Τσεσμέ: Αποχώρησε το υδρογραφικό από το Αιγαίο - Οι τουρκικοί ελιγμοί ενόψει διερευνητικών και Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
Το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο «Τσεσμέ» αποχώρησε από την περιοχή ερευνών που είχαν δεσμεύσει οι τουρκικές υδρογραφικές υπηρεσίες στο βόρειο και το κεντρικό Αιγαίο, καθώς χθες 2 Μαρτίου ήταν η καταληκτική ημερομηνία διεξαγωγής των ερευνών που προέβλεπε η NAVTEX.
Την ίδια στιγμή, η ναυαρχίδα του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» κατέφτασε στην Κρήτη, μαζί με το οποίο τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσεε χθες επίθεση «φιλίας » στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν τονίζοντας ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει «πολύ σοβαρή δυναμική», σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, καθώς οι δύο χώρες, μέλη του ΝΑΤΟ, εργάζονται για την εξομάλυνση των διμερών τους σχέσεων.
https://twitter.com/EtatMajorFR/status/1366075442042707971?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1366075442042707971%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fhellasjournal.com%2F2021%2F03%2Fgeostratigiko-apotipoma-elladas-gallias-to-nte-gkol-notia-tis-kritis-ta-rafale-ston-elliniko-ourano%2F
Μπορεί το Τσεσμέ να αποχώρησε η Τουρκία ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστροφής των σεισμογραφικών πλοίων της, όπως και του γεωτρύπανου «Γιαβούζ».
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο 24 TV, αποκάλυψε πως το σεισμογραφικό «Mπαρμπαρός» αποσύρθηκε στα ναυπηγεία κοντά στην Κωνσταντινούπολη για εργασίες συντήρησης που θα διαρκέσουν τουλάχιστον τρεις μήνες και τόνισε πως αργότερα το συγκεκριμένο πλοίο ενδέχεται να επιστρέψει στον χώρο ερευνών του.
Αναλυτές εκτιμούν πως η Άγκυρα αφήνει ανοιχτό περιθώριο για τις διερευνητικές επαφές και για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 25/3, αλλά και την πενταμερή που θα διεξαχθεί στη Γενεύη ενώ άλλοι μιλούν απλώς για παρελκυστική πολιτική.
«Το “Oρούτς Ρέις” συνεχίζει τις τρισδιάστατες σεισμικές εργασίες του στα ανοιχτά της Αττάλειας. Οπως ξέρετε, το γεωτρύπανό μας, το “Γιαβούζ”, βρίσκεται στο λιμάνι Τάσουτζου στη Μερσίνη. Θα πάει σε νέο σημείο γεώτρησης μετά τα τρισδιάστατα δεδομένα που θα έρθουν από τα πλοία “Μπαρμπαρός” και “Ορούτς Ρέις”», δήλωσε ο κ. Ντονμέζ.
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση και εγκαλεί την Ελλάδα για το ζήτημα του προσφυγικού, ζητώντας από την Αθήνα να σταματήσει να ωθεί προς την Τουρκία πρόσφυγες και μετανάστες.
Επίσης, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας. Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet, o κ. Ακάρ δήλωσε πως «είναι φανερή η ισχύς της Τουρκίας και του τουρκικού στρατού. Είναι ένας από τους πιο ισχυρούς στρατούς του κόσμου. Η Ελλάδα δεν μπορεί να φτάσει πουθενά με την αγορά 3-5 αεροσκαφών και την προμήθεια 3-5 πλοίων».
Ο κ. Ακάρ παράλληλα κατηγόρησε τις ΗΠΑ επειδή δεν παραδίδουν τα F-35 και πολλά οπλικά συστήματα: «Παρά τις πολλές προσπάθειες, δυστυχώς στο θέμα αυτό υπάρχει σοβαρή δυσκολία. Σοβαρή ενόχληση. Δεν μας μιλούν για κάποιο εμπάργκο ή κάποιο τεχνικό ζήτημα. Αλλά επικαλούνται γραφειοκρατικούς και οικονομικούς λόγους. Έχουν αναφερθεί και καιρικές συνθήκες ή και η πανδημία. Αυτό όμως κρατάει πολύ και το παρατηρούμε», τόνισε.