Από την αρχαία «πλεκτή».... στο κοκορέτσι του σήμερα!
«Φωτιά» έχουν πάρει ήδη οι σούβλες και τα κάρβουνα προκειμένου να «φιλοξενήσουν» τα παραδοσιακά εδέσματα της Τσικνοπέμπτης...
Παϊδάκια, μπριζολάκια, πανσέτες, αρνί, κατσίκι και κοκορέτσι, θα έχουν την τιμητική τους σήμερα, ωστόσο ελάχιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι όλες οι παραπάνω γεύσεις αλλά και ο τρόπος παρασκευής τους ήταν γνωστά στους αρχαίους Έλληνες, πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια!
Αν και το κοκορέτσι, του οποίου η παράδοση στο ελληνικό στομάχι είναι μακραίωνη ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η πραγματική ονομασία του στην αρχαία ελληνική ήταν «πλεκτή». Διάφορες άλλες ονομασίες που απαντώνται σε μεσαιωνικά κείμενα είναι οι «γαρδούμιον» και «γαρδούμενον» από τις οποίες προήλθε η ονομασία διάφορων παραλλαγών του κοκορετσιού
Αν και πολλοί πιστεύουν ότι για να γίνει σωστά η «δουλειά» πρέπει να είσαι μάστορας, φαίνεται ότι τρόπος παρασκευής ήταν ήδη γνωστός πριν πολλά πολλά χρόνια.
Οι αρχαίοι Έλληνες για να παρασκευάσουν κοκορέτσι μαρινάριζαν τα έντερα σε ξύδι, νερό και μέλι. Το ξύδι λειτουργούσε ως αντισηπτικό και αφυδάτωνε το έντερο από τα πολλά λίπη, ενώ το μέλι δημιουργούσε μια καραμελωμένη κρούστα..
Όταν δε, έψηναν στη σούβλα αρνί ή κατσίκι και καθώς δεν υπήρχαν τότε πινέλα αλλά ούτε και λαδολέμονο, βουτούσαν ένα κλαδί από πεύκο σε χυμούς από άγουρο σταφύλι και άγουρο δαμάσκηνο και άλειφαν το κρέας προσδίδοντάς του μια ιδιαίτερη γεύση από φρούτα και ρετσίνι....
Και μπορεί η σούβλα να εξελίχθηκε σε σύμβολο μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, ωστόσο όπως φαίνεται η παράδοση της κρατά πολλά πολλά χρόνια πριν.
Παρότι για τους αρχαίους Έλληνες τα εντόσθια των ζώων θεωρούνταν τόσο σημαντικά ώστε να τα μοιραστούν με τους θεούς, για τους Βυζαντινούς αποτελούσαν υποδεέστερη τροφή, κατάλληλη μόνο για τους φτωχούς.
Η συνταγή της πλεκτής πάντως, όπως σχεδόν όλες οι παραδόσεις τις αρχαιότητας, «πέρασε» και στην κουζίνα του Βυζαντίου, συχνά ονομαζόμενη ως «κοιλιόχορδα» ή και «χορδόκοιλα», λόγω προέλευσης της πρώτης ύλης.
Taste Atlas: Έβαλε το κοκορέτσι στα top ελληνικά εδέσματα!
Μόλις λίγους πριν η διεθνής πλατφόρμα γαστρονομίας, Taste Atlas τοποθέτησε το κοκορέτσι στο top-100 των καλύτερων πιάτων στον κόσμο. Πρόκειται για μια διάκριση η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία. Φυσικά όχι για το εάν αξίζει να βρίσκεται ανάμεσα στα κορυφαία εδέσματα, αλλά για… την πατρότητά του.
Το ελληνικό έδεσμα που βρίσκεται υψηλότερα στο Top-100 του γαστριμαργικού καταλόγου είναι ο ντάκος (Νο17), ενώ λίγο πιο κάτω εντοπίζονται τα παϊδάκια(26η θέση), το γιουβέτσι (64η θέση), ο γύρος(69η θέση). Στην 100άδα βρίσκονται επίσης το κλέφτικο(90η θέση) αλλά και το σουβλάκι(95η θέση).