Τροχαίο στα Χανιά: Πινγκ πονγκ ευθυνών - «Ήταν εντολές ανωτέρων» λέει ο δικηγόρος των αστυνομικών
Μύλος με το πώς χειρίστηκαν την υπόθεση του θανατηφόρου τροχαίο οι αστυνομικές και οι δικαστικές Αρχές της πόλης.
Μύλος επικρατεί με το θανατηφόρο τροχαίο στα Χανιά όπου ένας 22χρονος έχασε τη ζωή του όταν το πολυτελές τζιπ που οδηγούσε ένας 45χρονος συγκρούστηκε πλαγιωμετωπικά με το όχημα του νεαρού στη λεωφόρο Σούδας. Το μπαλάκι των ευθυνών μετατοπίζεται συνεχώς τις τελευταίες ώρες ανάμεσα σε δικαστικές και αστυνομικές αρχές, μιας και στο μικροσκόπιο μπήκαν οι παραλείψεις που καταγράφηκαν λίγες ώρες πριν από το μοιραίο δυστύχημα.
Σημειώνεται ότι στον κατηγορούμενο οδηγό του τζιπ ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθούν οι ευθύνες των αστυνομικών, που τον άφησαν ελεύθερο ενώ τον είχαν σταματήσει για αλκοτέστ και τον είχαν μετρήσει πάνω από το όριο. Ωστόσο, δεν συνέλαβαν τον 45χρονο, που εκτός των άλλων οδηγούσε και χωρίς δίπλωμα λόγω πρότερης παράβασης στην οποία είχε υποπέσει.
Ο δικηγόρος των αστυνομικών, Κωνσταντίνος Γιαννελάκης, έδωσε μια άλλη διάσταση σήμερα μιλώντας για το μοιραίο τροχαίο. «Θέλω να εκφράσω τη θλίψη μου και από τους εντολείς μου. Δεν πρέπει να φύγει η προσοχή από την εγκληματική συμπροφορά αυτού του ανθρώπου. Οι αστυνομικοί, ως είθισται, την επόμενη ημέρα θα προέβαιναν σε μήνυση. Έκαναν σωστά τη δουλειά τους, γιατί αυτές τις εντολές είχαν από την υπηρεσία τους. Ο κάθε αστυνομικός δεν παίρνει τον εισαγγελέα τηλέφωνο αλλά ειδοποιείται η προϊστάμενη αρχή, ο διοικητής, και αυτός οφείλει να ενημερώσει τον εισαγγελέα. Ήταν εντολές ανωτέρων», είπε μιλώντας στο Mega.
Υπάρχει πληροφορία ότι στα Χανιά, μόνο τα Σαββατοκύριακα, καταγράφονται δεκάδες περιπτώσεις παραβάσεων με οδηγούς που κινούνται υπό την επήρεια μέθης, και αντί να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, γίνονται τακτικές μηνύσεις.
Η θέση της Εισαγγελίας
Απάντηση στους ισχυρισμούς των αστυνομικών περί εντολής να μη συλλαμβάνονται οι μεθυσμένοι οδηγοί έδωσε η Εισαγγελία Χανιών, με αφορμή το τραγικό τροχαίο δυστύχημα.
Η διευθύνουσα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων, σε σχετική ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι «δεν έχει δοθεί εντολή ή οδηγία, γραπτή ή προφορική, προς τις αστυνομικές αρχές για μην προβαίνουν στη σύλληψη δραστών που καταλαμβάνονται να διαπράττουν το ποινικό αδίκημα της οδήγησης υπό την επίδραση οινοπνεύματος».
Μάλιστα, διευκρινίζεται ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση, ουδέποτε ενημερώθηκε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χανίων, είτε από τα επιληφθέντα αστυνομικά όργανα είτε από άλλον εκπρόσωπο της Αστυνομικής Αρχής, ότι ο δράστης που αναφέρεται στα δημοσιεύματα κατελήφθη να διαπράττει το αδίκημα της οδήγησης υπό την επίδραση οινοπνεύματος και προφανώς ουδέποτε εδόθη εντολή από τον Εισαγγελέα να αφεθεί αυτός ελεύθερος», πριν από το τραγικό τροχαίο του Σαββάτου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αλκοτέστ που έκανε ο 45χρονος επιχειρηματίας, εντοπίστηκε πάνω από 1 gr/lt αλκοόλ στο σώμα του και, παρ' όλα αυτά, οι αστυνομικοί αντί να τον συλλάβουν στο πλαίσιο του αυτόφωρου και να ακολουθήσουν τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες, έδωσαν τα κλειδιά της μοιραίας Porshe στον συνοδηγό του 45χρονου για να οδηγήσει το όχημα.
