Τσίπρας στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής»: Η ΝΔ θέλει κατακερματισμό της προοδευτικής ψήφου - «Δεν υπάρχουν ύστατες μάχες για την Αριστερά»
«Η μάχη της προσεχούς Κυριακής είναι σε μεγάλο βαθμό υπαρξιακή για την ελληνική κοινωνία», δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής».
Όπως αναφέρει, κρίνεται «αν θα εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα προοδευτικό που αντιμετωπίζει τα προβλήματα της καθημερινότητας, απελευθερώνει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας από την αδιαφάνεια και τα προνόμια των λίγων ισχυρών, βάζει την εργασία στο επίκεντρο και οικοδομεί ένα νέο και ισχυρό ΕΣΥ. Ή θα οδηγηθούμε σε μια ανεξέλεγκτη και ασύδοτη Δεξιά που θα θέσει σε κίνδυνο τα τελευταία ίχνη του κοινωνικού συμβολαίου της Μεταπολίτευσης».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνει ότι γνωρίζει πως η μάχη της 25ης Ιουνίου είναι δύσκολη, όμως οι κάλπες θα είναι άδειες και τονίζει ότι εφόσον «καταφέρουμε να πείσουμε για την ανάγκη να ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο αριστερός δημοκρατικός πόλος του πολιτικού σκηνικού όχι ως αντίβαρο αλλά ως η μοναδική πραγματική εναλλακτική κυβερνητική λύση, τότε ναι θεωρώ ότι οι συσχετισμοί μπορούν να αλλάξουν». Επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «ακόμη και αν δεν καταφέρει να ανατρέψει τους συσχετισμούς, θα παραμείνει ο βασικός πυλώνας της προοδευτικής παράταξης και της Κεντροαριστεράς στον τόπο, γιατί εκπροσωπεί κοινωνικά συμφέροντα, ανάγκες και αξίες».
Σχολιάζει ότι «η δεδομένη παράσταση νίκης για τη ΝΔ δημιουργεί φαινόμενα έπαρσης και αλαζονείας», παραπέμποντας στις «δηλώσεις Μπακογιάννη και Γεωργιάδη για τη μειονότητα και την αλλαγή του Συντάγματος, αντίστοιχα», για να υπογραμμίσει ότι «όλοι βλέπουν ότι στόχος της ΝΔ δεν είναι απλά να νικήσει αλλά να γίνει καθεστώς ανεξέλεγκτο. Για αυτό και επιθυμεί κατακερματισμό της προοδευτικής ψήφου σε πολλά και μικρά κόμματα και όχι έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα αποτελεί εναλλακτική κυβερνητική λύση». Ο ίδιος αναφέρει ότι βασικός πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ΝΔ, ενώ σχολιάζει ότι τα υπόλοιπα κόμματα, απορρίπτοντας την ευκαιρία της απλής αναλογικής, «έπαιξαν τελικά το παιχνίδι της ΝΔ» και πως «με την τακτική των διμέτωπων και των ίσων αποστάσεων αντικειμενικά την ευνοούν». Υποστηρίζει ότι γι' αυτό η ΝΔ «θέλει πολλά, μικρά και αδύναμα κόμματα, διότι στην πραγματικότητα αυτό που φοβάται είναι ο ισχυρός και με κυβερνητική προοπτική ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ρεαλιστικό, ριζοσπαστικό και άμεσα εφαρμόσιμο, «δίνει μια άλλη προοπτική για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της αισχροκέρδειας, να μειωθούν οι άδικοι έμμεσοι φόροι, να αυξηθούν οι μισθοί και να επαναρυθμιστεί η αγορά εργασίας». Από την άλλη, υποστηρίζει ότι η ΝΔ «είναι προγραμματικά αδύναμη» και «έχει κινητοποιήσει έναν τεράστιο μηχανισμό ψευδών ειδήσεων και έχει εκτεθεί σε σειρά θεμάτων», όπως «στο ζήτημα της κοστολόγησης του δικού μας προγράμματος, που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι δεν έγινε από κανένα ΓΛΚ αλλά από τον μηχανισμό του Μαξίμου… ». Κατηγορεί τη ΝΔ πως έκανε ό,τι μπορούσε ΝΔ «για να στρέψει την ατζέντα αλλού με fake news και δεν δίστασε να ανασύρει ακόμη και τη θεωρία του εσωτερικού εχθρού και της εθνικής εξαίρεσης για να κόψει τις διαρροές της από τα δεξιά». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι οι δυνατότητες της χώρας δεν πρέπει να σπαταληθούν και μιλά για τη θετική ατζέντα του κόμματος: Καλύτεροι μισθοί, επένδυση στη γνώση και την καινοτομία, ρύθμιση χρεών, μεταρρυθμίσεις στο κράτος, ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, καλά σχολεία, έμφαση στις υποδομές και ισχυροί στιβαροί θεσμοί, δημοκρατικοί και αποτελεσματικοί. Επισημαίνει ότι ταυτόχρονα οφείλει να αναδεικνύει τους «κινδύνους της πολιτικής πρότασης της ΝΔ για τους εργαζόμενους, για τα νοσοκομεία, για τις μικρές επιχειρήσεις». Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρεται στη δήλωση του κ. Πνευματικού, «που αποκάλυψε τα ιδεολογικά ενδόμυχα της ΝΔ», τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκης «για κατάργηση των επιδοτήσεων την ώρα που ο ΦΠΑ μένει σταθερός και οι τιμές θα πάρουν πάλι την ανιούσα, όχι μόνο στην ενέργεια πλέον αλλά και στις τηλεπικοινωνίες και στα τρόφιμα».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε εάν οι επικείμενες κάλπες αποτελούν την ύστατη πολιτική και προσωπική εκλογική μάχη για εκείνον μετά από μία εκλογική ήττα 20 μονάδων, απαντώντας ότι δίνει «μια ακόμη, δύσκολη και πολύ κρίσιμη, δεν το κρύβω, πολιτική και ιδεολογική μάχη αλλά δεν θα είναι η τελευταία». «Θα συνεχίσω να μάχομαι όπως κάθε αριστερός για αυτά που πιστεύω και για αυτά που εκπροσωπώ. Δεν υπάρχουν ύστατες μάχες για την Αριστερά, γιατί έρχεται από πολύ μακριά και πάει πολύ μακριά».
Υπογραμμίζει ότι η Προοδευτική Συμμαχία δεν απέτυχε, «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πλέον ένα μεγάλο, κόμμα της σύγχρονης πληθυντικής Αριστεράς και αυτό οφείλεται στη στρατηγική της διεύρυνσης. Και δεν βλέπω καμία αντίθεση μεταξύ προοδευτικής συμμαχίας και αριστερής πορείας».
Για το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι «υπάρχουν σαφώς ευθύνες όταν πνίγονται εκατοντάδες άτομα σε ένα πλοίο στην περιοχή έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας, που "παρακολουθεί" το Λιμενικό για 16 ώρες». «Οι ευθύνες δεν αφορούν, ασφαλώς, τα στελέχη του Λιμενικού που παλεύουν υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές που έχει θέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι οποίες δεν βάζουν ως πρώτη προτεραιότητα τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής», προσθέτει. Χαρακτηρίζει «άθλιο» να ακούγονται επιχειρήματα, όπως είπε, «που δεν έχουν καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο, όπως ότι δεν μπορούσε να υπάρξει επιχείρηση σε διεθνή ύδατα, παρ' ότι το σημείο ήταν εντός της ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης. Ή ότι δεν υπήρξε επιχείρηση διότι δεν εξασφαλίστηκε η συγκατάθεση του δουλέμπορα καπετάνιου που σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο είχε εξαφανιστεί για εννέα ώρες πριν τη βύθιση». Κάνει λόγο για αντιφάσεις ανάμεσα στις δηλώσεις της κυβέρνησης και του Λιμενικού και ρωτά: «Υπήρξε η όχι επιχείρηση διάσωσης στο πλοίο, ποια ήταν τα αποτελέσματά της και τι ώρα έγινε; Γιατί ενώ ήταν δυνατόν να δοθούν νερά στους επιβαίνοντες από πλοία συνεργαζόμενα με το Λιμενικό, δεν ήταν δυνατόν να δοθούν σωσίβια; Για ποιον λόγο δεν ζητήθηκε συνδρομή της FRONTEX στην επιχείρηση;».
Παράλληλα, τονίζει ότι «η τραγωδία αυτή αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο και την αποτυχία της ΕΕ».
Σημειώνει ότι απαιτείται μία ευρωπαϊκή Συμφωνία Μετανάστευσης και Ασύλου που να επικεντρωθεί στην εξασφάλιση νόμιμων και ασφαλών διόδων, επανεγκαταστάσης προσφύγων από τρίτες χώρες σε κράτη-μέλη της ΕΕ με δίκαιο τρόπο, με εγγύηση σημαντικού αριθμού ετήσιων θέσεων φιλοξενείας (pledges) στις ευρωπαϊκές χώρες.