Τσάβι-Μπαρτσελόνα: Μία σχέση που ήρθε και φεύγει νωρίς
Ο Τσάβι δεν τα κατάφερε. Μετά απ’ την εντός έδρας ήττα, απ’ τη Βιγιαρεάλ με το απογοητευτικό 5-3, ανακοίνωσε πως στο τέλος της σεζόν (30 Ιουνίου), θα αποχωρήσει απ’ την τεχνική ηγεσία της Μπαρτσελόνα, γκρεμίζοντας τα όνειρα όσων είχαν για το μέλλον του θρύλου της ομάδας και σε προπονητική καριέρα στο σύλλογο της καρδιάς του. Ήταν μία απόφαση που άλλοι την περίμεναν εδώ και καιρό, ενώ σε άλλους ήρθε “κεραυνός εν αιθρία”, διότι πίστευαν πως η Μπαρτσελόνα έχει βρει το νέο Γκουαρδιόλα.
Τι έφταιξε όμως και έφτασαν οι δύο πλευρές σ’ αυτό το σημείο; Ο Ισπανός τεχνικός σε όλες τις διοργανώσεις με τους Καταλανούς, σε 2.5 σεζόν και 122 αγώνες, πέτυχε 76 νίκες, 20 ισοπαλίες και 26 ήττες, ενώ κατέκτησε το πρωτάθλημα και το Σούπερ Καπ Ισπανίας, την περασμένη σεζόν. Ήρθε σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, αφού η ομάδα έψαχνε τον προπονητή που θα την ανεβάσει στα “ελίτ” σαλόνια της Ευρώπης, μετά τις συνεχείς αποτυχίες των Κούμαν και Σετιέν. Ενώ στις πρώτες χρονιές φάνηκε μία “σπίθα” αναγέννησης, φέτος τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά. Βαριά ήττα στον τελικό του Σούπερ Καπ, απ’ τη Ρεάλ Μαδρίτης με 4-1, αποκλεισμός, στην παράταση, στο Κόπα Ντελ Ρέι απ’ την Αθλέτικ Μπιλμπάο με 4-2 και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά έχει μείνει πίσω και στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος, αφού είναι στο -11 από Χιρόνα και στο -10 απ’ τη Ρεάλ. Οπότε ο μόνος διεκδικήσιμος τίτλος, αν κατανοήσουμε πως η Λα Λίγκα είναι σχετικά δύσκολο να κατακτηθεί πια, είναι το Τσάμπιονς Λιγκ, όπου αντιμετωπίζει τη Νάπολι, στους 16 της διοργάνωσης, μη έχοντας τις καλύτερες προσδοκίες για την εξέλιξη της διοργάνωσης.
Όπως ανέφερε και ο Πεπ Γκουαρδιόλα, σε συνέχεια των δηλώσεων του Τσάβι, η πίεση στην Μπαρτσελόνα είναι μεγαλύτερη, ακόμα και από αγγλικό σύλλογο, οπότε δεν υπάρχουν περιθώρια για τόσα λάθη. Τα 46 γκολ που έχει παθητικό φέτος ο σύλλογος σε 32 παιχνίδια, τα δέχτηκε πέρσι σε 53(!) και τα αρνητικά ρεκόρ πάνε κι έρχονται. Χειρότερη άμυνα για το 2024, στα top-5 πρωταθλήματα, μετά τις Σεβίλλη και Φροζινόνε, 29 γκολ παθητικό στο πρωτάθλημα, χειρότερη επίδοση μετά τη σεζόν 2002-2003 (30) και 5 γκολ εντός έδρας μετά το 1963 και το ντέρμπι με τη Ρεάλ Μαδρίτης (5-1).
Οι δηλώσεις του Τσάβι έβγαλαν στη δημοσιότητα αυτό που γίνεται τόσα χρόνια στη Μπαρτσελόνα και σε όλους τους προπονητές της. Υπερβολική πίεση, άγχος, καθόλου υπομονή και ψυχολογική φθορά του εκάστοτε κόουτς, με τον καιρό. Όπως ανέφερε κι ο ίδιος ήταν μία απόφαση που έχει παρθεί απ’ την αρχή της σεζόν.
Οι αποχωρήσεις έγιναν μόδα, αυτό το διάστημα, αφού πριν τον Τσάβι και ο Γιούργκεν Κλοπ επισημοποίησε πως στο τέλος της σεζόν θα φύγει απ’ τη Λίβερπουλ, ενώ οι φήμες φουντώνουν και για τον Μικέλ Αρτέτα, ο οποίος, μάλιστα, αναφέρεται και ως διάδοχος του Ισπανού στον πάγκο της Μπαρτσελόνα.
Να αναφέρουμε πως ο πρώην θρύλος των μπλαουγκράνα εισέρχεται σ’ ένα κλειστό κλαμπ προπονητών, που επέστρεψαν στην ομάδα τους για να την καθοδηγήσουν, απ’ τον πάγκο πια, και απέτυχαν: Σόλσκιερ (Μαν.Γιουνάιτεντ), Πίρλο (Γιουβέντους), Γκατούζο (Μίλαν), Ανρί (Μονακό), Λάμπαρντ (Τσέλσι).
Νίκος Δενδρινός