Τσίπρας ΔΕΘ 2021: Live streaming η ομιλία στο Βελλίδειο
Σε έξι κεντρικούς άξονες κινείται το νέο μοντέλο διακυβέρνησης που παρουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 85ης ΔΕΘ κατά την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς στο Βελλίδειο.
Μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο στη Δημόσια Διοίκηση και το κράτος συνολικότερα, αλλαγές στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, παρεμβάσεις στην Οικονομία αλλά κατάθεση δέσμης μέτρων που θα έχουν ως στόχο την ανάσχεση της ακρίβειας.
Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα:
«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι κάθε φορά εδώ μαζί σας. Είναι η δεύτερη Διεθνής Έκθεση χωρίς τη μαζική συμμετοχή θεατών. Φέτος επιλέξαμε να δώσουμε τις πρώτες θέσεις τιμής ένεκεν σε ανθρώπους της κοινωνίας. Σε γιατρούς, νοσηλευτές και εκπροσώπους όλων των παραγωγικών φορέων. Είναι διαφορετική και αυτή η έκθεση. Πολλά δεν είναι όπως πριν. Εδώ και 1,5 χρόνο η ζωή μας άλλαξε πραγματικά. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι το βασικό συναίσθημα που νιώθουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι το συναίσθημα της ανασφάλειας. Την ανασφάλεια αυτή η κυβέρνηση την μετατρέπει σε φόβο εφαρμόζοντας τις πολιτικές της, διευρύνοντας ραγδαία τις κοινωνικές ανισότητες», τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Χρειάζεται η επιστροφή της πολιτικής έναντι της επικοινωνίας και τόλμη για μεγάλες παρεμβάσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Στη νέα εποχή των πολλαπλών κρίσεων δεν μπορούμε να είμαστε όπως πριν. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε, να βάλουμε την ελπίδα στη θέση του φόβου, την ασφάλεια στην θέση της ανασφάλειας. Σήμερα η πατρίδα μας έχει ανάγκη από μια νέα αρχή με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή», συνέχισε.
- Οι νέοι δεν χρειάζονται megabytes και χαρτζιλίκια. Χρειάζονται μια χώρα που θα τους στηρίξει
- Χρειαζόμαστε μια προοδευτική κυβέρνηση που θα κλείσει τις πληγές που άνοιξε στον τόπο μας η κυβέρνηση Μητσοτάκη
- Κινητήρια δύναμη για μια νέα αρχή με μια οικονομία που θα στηρίζει την κοινωνία
- Η κλιματική κρίση έρχεται σαν γραμμάτιο που θα πρέπει να ξεχρεώσουμε απέναντι σ' αυτές και τις μελλοντικές γενιές
- Η μεσαία τάξη στη χώρα μας είναι μια τάξη αυτοδημιούργητη. Αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό που τους διαχωρίζει και όχι το εάν φορούν γραβάτα
- Η Ελλάδα δεν χτίστηκε από τους νεόπλουτους. Η Ελλάδα φτιάχτηκε από αυτούς που με τον ιδρώτα τους βγάζουν το μεροκάματο. Από τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη. Οι άνθρωποι του μόχθου και της παραγωγής. Μεσαία τάξη είναι αυτοί που ζουν από τον κόπο τους. Αυτούς τους ανθρώπους εξαπάτησε ο κ. Μητσοτάκης το 2019. Αντι για καλύτερες δουλειές έχουμε την γενίκευση του εργασιακού μεσαίωνα. Αντι για ασφάλεια ο μέσος πολίτης βιώνει μια ραγδαία γενίκευση ανασφάλειας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν κυβερνά για την πλειοψηφία των Ελλήνων. Κυβερνά για μια ελίτ λίγων και ισχυρών.
- Σημασία έχει όμως και το πώς κυβερνά ο κ. Μητσοτάκης. Κυβερνά μόνος ως άλλος Καίσαρας. Με υπουργούς διακοσμητικούς. Η χώρα κυβερνάται με το ψέμα και την προπαγάνδα. Κυβερνά με το δόγμα του νόμου και τις τάξεις. Κυβερνά με τον διχασμό. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι διαβάλλονται συνεχώς. Τέλος κυβερνά έχοντας χάσει το πιο κρίσιμο στοιχείο της σχέσης του με τους πολίτες. Την εμπιστοσύνη.