Λίγες ώρες αργότερα ο 45χρονος βρέθηκε ξανά στη θέση του οδηγού, με αποτέλεσμα να προκαλέσει το τρομακτικό τροχαίο που οδήγησε στον θάνατο τον 22χρονο Παναγιώτη.
Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις αστυνομικοί που συνελήφθησαν για το περιστατικό ισχυρίστηκαν ότι είχε δοθεί εντολή από την Εισαγγελία Χανιών στα αλκοτέστ να μην ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία αλλά να γίνονται τακτικές μηνύσεις και να ορίζεται κατευθείαν δικάσιμος.
Η ανακοίνωση της Διευθύνουσας την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων
«Σχετικά με δημοσιεύματα περί ύπαρξης πάγιας εντολής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χανίων για τη μη σύλληψη από τα επιλαμβανόμενα αστυνομικά όργανα υπαιτίων που καταλαμβάνονται να οδηγούν τροχοφόρα οχήματα ευρισκόμενοι υπό την επίδραση οινοπνεύματος σε ποσοστό που να θεμελιώνει πλημμεληματική παράβαση, προς ενημέρωση και αποκατάσταση της αλήθειας καθιστούμε γνωστά τα εξής:
Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων δεν έχει δοθεί εντολή ή οδηγία, γραπτή ή προφορική, προς τις αστυνομικές αρχές για μην προβαίνουν στη σύλληψη δραστών που καταλαμβάνονται να διαπράττουν το ποινικό αδίκημα της οδήγησης υπό την επίδραση οινοπνεύματος. Είναι δε αυτονόητο ότι οι πλημμεληματικές περιπτώσεις οδήγησης υπό την επήρεια μέθης με ανευρεθέν υψηλό ποσοστό οινοπνεύματος ή καθ΄ υποτροπήν ή όταν συνδυάζονται με επιπλέον παραβάσεις (όπως οδήγηση άνευ διπλώματος, αρθρ. 94 Ν.2696/1999, ή επικίνδυνη οδήγηση, αρθρ. 290 Α ΠΚ), δεν δύνανται να αξιολογηθούν ως ασήμαντα ή ήσσονος βαρύτητας πλημμελήματα, κατά την έννοια του αρθρ. 119 ε΄ του π.δ. 141/1991, ώστε υπό τις προϋποθέσεις του νόμου να είναι επιτρεπτή η μη σύλληψη του δράστη στα πλαίσια του αυτοφώρου.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ουδέποτε ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χανίων, είτε από τα επιληφθέντα αστυνομικά όργανα είτε από άλλον εκπρόσωπο της Αστυνομικής Αρχής, ότι ο δράστης που αναφέρεται στα δημοσιεύματα κατελήφθη (σε χρόνο προ του θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος) να διαπράττει το αδίκημα της οδήγησης υπό την επίδραση οινοπνεύματος και προφανώς ουδέποτε εδόθη εντολή από τον Εισαγγελέα να αφεθεί αυτός ελεύθερος (αφού δεν υπήρξε καν σύλληψή του από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα).
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων μόλις έλαβε γνώση όλων των δεδομένων της υπόθεσης διέταξε τον σχηματισμό δικογραφίας και τη σύλληψη των επιληφθέντων αστυνομικών και αφού αυτοί προσήχθησαν ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα παραγγέλθηκε η διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε να διερευνηθεί η υπόθεση ενδελεχέστερα και προς πάσα κατεύθυνση ως προς το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ή και οποιοδήποτε άλλο τυχόν προκύψει, καθώς και σε βάρος οποιουδήποτε υπευθύνου τυχόν ανακύψει από την έρευνα».