Τρίτη και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη ημέρα - Μύθοι και δοξασίες
Τρίτη και 13: Από την άλλη η Παρασκευή και 13 είναι η αντίστοιχη ημέρα τρόμου, για τους Αγγλοσάξονες και τους Αμερικανούς.
Πως προέκυψε όμως αυτή η «παράδοση»;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Τρίτη ως η τρίτη ημέρα της εβδομάδας είναι φορτισμένη με αρνητική ενέργεια. Ο λαός μας μάλιστα, συνηθίζει να λέει πως μια σειρά από κακά ολοκληρώνεται όταν αυτά συμβούν τρεις φόρες, «τριτώνει το κακό».
Η επικρατέστερη άποψη είναι όμως ότι η Τρίτη είναι γρουσούζικη ημέρα γιατί την Τρίτη 29 Μαΐου 1453 έγινε η Άλωση της Κωνσταντινουπόλης. Βέβαια, το ημερολόγιο έδειχνε 29, και όχι 13, αλλά το άθροισμα των ψηφίων του 1453 δίνει 13.
Όσον αφορά τα ιστορικά γεγονότα, ισχυρότερο έρεισμα φαίνεται να έχει η θεωρία πως η Τρίτη και 13 είναι γκαντέμικη, διότι την Τρίτη 13 Απριλίου 1204 έγινε η Άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους.
Επίσης, ο αριθμός 13 θεωρείται εδώ και χιλιάδες χρόνια ως ανεπιθύμητος αριθμός, καθώς σπάει την αρμονία του «τέλειου» 12. Η μέρα έχει δύο 12ωρα, ο χρόνος έχει 12 μήνες, οι μαθητές του Χριστού ήταν 12, τα Ευαγγέλια της Εκκλησίας μας είναι 12, οι φυλές του Ισραήλ ήταν 12, οι ιμάμηδες των Αλεβήδων ήταν 12, οι οι θεοί του Ολύμπου ήταν επίσης 12 κ.ο.κ.
Τέλος, όσον αφορά τον γκαντέμικο αριθμό, το 13 αντιστοιχεί στον θάνατο στις κάρτες Ταρώ.
Έτσι, όταν το γρουσούζικο 13 συνδυάζεται με την Τρίτη έχουμε έναν εκρηκτικό μηχανισμό!
Τι λέει η αστρολογία
Από τις πιθανές εξηγήσεις δεν θα μπορούσε να λείπει και η αστρολογική θεώρηση των πραγμάτων. Σύμφωνα με αυτή, την Τρίτη κυρίαρχος είναι ο πλανήτης Άρης, ενώ κάποια ώρα της ημέρας, η λεγόμενη «κακιά ώρα» επικρατεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο.
Γι’ αυτό η ώρα αυτή θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Ωστόσο, κανείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει πότε συμβαίνει αυτό, με αποτέλεσμα ολόκληρη η Τρίτη να αντιμετωπίζεται ως «γρουσούζικη».
(photo by Polina Malilo on Unsplash )