Τρώμε τελικά μπακαλιάρο σκορδαλιά στις 28 Οκτωβρίου;
Το μπέρδεμα με τις εθνικές εορτές και γιατί τα περισσότερα εστιατόρια σερβίρουν το νόστιμο έδεσμα και στις 28 Οκτωβρίου.
Η παράδοση θέλει την 25η Μαρτίου να τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Ξέρετε γιατί τρώμε μπακαλιάρο εκείνη την μέρα; Στη νηστεία της μεγάλης Σαρακοστής η Εκκλησία επιτρέπει δύο εξαιρέσεις όπου μπορούμε να φάμε αποκλειστικά ψάρι.
Στις 25 Μαρτίου που γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων. Ο μπακαλιάρος είναι φθηνός και μάλιστα εύκολος στη συντήρηση γι' αυτό ήδη από τα παλιά χρόνια ήταν η ιδανική επιλογή. Η σκορδαλιά είναι άκρως ελληνική γι' αυτό και τυπικά συνοδεύει το ψάρι.
Τι ισχύει όμως με την 28η Οκτωβρίου; Δεν έχει καμία σχέση ο μπακαλιάρος με τη συγκεκριμένη εθνική εορτή, αφού δεν σχετίζεται σε κανένα επίπεδο με τη νηστεία. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν για φαγητό μπακαλιάρο με σκορδαλιά και την 28η Οκτωβρίου…
Η συνταγή που δεν «χάνει»
Εάν τελικά επιλέξετε να έχετε στο τραπέζι σας μπακαλιάρο με σκορδαλιά, υπάρχουν πολλές συνταγές για να τον ετοιμάσετε εύκολο και γρήγορα στο σπίτι σας.
Στη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη, η συμβουλή που δίνει ο σεφ είναι να ξαλμυρίσετε τον μπακαλιάρο 2 μέρες πριν για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Συστατικά
- 1,5 κιλό μπακαλιάρο, υγράλατο φιλέτο χωρίς κόκκαλο
- 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- σπορέλαιο, για το τηγάνισμα
- αλάτι
- πιπέρι
- κουρκούτι
- σκορδαλιά
Για το σερβίρισμα
- πατάτες τηγανητές
Η συνταγή
- Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο.
- Στραγγίζουμε καλά το ψάρι και το στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας ώστε να είναι εντελώς στεγνό και να πιάσει καλά το κουρκούτι επάνω του.
- Φτιάχνουμε το κουρκούτι.
- Κόβουμε το μπακαλιάρο σε μικρές μερίδες, ίσες σε μέγεθος και πάχος ώστε να τηγανιστούν ομοιόμορφα.
- Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι με αρκετό σπορέλαιο στη φωτιά μέχρι το λάδι να φτάσει τους 180ºC.
- Βάζουμε 200 γρ. αλεύρι σε ένα ταψί. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Βουτάμε το κάθε κομμάτι μπακαλιάρου μέσα στο ταψί με το αλεύρι γιατί με αυτό τον τρόπο θα κολλήσει καλύτερα το κουρκούτι στο ψάρι.
- Τινάζουμε το κάθε κομμάτι για να φύγει το περιττό αλεύρι και μετά το βουτάμε στο μπολ με το κουρκούτι.
- Τινάζουμε το παραπανίσιο κουρκούτι και τηγανίζουμε μέχρι να χρυσαφίσουν τα κομμάτια γυρίζοντάς τα αν χρειαστεί.
Προσοχή, τον μπακαλιάρο δεν τον ρίχνουμε απότομα στο καυτό λάδι. Πρώτα βάζουμε το μισό ψάρι και μόλις φουσκώσει λίγο το κουρκούτι τότε ρίχνουμε και το άλλο μισό μέσα στο τηγάνι.
- Αφαιρούμε τον μπακαλιάρο με μια τρυπητή κουτάλα και τον μεταφέρουμε σε ένα ταψί με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Συνοδεύουμε με σκορδαλιά και σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές.