Tζαμί Βοτανικός: Προειδοποίηση για βόμβα
Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές εδώ και λίγη ώρα, καθώς υπήρξε προειδοποίηση για βόμβα στο μουσουλμανικό τέμενος στην Ιερά οδό. Πιο συγκεκριμένα, γύρω στις 21:35 άγνωστος τηλεφώνησε στην ενημερωτική ιστοσελίδα zougla, προειδοποιώντας για ύπαρξη βόμβας στο τέμενος, η οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, θα εκραγεί στις 23:43.
Στο σημείο μεταβαίνουν στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.
Το τζαμί στο Βοτανικό
Το τζαμί του Βοτανικού άνοιξε στις 4 Νοεμβρίου τις πόρτες του και υποδέχεται μουσουλμάνους που θέλουν να κάνουν την προσευχή τους.
Η πανδημία έχει ως αποτέλεσμα να ισχύουν και εκεί περιοριστικοί κανόνες. Συγκεκριμένα επιτρέπονται μέχρι εννιά άτομα σε κάθε μία από τις πέντε προσευχές που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η λειτουργία του τεμένους στο Βοτανικό να φέρει το οριστικό κλείσιμο των παράνομων χώρων προσευχής σε όλη την Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αττική λειτουργούν συνολικά 100 άτυποι χώροι προσευχής, εκ των οποίων οι 10 διαθέτουν άδεια και οι 90 είναι παράνομοι.
Το ερώτημα που τίθεται από εδώ και στο εξής είναι εάν πράγματι θα κλείσουν οι παράνομοι χώροι προσευχής, καθώς τα πράγματα έχουν δυσκολέψει λόγω του κορονοϊού και των κανόνων κατά του συνωστισμού.
Ενδεικτικό είναι ότι παρότι το τζαμί του Βοτανικού χωράει 350 άτομα, δέχεται αυστηρά εννιά πιστούς σε κάθε μία από τις προσευχές. Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι «λόγω του κορονοϊού, μπορεί να πηγαίνουν πίσω κάποιες διαδικασίες. Σταθερά, ωστόσο, ο στόχος είναι να κλείσουν όλοι οι παράνομοι χώροι προσευχής. Ήδη το καλοκαίρι έκλεισαν ορισμένοι εξ αυτών. Και όταν λέμε παράνομοι χώροι εννοούμε διαμερίσματα που δεν μπορούν να λάβουν άδεια γιατί πρόκειται ως επί το πλείστον για υποδομές που είναι ακατάλληλες. Δεν διαθέτουν κανόνες πυρασφάλειας, δεν διαθέτουν έξοδο κινδύνου και ούτω καθεξής. Σε γενικές γραμμές, στη μετά κορονοϊού εποχή, οι ανάγκες των μουσουλμάνων θα μπορούν να καλυφθούν κανονικά από το επίσημο τέμενος».
Αυτό που μπορεί να γίνει πιο άμεσα είναι να κλείσουν οι χώροι λατρείας στην περιοχή του Βοτανικού, όπου πλέον δεν συντρέχει λόγος ύπαρξής τους, καθώς από την περασμένη Δευτέρα λειτουργεί το επίσημο τέμενος.
Ένα άλλο θέμα γύρω από τη λειτουργία των άτυπων χώρων προσευχής είναι η ασφάλεια. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει παρατηρηθεί ότι ακραία στοιχεία ριζοσπαστικοποιήθηκαν μέσα σε τζαμιά. Αυτό δεν σημαίνει ότι το ίδιο ισχύσει και στην Ελλάδα, ωστόσο, οι Αρχές επιδιώκουν οι χώροι λατρείας να τελούν υπό έλεγχο.
Από την πλευρά τους οι μουσουλμανικές κοινότητες στην Ελλάδα θεωρούν σπουδαίο ότι επιτέλους υπάρχει ένα επίσημο τέμενος στην πρωτεύουσα, ωστόσο εκτιμούν ότι αυτό δεν αρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες των μουσουλμάνων για άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων. Εντοπίζουν το πρόβλημα κυρίως τις Παρασκευές, που είναι η βασική ημέρα προσευχής, αλλά και τις περιόδους των μεγάλων γιορτών.
Σημειώνεται ότι στην Αττική οι μεγαλύτεροι χώροι προσευχής βρίσκονται στο Νέο Κόσμο και στο Μοσχάτο.
Στο Νέο Κόσμο πρόκειται για χώρο 400 τετραγωνικών μέτρων, χωρητικότητας 600 ατόμων, και στο Μοσχάτο για χώρο 1.800 τετραγωνικών μέτρων με ακόμα μεγαλύτερη χωρητικότητα. Από τότε που ξέσπασε η πανδημία, οι χώροι αυτοί δεν συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό μουσουλμάνων, σε αντίθεση με την περίοδο πριν τον περασμένο Μάρτιο.