Twitter στην Τουρκία: Οργή για το «μπλόκο» Ερντογάν στην πλατφόρμα μετά τον σεισμό
Την αγανάκτηση του κόσμου για την κυβέρνηση Ερντογάν τροφοδότησε η απόφαση της Τουρκίας να εμποδίσει την πρόσβαση στο Twitter για περίπου 12 ώρες, από χθες Τετάρτη το απόγευμα έως τα ξημερώματα της Πέμπτης, καθώς άνθρωποι προσπαθούσαν να βρουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.
Ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης στην Τουρκία και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης επέκριναν τον αποκλεισμό πρόσβασης στην πλατφόρμα, η οποία βοηθά ανθρώπους να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με την άφιξη βοήθειας και την τοποθεσία όσων παραμένουν παγιδευμένοι στα ερείπια μετά τον σεισμό της Δευτέρας.
Τι απαντά η κυβέρνηση Ερντογάν
Η κυβέρνηση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει μπλοκάρει την πρόσβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο παρελθόν και έχει επικεντρωθεί, τους τελευταίους μήνες, στην καταπολέμηση της «παραπληροφόρησης», όπως τη χαρακτηρίζει, η οποία οδήγησε στον χθεσινό αποκλεισμό του Twitter.
Η πλήρης πρόσβαση στο Twitter αποκαταστάθηκε νωρίς την Πέμπτη, καθώς ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία και τη γειτονική Συρία ξεπέρασε τις 17.500.
Τι υποστηρίζει η αντιπολίτευση
Η κυβέρνηση Ερντογάν «έχασε τα λογικά της και το αποτέλεσμα είναι να ακούγονται λιγότερο οι κραυγές για βοήθεια. Γνωρίζουμε όλα όσα προσπαθείτε να κρύψετε» δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μετά την επιβολή του αποκλεισμού χθες το απόγευμα.
Κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μιλήσει υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε ότι η κίνηση διέκοψε προσωρινά πραγματικές κλήσεις για βοήθεια, αλλά ότι ελήφθησαν γρήγορα μέτρα και η υπηρεσία επέστρεψε σε κανονική λειτουργία.
«Αυτό έπρεπε να γίνει, διότι σε ορισμένους λογαριασμούς υπήρχαν αναληθείς ισχυρισμοί, συκοφαντίες, προσβολές και αναρτήσεις με δόλιους σκοπούς» υποστήριξε στο Reuters, επικαλούμενος προσπάθειες κλοπής χρημάτων με το πρόσχημα της συλλογής οικονομικής βοήθειας.
Ο αποκλεισμός πρόσβασης στο Twitter προκάλεσε, επίσης, την οργισμένη απάντηση του αρχηγού του αντιπολιτευόμενου κόμματος DEVA, Αλί Μπαμπατζάν, πρώην υπουργού Οικονομίας και συμμάχου του Ερντογάν.
«Πώς μπορεί να αποκλειστεί η πρόσβαση στο Twitter μια μέρα που η επικοινωνία σώζει ζωές; Τι είδους άγνοια είναι αυτή» δήλωσε ο Μπαμπακάν.
Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP ανέφερε ότι το Twitter είχε διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην οργάνωση της βοήθειας για όσους επλήγησαν από τους σεισμούς και ότι ο αποκλεισμός πρόσβασης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους.
Επαφές με το Twitter
Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες με τη διοίκηση του Twitter χθες και δήλωσαν ότι αναμένουν συνεργασία για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια των εργασιών παροχής βοήθειας, δήλωσε ο υφυπουργός Μεταφορών της Τουρκίας, Ομέρ Φατίχ Σαγιάν.
Ο διευθυντής επικοινωνίας του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, δήλωσε ότι η διοίκηση του Twitter συνεργάστηκε στη συνάντηση και δεσμεύτηκε να στηρίξει τις προσπάθειες της Τουρκίας και αξιωματούχοι ανυπομονούν να συνεργαστούν μαζί της «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».
«Η παραπληροφόρηση είναι ο κοινός εχθρός της ανθρωπότητας και μια σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία, την κοινωνική ειρήνη και την εθνική ασφάλεια» έγραψε σήμερα στο Twitter ο Αλτούν.
Ποινή φυλάκισης λόγω social media
Τον περασμένο Οκτώβριο, το Kοινοβούλιο της Τουρκίας υιοθέτησε νόμο βάσει του οποίου δημοσιογράφοι και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης κινδυνεύουν με ποινές φυλάκισης έως και τριών ετών για διάδοση «παραπληροφόρησης», εγείροντας ανησυχίες μεταξύ των οργανώσεων προάσπισης δικαιωμάτων και ευρωπαϊκών χωρών για την ελευθερία του λόγου.
Το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν είχε υποστηρίξει ότι χρειαζόταν μια νομοθεσία για την αντιμετώπιση ψευδών κατηγοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν θα φίμωνε την αντιπολίτευση. Το θέμα αποκτά αυξανόμενη σημασία με τις εκλογές να διεξάγονται στις 14 Μαΐου.
Έρευνα του Reuters, το περασμένο καλοκαίρι, κατέδειξε πώς τα κυρίαρχα ΜΜΕ έχουν μετατραπεί σε μια σφιχτή ιεραρχία διοίκησης με τίτλους εγκεκριμένους από την κυβέρνηση, ενώ τα μικρότερα ανεξάρτητα και αντιπολιτευόμενα Μέσα Ενημέρωσης αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο βάρος των κανονιστικών κυρώσεων.