μητέρα της, όσο και ο πατέρας της είναι γιατροί – και λαμβάνοντας την απαιτούμενη εκπαίδευση από έμπειρους και υποστηρικτικούς δασκάλους και καθηγητές στα ιδιωτικά σχολεία και κολέγια όπου φοίτησε, η Τζες Γουέιντ σύντομα ανακάλυψε πως οι τομείς της έρευνας και της επιστήμης, μέσα στους οποίους διαπρέπει και η ίδια ως φυσικός, στερούνται σημαντικά της γυναικείας προσφοράς. Η διαπίστωση αυτή λειτούργησε και ως κινητήριος δύναμη για να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο και άκρως απαιτητικό έργο, για το οποίο μάλιστα έβαλε και τιμητική διάκριση από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ: στα 20 της ξεκίνησε να γράφει βιογραφίες γυναικών επιστημών στη Βικιπαίδεια, δίνοντας την απαιτούμενη προσοχή στην αξιοσημείωτη προσφορά τους σε διάφορους κλάδους των θετικών επιστημών. Η επιμονή της να αναδείξει όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες επιστήμονες ήταν το μοναδικό στοιχείο που την κράτησε απτόητη όταν άλλοι Wikimedians διέγραψαν πολλά από τα λήμματά της με την αιτιολογία ότι τα πρόσωπα στα οποία αναφερόταν δεν αντιστοιχούν σε μεγάλη αναγνωρισιμότητα και επομένως δεν υπάρχει λόγος να γίνουν ευρέως γνωστά. "Και αυτό ακριβώς είναι το βασικό πρόβλημα" δήλωσε στο "Today" μιλώντας για το παράδειγμα της "άγνωστης" πυρηνικού χημικού Κλαρίς Φελπς, η οποία ήταν μέλος ερευνητικής ομάδας στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge και ανακάλυψε μέσω της σκληρής δουλειάς της ένα νέο χημικό στοιχείο του περιοδικού πίνακα.
«Παρόλο που ο κόσμος πιστεύει ότι τα κορίτσια δεν ασχολούνται με την επιστήμη επειδή δεν έχουν ή δεν γνωρίζουν πολλά παραδείγματα του ιδίου φύλου προς μίμηση, στην πραγματικότητα αυτό ενισχύεται κυρίως επειδή δεν υπάρχει επαρκή ευαισθητοποίηση από το σχολείο και τους γονείς» τονίζει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η μεγαλύτερη πρόκληση δεν είναι απλώς να "φέρουν" περισσότερες γυναίκες στην επιστήμη αλλά να διατηρήσουν αθάνατη την φήμη των ήδη υπαρχόντων. «Η Wikipedia είναι πραγματικά η πιο ισχυρή πηγή για να αποδώσουμε τα εύσημα σε αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε η Γουέιντ στην Washington Post. «Οι γυναίκες στην επιστήμη δεν είναι μόνο λίγες αλλά δεν κάνουμε σχεδόν τίποτα για να τις υμνήσουμε», πρόσθεσε.Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σύμφωνα με τον NGCP οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 28% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ στον τομέα STEM και μόνο 1 στις 5 φοιτήτριες μηχανικής ή πληροφορικής είναι γυναίκες. «Πρέπει να ενθαρρύνουμε περισσότερα κορίτσια να ασχοληθούν με την επιστήμη. Να τα ενημερώσουμε για τις διαφορετικές σταδιοδρομίες που μπορούν να ακολουθήσουν με συμμάχους τους γονείς και τους δασκάλους», είπε η Γουέιντ. «Ακόμη χρειάζεται να αυξήσουμε το ποσοστό των γυναικών που παραμένουν στην επιστήμη».Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.