Τσίπρας: Ριζική τομή για νέο μοντέλο διακυβέρνησης
«Χρειάζεται ένα νέο κράτος που δεν θα χειραγωγείται από τις ελίτ, θα είναι δίκαιο στον πυρήνα του και θα είναι μακριά από την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και την διαφθορά» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεσμεύτηκε ότι «η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει δεν θα είναι κυβέρνηση ενός κόμματος»,
Και συνέχισε: «Δεσμεύομαι ότι θα κόψουμε τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στο κόμμα και στο κράτος. Καταργούμε τις υπέρογκες και σκανδαλώδεις αμοιβές των golden boys. Δημιουργούμε Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Ενισχύουμε το ΑΣΕΠ, όλες οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ. Η διοίκηση της ΕΡΤ και του ΑΠΕ θα διορίζονται από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και η αρμοδιότητα θα επιστρέψει στα υπουργεία.
«Το σχέδιο μας για το νέο ΕΣΥ θα αντιμετωπίζει κάθε ασθενή ανάλογα με τις ανάγκες του και όχι ανάλογα με το πορτοφόλι του. Ενίσχυση με 2 δις από κρατικό προϋπολογισμό και 1δις από τους φόρους του ταμείου ανάκαμψης.
- 2.000 ευρώ για τους νέους γιατρούς
- άμεση πρόσληψη 5.500 υγειονομικών
- πρόσληψη 10.000 υγειονομικών σε βάθος τριετίας
- μονιμοποίηση προσωπικού που έδωσε τη μάχη κατά της πανδημίας
- ένταξη των υγειονομικών στο καθεστώς των βαρέων και τον ανθυγιεινών
- Μετά την πανδημία το νέο ΕΣΥ αποτελεί εθνική επιταγή».
«Κατώτατος μισθός 800 ευρώ και κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη»
- Είδαμε την ελπιδοφόρο αντίσταση της ελληνικής κοινωνίας για τους ταχυμεταφορείς. Δεν θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί εργοδότες που θέλουν να εκμεταλλευτούν τους εργαζόμενους
- Την επόμενη των εκλογών, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ που έχουμε εξαγγείλει. Δεν είμαι υπερβολικός, δεν είμαστε υπερβολικοί όταν λέμε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν κυβερνά για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία
- Θα καταργήσουμε το νόμο Χατζηδάκη και θα δημιουργήσουμε ισχυρό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων. Θα αποκαταστήσουμε το ιερό δικαίωμα στην απεργία και θα εφαρμόσουμε πιλοτικά το 35ωρο
Για την παιδεία
«Εμείς θέλουμε ο κάθε νέος και η κάθε νέα να έχει το δικαίωμα να σπουδάσει. Το κριτήριο για τις σπουδές δεν είναι το πορτοφόλι της οικογένειας».
Ο Αλέξης Τσίπρας, συνέχισε αναφέροντας τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει για πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την παιδεία :
- Διπλασιασμός σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων.
- Αυξάνουμε τις προσλήψεις καθηγητών στα πανεπιστήμια και όχι αστυνομικών.
- Καταργούμε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και την πανεπιστημιακή αστυνομία που έχει γίνει ανέκδοτο. Την θεσμοθετήσαν δίχως να την εφαρμόσουν
Αναφερόμενος στα θέματα της ελληνικής οικονομίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «εγκληματικές τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη που δεν παρεμβαίνει για την συγκράτηση της ακρίβειας».
Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα προχωρήσει σε ανασχεδιασμό της κατεύθυνσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης «ώστε να μην κατευθύνεται σε λίγους αλλά να ενισχύει την εγχώρια προστιθέμενη αξία».
Προσέθεσε επίσης ότι «Οι τράπεζες στην χώρα μας δεν δανείζουν εκείνους που έχουν ανάγκη, γι αυτό προχωρούμε σε αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος». «Προχωρούμε σε διαγραφή μέρους του χρέους που δημιουργήθηκε στην διάρκεια της πανδημίας. Καταργούμε τον πτωχευτικό νόμο Μητσοτάκη».
Για το νέο κύμα ακρίβειας προχωράμε σε ριζική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, την βενζίνη, το πετρέλαιο θέρμανσης. Έχουμε σχέδιο να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια.