Τσαβούσογλου: Ευθείες απειλές για χρήση «σκληρής δύναμης»
Τσαβούσογλου: Συνεχίζει την ακραία προκλητική ρητορική η Τουρκία. Μιλώντας στο TRT World, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο τα «νόμιμα δικαιώματα» και η «κυριαρχία» της Άγκυρας είναι μη διαπραγματεύσιμα και προειδοποίησε με χρήση «σκληρής δύναμης».
«Εμείς τη σκληρή δύναμη τη χρησιμοποιούμε μόνο όταν εξαντληθούν οι άλλες επιλογές και με στόχο να οδηγηθούν τα πράγματα σε διάλογο και σε διπλωματία» είπε χαρακτηριστικά.
«Στην Ανατολική Μεσόγειο κινητοποιηθήκαμε για να αποδείξουμε πως τα νόμιμα δικαιώματά μας και η κυριαρχία μας δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Παράλληλα, ο πρόεδρος μας απηύθυνε κάλεσμα για συνέδριο παράκτιων χωρών στη Μεσόγειο» ισχυρίστηκε ο τούρκος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας:
«Συνδυάζουμε τα μαλακά και σκληρά στοιχεία της ισχύος με έξυπνο τρόπο. Γι’ αυτό ορίζουμε την εξωτερική μας πολιτική ως ‘επιχείρηση’. Επειδή πιστεύουμε ότι μια προληπτική εξωτερική πολιτική, όχι μια αντιδραστική, είναι αυτή που απαιτείται για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις».
Reuters
Τσαβούσογλου: Στη Σύνοδο το θέμα της Τουρκίας
Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, σήμερα, Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να αποδοκιμάσει για μια ακόμη φορά τη συμπεριφορά της Άγκυρας απέναντι σε δυο κράτη μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και την Κύπρο, επαναλαμβάνοντας ότι με αυτές τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες η γειτονική χώρα υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει τη σταθερή προσήλωση της χώρας μας στο διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ειδικά για το κυπριακό, θα τονίσει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δυο κρατών απορρίπτεται.
Κομισιόν σε Τουρκία: Σταματήστε τις γεωτρήσεις σε χωρικά ύδατα Ελλάδας - Κύπρου - «Δεν είστε αρμόδιοι» απαντά η Άγκυρα
Παράλληλα, η Κομισιόν έστειλε μήνυμα σε αυστηρό ύφος στην Τουρκία μέσα από έκθεση που δημοσίευσε για τις προς ένταξη χώρες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τη γείτονα να αποφύγει τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σεβαστεί τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου μεταξύ άλλων του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης φυσικών πόρων, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το Διεθνές Δίκαιο, ιδίως τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».
Η οργισμένη απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, δεν άργησε να έρθει. Η Άγκυρα επέκρινε την ΕΕ για την έκθεσή της υποστηρίζοντας πως «δεν δεχόμαστε αβάσιμους ισχυρισμούς και άδικες επικρίσεις, ειδικά στα πολιτικά κριτήρια και στο κεφάλαιο Δικαιοσύνη και Θεμελιώδη Δικαιώματα».