Τσερνόμπιλ: Το ρωσικό χτύπημα και ο φόβος για διαρροή ραδιενέργειας - Επιστήμονες προειδοποιούν
Οι ειδικοί δεν αναφέρουν πως υπάρχουν μεγάλη φόβοι για εκκένωση τριγύρω περιοχών, ωστόσο ο κίνδυνος εξάπλωσης συγκεντρώνει πιθανότητες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται εδώ και τρία χρόνια προκαλώντας ανυπολόγιστες υλικές ζημίες αλλά και έναν πολύ σημαντικό αριθμό νεκρών.
Ωστόσο ένα πιθανό πρόσφατο χτύπημα της Ρωσίας ανησύχησε έντονα τους επιστήμονες που επιβλέπουν την διαρροή της ραδιενέργειας από την έκρηξη του αντιδραστήρα το 1986 στο Τσερνόμπιλ. Στις 14 Φεβρουαρίου ένα drone από την Ρωσία έπληξε σημαντικά το NSC, το προστατευτικό περίβλημα του τέταρτου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού.
Η πυρκαγιά που προκλήθηκε αντιμετωπίστηκε από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής τρεις βδομάδες αργότερα και συγκεκριμένα στις 7 Μαρτίου.
Φυσιολογικά τα επίπεδα ραδιενέργειας, αναφέρει ο πρώτος επιστήμονας
«Η κύρια αποστολή είναι να κλείσουμε την τρύπα, η οποία έχει μέγεθος περίπου 15 τετραγωνικά μέτρα, περίπου 162 τετραγωνικά πόδια, αλλά και τις περισσότερες από 200 μικρές τρύπες που άνοιξε η Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας στο κέλυφος κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων πυρόσβεσης. Όλες οι προκαταρκτικές συστάσεις για τις επισκευές θα είναι διαθέσιμες μέσα σε ένα μήνα», δήλωσε ο επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας της Ουκρανίας για τη Διαχείριση της Ζώνης Αποκλεισμού, Χρίχορι Ιζτσένκο σε άρθρο της Deutsche Welle.
Συνεχίζοντας, ο Ιζτσένκο προχώρησε σε μια για την ώρα καθησυχαστική τοποθέτηση. «Τα επίπεδα ακτινοβολίας είναι φυσιολογικά και όλοι συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά. Τα επίπεδα υγρασίας είναι ελάχιστα ψηλότερα και το σύστημα ρύθμισης πίεσης δεν λειτουργεί αλλά αυτά οφείλονται στην πρόσκρουση και στην πτώση της πίεσης κάτω από το κέλυφος, το οποίο δεν είναι σφραγισμένο, πλέον», υποστήριξε χαρακτηριστικά.
Απαισιοδοξία και κίνδυνοι εξάπλωσης ραδιενεργής σκόνης
Αν και αρκετοί ερευνητές δεν ανησυχούν με τα χαμηλά επίπεδα πίεσης του NSC, ο Ντμίτρο Χάμενιουκ ειδικός σε αναλύσεις ασφαλείας στο Κρατικό Επιστημονικό και Τεχνικό Κέντρο για την Πυρηνική και Ακτινοβολική Ασφάλεια της Ουκρανίας δηλώνει πως υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για διαρροή ραδιενέργειας μετά την επίθεση.
Το χτύπημα κάνει αδύνατη την αποσυναρμολόγηση, καθώς μέσα στο παλιό κέλυφος υπάρχουν 18 ασταθείς δοκοί που καθιστούν επικίνδυνη την όποια παρέμβαση. Μάλιστα, τρεις από αυτούς θα μπορούσαν να καταρρεύσουν ανά πάσα στιγμή.
«Εάν αυτό συνέβαινε κάτω από τη νέα, αλλά τώρα κατεστραμμένη προστατευτική δομή, θα μπορούσε να αναδευτεί ραδιενεργή σκόνη και να απελευθερωθεί ραδιενέργεια» ενώ συνεχίζοντας ο Χάμενιουκ αναφέρει «Το προστατευτικό κέλυφος επί του παρόντος δεν εκπληρώνει τη λειτουργία του, που είναι να συγκρατεί τα προϊόντα πυρηνικής σχάσης μέσα σε αυτό και να τα αποτρέπει από το απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα».
Ο ειδικός στις αναλύσεις ασφάλειας αναφέρει πως τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι ιδιαίτερα υψηλά για να συγκολληθεί το κατεστραμμένο καταφύγιο επί τόπου. «Το προστατευτικό καταφύγιο κατασκευάστηκε σε κάποια απόσταση και στη συνέχεια με τη χρήση σιδηροτροχιών μεταφέρθηκε πάνω από το παλιό κέλυφος. Τώρα έχει αποσυναρμολογηθεί, θα πρέπει να κάνουμε κάτι άλλο», εξηγεί ο Χάμενιουκ.
Η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας
Ο τρίτος επιστήμονας που μιλάει για το γεγονός είναι ο Γιαν Βαν Ντε Πουτέ, ειδικός στα πυρηνικά της Greenpeace στην Ουκρανία και αναφέρει πως οι επιλογές που δίνονται για πλήρη αποκατάσταση είναι ελάχιστες καθώς χρειάζεται να δαπανηθούν τεράστια ποσά για να ξεκινήσει η διαδικασία κατασκευής οριακά από την αρχή.
«Λόγω των υψηλών επιπέδων ακτινοβολίας πάνω από τη σαρκοφάγο, ολόκληρο το προστατευτικό κέλυφος του Τσερνόμπιλ πιθανότατα θα πρέπει να μεταφερθεί πίσω στο μέρος όπου κατασκευάστηκε», είπε προσθέτοντας ότι το κόστος για αυτό είναι εντελώς άγνωστο.
Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη επισκέφθηκαν το Τσερνόμπιλ στις 18 Μαρτίου και μίλησαν με τους διευθυντές του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, ενώ παράλληλα επιθεώρησαν και τις τεχνικές μονάδες του NSC και τον χώρο κάτω από το προστατευτικό κέλυφος.
Μετά τη συνάντηση, εγκρίθηκαν 400.000 ευρώ από τον Διεθνή Λογαριασμό Συνεργασίας του Τσερνόμπιλ, τον οποίο διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα, για περαιτέρω εκτίμηση ζημιών από ειδικούς.