Τζέφρι Πάιατ: Έτσι αποφύγαμε τον ελληνοτουρκικό πόλεμο το καλοκαίρι του 2020
Όπως αναφέρει ο κ. Πάιατ, «ακούσατε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ότι θεωρούσαμε πως επρόκειτο για μια πολύ σοβαρή κρίση και ενεργοποιηθήκαμε έντονα για να βοηθήσουμε να μην ξεφύγουν τα πράγματα εκτός ελέγχου Οι συνθήκες σήμερα είναι πολύ βελτιωμένες, παρά τις συνεχιζόμενες απαράδεκτες δραστηριότητες, τις υπερπτήσεις, τις ρητορικές υπερβολές, τις ανόητες δηλώσεις περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών, η οποία από αμερικανικής πλευράς είναι αδιαμφισβήτητη».
«Το στρατηγικό τοπίο γύρω από το Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μικρά Ασία έχει αλλάξει δραματικά από τις 24 Φεβρουαρίου, και νομίζω ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία καθιστούν πιο σημαντική για τις ΗΠΑ την πρόθεσή τους να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι η Τουρκία θα συμπεριφέρεται ως καλός σύμμαχος του ΝΑΤΟ απέναντι σε όλους τους γείτονές της Δεν είναι η στιγμή για περισπασμούς, είτε δημιουργούνται από την πολιτική, είτε από τη ρητορική, είτε από στρατιωτικούς ελιγμούς» πρoσθέτει.
Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας, ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα επισημαίνει πως «υπάρχει το άρθρο 5. Ακούσατε από τον πρόεδρο Μπάιντεν μια απολύτως ξεκάθαρη δέσμευση σε αυτό και την προθυμία να διατεθούν αμερικανικές δυνάμεις, εξοπλισμός και κονδύλια για να ενισχύσουν και να υπερασπιστούν αυτή την εγγύηση [...] Το Άρθρο 5 είναι το βασικό θεμέλιο όλων όσων κάνουμε σε ό,τι αφορά στη σχέση ασφαλείας μας με την Ελλάδα και το ΝΑΤΟ».
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τι θα συζητήσουν με τον Τζο Μπάιντεν
Ως γνωστόν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον στις 16 Μαΐου και πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, επομένως ο Τζέφρι Πάιατ ανέφερε πως το σύνολο της αμερικανικής κυβέρνησης εκτιμά βαθιά την σχέση της με την Ελλάδα.
Ακόμα, ως προς το τι θα συζητήσουν οι δύο άνδρες, ο απερχόμενος πρέσβης στην Ελλάδα είπε ότι θα αναφερθούν στις συνεχιζόμενες προσπάθειες με τους συμμάχους και τους εταίρους για την υποστήριξη του ουκρανικού λάου και στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Ρωσία για την απρόκλητη εισβολή της, στην ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και στη συνεργασία με την Ελλάδα σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο.