Τροπολογία θέτει τις εφημερίδες υπό τον έλεγχο του ΕΣΡ - Πρόστιμα και αντιδράσεις
Τροπολογία, σε άσχετο νομοσχέδιο για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς (ΕΣΣΚΔ), η οποία αφορά εξ ολοκλήρου τις εφημερίδες έφερε την Δευτέρα τη νύχτα αιφνιδιαστικά στη Βουλή ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Γιάννης Οικονόμου.
Σύμφωνα μ' αυτήν, οι εφημερίδες συνδέονται πλέον το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο παρότι αυτό δεν έχει τυπικά και εκ της ίδρυσής του καμία αρμοδιότητα για τα έντυπα μέσα.
Το ΕΣΡ θα μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα στις εφημερίδες τα οποία, αν το μέσο δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλλει, θα πληρώνονται από το μέτοχο του εντύπου.
Τα βεβαιωμένα πρόστιμα, σύμφωνα με την τροπολογία, «παρακρατούνται από τα Πρακτορεία διανομής τύπου και αποδίδονται αμελλητί».
Τα πρόστιμα, ύψους 10.000 ευρώ, επιβάλλονται αν ο διευθυντής και ο διευθυντής σύνταξης του φύλλου δεν είναι μέλη Επαγγελματικού Σωματείου Δημοσιογράφων και αν δεν αναγράφονται ο νόμιμος εκπρόσωπος, διευθυντής, ο διευθυντής σύνταξης και το όνομα του μετόχου που κατέχει τουλάχιστον το ήμισυ των μετοχών.
Το σχόλιο Βορίδη
Στην τροπολογία με την οποία συμπληρώνονται οι διατάξεις αναφορικά με την αστική ευθύνη των ιδιοκτητών τύπου αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια.
«Η διάταξη που εισάγουμε προς ψήφιση ορίζει ότι, για κάποιον που γράφει κάτι, πρέπει να έχουμε απέναντί μας ένα πρόσωπο, να ξέρουμε ποιος το λέει αυτό το πράγμα και να έχει την ευθύνη αυτού που λέει», είπε ο κ. Βορίδης και εξήγησε:
«Η υποχρέωση που τίθεται, λοιπόν, από αυτές τις διατάξεις είναι να ορίζεται διευθυντής και διευθυντής σύνταξης, που να είναι μέλη επαγγελματικού σωματείου δημοσιογράφων. Να ξέρουμε, δηλαδή, ότι απέναντί μας, όταν βγαίνει κάποιος και λέει μια κουβέντα, κάποιος έχει μια ευθύνη γι αυτήν την κουβέντα. Να έχει μια αστική ευθύνη. Να έχει τη δυνατότητα ο όποιος θιγόμενος να μπορεί να προστατευθεί. Και αυτός που τα γράφει, να ξέρουμε ότι είναι υπαρκτό πρόσωπο και επομένως αυτός έχει την ευθύνη των όσων διαλαμβάνονται την εφημερίδα. Αυτή είναι η ρύθμιση και μου φαίνεται απολύτως εύλογη».
«Δεν το θεωρώ κανονικό, σε μια χώρα να λέγονται απίστευτες χυδαιότητες και εν συνεχεία όταν ο θιγόμενος θέλει να πάει σε ένα δικαστήριο να μην συναντάει κανέναν απέναντί του», επέμεινε ο υπουργός Εσωτερικών.
Νωρίτερα, ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, είχε αναφερθεί στην τροπολογία σχολιάζοντας: «Ο Κιμ θα την ψήφιζε αυτήν την τροπολογία. Πρέπει να μας εξηγήσει η κυβέρνηση, ο κ. Οικονόμου για ποιον λόγο φέρνει αυτήν την τροπολογία και μάλιστα τη φέρνει μόνο για τον έντυπο Τύπο».
Ο κ. Χήτας κάλεσε, επίσης, την κυβέρνηση, «επειδή ενδιαφέρεται για τα media» να εξηγήσει τι θα γίνει με το ΕΣΡ και τον «εθνικό κηφήνα που ηγείται εκεί», πότε θα κάνει τη δουλειά του, διότι προς το παρόν μοιράζει πρόστιμα μόνο σε «καναλάκια στην περιφέρεια».
Ακόμη, ζήτησε ενημέρωση τι θα γίνει με τον κ. Πλειό και αν θα υπάρξει αντίδραση γιατί «ένα μέλος του ΕΣΡ προέβη σε σεξιστικό σχόλιο» για τις Ουκρανές που θα έρθουν στην Ελλάδα.