Τσαβούσογλου Ελλάδα: Η Αθήνα δεν συνεργάζεται - Θα φέρει την ευθύνη για οποιαδήποτε ένταση [vid]
Η Τουρκία είναι «έτοιμη να πράξει «ό,τι της αναλογεί» για να διατηρηθεί η «θετική ατμόσφαιρα» μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών, δήλωσε την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021 ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας.
«Οι δεσμοί μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλέον σε καλύτερη κατάσταση, χάρη στα εποικοδομητικά βήματα που ανέλαβε η Ευρώπη», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου. «Δεν αναλαμβάνουμε καινούριες πρωτοβουλίες προς την ΕΕ λόγω των κυρώσεων. Αποφασίσαμε να προσεγγίσουμε την ΕΕ λόγω της εποικοδομητικής στάσης της απέναντι στην Τουρκία κατά τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου», είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Μάας στην Άγκυρα.
https://www.youtube.com/watch?v=yoYE-6Kxz6c
Αναφερόμενος στις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, υπενθύμισε ότι ο 61ος γύρος, πρόκειται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. «Θα συζητήσουμε τα θέματα για τα οποία συνομιλούσαμε στους προηγούμενους 60», είπε. «Αν η Ελλάδα επιμένει να μην συνεργάζεται, τότε η ευθύνη για οποιαδήποτε ένταση μεταξύ των δύο χωρών θα βρίσκεται στους ώμους των Αθηνών», συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι ο διάλογος έχει διακοπεί πολλές φορές λόγω της απροθυμίας της ελληνικής πλευράς να συμμετάσχει σ’ αυτόν.
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε επίσης ότι ο διάλογος που ξεκινά η Τουρκία με την ΕΕ και την Ελλάδα «δεν έχει καμία σχέση με τις κυρώσεις», λέγοντας ότι η Άγκυρα «δεν φοβάται» τέτοια μέτρα. Η Άγκυρα, πρόσθεσε, είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις, σε αντίθεση με την Αθήνα η οποία «συνεχίζει τις προκλήσεις της ακόμη και σε αυτό το στάδιο».
Για επανεκκίνηση τεχνικών συζητήσεων ανάμεσα στις στρατιωτικές αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας, κάνουν λόγο πηγές από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο «Ανατολή». «Ο πρόεδρός μας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ συμφώνησαν να επανεκκινήσουν οι τεχνικές συζητήσεις των στρατιωτικών επιτελείων Τουρκίας κι Ελλάδας ενόψει της έναρξης των διερευνητικών επαφών. Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν σήμερα στις 3 στις Βρυξέλλες» ανέφεραν οι πηγές από το υπουργείο Άμυνας της γειτονικής χώρας. Σημειώνεται πως η ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών μεταξύ των δυο χωρών έχει οριστεί για τις 25 Ιανουαρίου 2021.
Κατρούγκαλος για συνάντηση με Δένδια: Να προχωρήσουν οι διερευνητικές - Όλα στο φως χωρίς πιέσεις
Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, είχε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Κατρούγκαλος, όπου ενημερώθηκε για τις διερευνητικές Ελλάδας Τουρκίας. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο ίδιος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ξεκινούν οι διερευνητικές, όχι με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Η Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί, παράλληλα με την επίθεση γοητείας την οποία επιχειρεί απέναντι στους ευρωπαίους. Παραδείγματος χάρη με την παρενόχληση των πλοίων του Λιμενικού μας στην περιοχή των Ιμίων. Αυτό είναι εν μέρει και αποτέλεσμα της αποτυχίας του Πρωθυπουργού να πετύχει στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ένα αποτελεσματικό πλαίσιο κυρώσεων, που θα λειτουργούσε ως εγγύηση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.
Παρ’ όλα αυτά εμείς στηρίζουμε τις διερευνητικές, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος από τον διάλογο, για να επιδιώξουμε λύση στη διαφορά μας με την Τουρκία. Βεβαίως διερευνητικές στο φώς, χωρίς κηδεμόνες και πιέσεις από οποιαδήποτε πλευρά. Διερευνητικές που δεν θα έχουν διευρυμένη ατζέντα, όπως επιδιώκει παγίως η Άγκυρα. Αλλά και διερευνητικές όπου εμείς δεν θα πετάξουμε την μπάλα στην εξέδρα. Δεν θα πάμε μόνο για να αποφύγουμε το blamegame. Διερευνητικές που θα συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας και όπου βήμα-βήμα θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε, όσο γίνεται, ενεργά τις δικές μας θέσεις. Προς την κατεύθυνση μιας έντιμης συμφωνίας».
"Προσωπική αποτυχία" του πρωθυπουργού
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζει σε άρθρο της Κυριακής, πως «η βασικότερη συμβολή της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην εξωτερική πολιτική, ιδίως με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και με τη στήριξη λύσης στο Κυπριακό, την επίλυση θεμάτων με την Αλβανία ή πρωτοβουλίες όπως η τμηματική επέκταση των χωρικών υδάτων, ήταν ακριβώς η λύτρωση από την αδράνεια και τη λογική 'τίποτα να μην αλλάξει για να μην έχουμε κόστος, ας κλωτσήσουμε το ντενεκεδάκι πιο κάτω να το βρει ο επόμενος'».
Για τα Ελληνοτουρκικά, υπογραμμίζει πως "ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή - και για λόγους αρχής - υποστήριξε τους ανοιχτούς διαύλους ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, την επανέναρξη των διερευνητικών και την επανεκκίνηση του διαλόγου Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης" και προσθέτει: "Στηρίζουμε τον διάλογο, αν και έχουμε σαφή επίγνωση των δυσκολιών που αυτός θα αντιμετωπίσει, αντικειμενικά λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας αλλά και λόγω αστοχιών της κυβέρνησης. Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης απέτυχε να εξασφαλίσει ένα ευρωτουρκικό πλαίσιο θετικών πολιτικών και μηχανισμού ισχυρών κυρώσεων, που θα παρείχε κίνητρα και αντικίνητρα στην Τουρκία, ώστε ο διάλογος να βασιστεί σε γερά θεμέλια και να διεξαχθεί στη βάση που πρέπει, δηλαδή σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς προκλήσεις στο πεδίο και απειλές για χρήση βίας. Η μεγάλη, προσωπική αυτή αποτυχία του πρωθυπουργού σημαίνει ότι η εξέλιξη των διερευνητικών εξαρτάται κυρίως από τις καλές προθέσεις της Τουρκίας".