Τσιόδρας Μητσοτάκης: Σε ανοιχτή γραμμή μετά την έξαρση των κρουσμάτων - Πότε θα κορυφωθεί το νέο κύμα
Τσιόδρας Μητσοτάκης: Τα κρούσματα κορονοϊού συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια εξέλιξη που όπως είναι λογικό έχει προκαλέσει προβληματισμό τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο της χώρας μας.
Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν τον Σωτήρη Τσιόδρα να βρίσκεται συχνά στο Μέγαρο Μαξίμου -τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα- προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη της πανδημίας.
Οι δύο άντρες βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, καθώς το τέταρτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται προ των πυλών, ενώ οι εμβολιασμοί έχουν «παγώσει».
Είναι πλέον εμφανές πως στην κυβέρνηση επικρατεί έντονη ανησυχία για την έξαρση της πανδημίας, κυρίως στις περιοχές που καταγράφονται μεγάλα ποσοστά ανεμβολίαστων και αναζητεί σχέδιο δράσης διατηρώντας τη λεπτή ισορροπία μεταξύ μεταξύ λειτουργίας οικονομίας – κοινωνίας και της προστασίας του ΕΣΥ.
Έρχεται νέα αύξηση κρουσμάτων: Πότε θα κορυφωθεί το νέο κύμα
Όλα αυτά, τη στιγμή που οι επιστήμονες προβλέπουν νέα αύξηση κρουσμάτων μέσα στον Νοέμβριο. Ενδεικτικά είναι τα όσα λέει ο καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής.
«Θα είναι ένα κύμα το οποίο θα το δούμε να εξελίσσεται μέχρι το Δεκέμβρη, ανάλογο με αυτό που είδαμε στο δεύτερο επιδημικό κύμα πέρσι την αντίστοιχη περίοδο» ανέφερε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής.
Στη συνέχεια υπογράμμισε πως «από το τέταρτο περάσαμε χωρίς ανάπαυλα στο πέμπτο κύμα στη χώρα μας και το βλέπουμε να εξελίσσεται πρώτα στη Βόρεια Ελλάδα και στη συνέχεια στις υπόλοιπες περιοχές».
Ο κ. Τσακρής επισήμανε ότι πρόκειται να δούμε αύξηση στα κρούσματα και «περιμένουμε μέσα στο Νοέμβριο να κορυφωθεί αυτό το πέμπτο κύμα».
Ωστόσο ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν θα δούμε εικόνες αντίστοιχες του περσινού χειμώνα στη Βόρεια Ελλάδα καθώς όπως εξήγησε μπορεί το ποσοστό εμβολιασμού να είναι χαμηλό αλλά είναι σε κάποια επίπεδα στη Βόρεια Ελλάδα.
Ο καθηγητής, τόνισε ακόμα ότι τώρα είναι εποχή των κορονοϊών, ξεκινάνε όπως είπε ο καθηγητής με τα πρώτα κρύα τον Οκτώβριο και κορυφώνονται περίπου μέσα στον χειμώνα και συνεχίζονται μέχρι την άνοιξη.
«Είναι πιο μεγάλο το ενδημικό κύμα των κορονοϊών σε σχέση με εκείνο της γρίπης», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι οι γιορτές θα είναι υπό συζήτηση, «αλλά έχουμε ένα σημαντικό ποσοστό εμβολιασμένων που δίνει ανάσα και ελπίδα για το σύστημα υγείας».
«Λογικά θα υπάρχει μια κάμψη προς τα τέλη Δεκεμβρίου, όπως πέρσι και στη συνέχεια είχαμε αναζωπύρωση», δήλωσε ο κ. Τσακρής και τόνισε ότι «ευάλωτες ομάδες έχουν εμβολιαστεί οπότε δεν θα είμαστε κλειστά πάλι για να συνεχίσει η κοινωνία και η οικονομία να υπάρχει όπως σε όλη την Ευρώπη».
Τέλος, ο καθηγητής επισήμανε ότι είναι απαραίτητα και το εμβόλιο της γρίπης και η τρίτη δόση, με προτεραιότητα σε αυτή τη φάση την τρίτη δόση.
Στα 3.643 τα κρούσματα - Ραγδαία αύξηση στον αριθμό νεκρών και διασωληνωμένων
ΟΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή (29/10) 3.643 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ οι νέοι θάνατοι φτάνουν στους 55. Στους 392 οι διασωληνωμένοι στην Ελλάδα.
Αναλυτικά όλα τα στοιχεία του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.643 , εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 734.778 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 153 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.837 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 55, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.856 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 392 (59.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 80.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 337 (85.97%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 55 (14.03%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.303 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 295 (ημερήσια μεταβολή +2.08%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 257 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).