Κρήτη: Έρχεται τροπολογία για τα κτίρια με ελαφρές βλάβες στο Αρκαλοχώρι
Στις διαδικασίες που ακολουθούνται αναφορικά με μέτρα στήριξης και αποκατάστασης μετά τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι τον Σεπτέμβριο του 2021 και την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος, απαντώντας χθες στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του Νομού Ηρακλείου, Ελένης Βατσινά.
«Το ζητούμενο είναι ολοκλήρωση της διαδικασίας σε συνδυασμό και με την παροχή της πρώτης αρωγής. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε προχωρήσει στην κατάρτιση μίας σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, η οποία μετά από επεξεργασία από όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, έχει αποσταλεί στη γενική γραμματεία νομοθετικών και κοινοβουλευτικών Θεμάτων. Μία τροπολογία που θα αφορά αποκλειστικά τις περιπτώσεις κτιρίων με ελαφρές βλάβες, σε κτίρια που δεν φέρνουν ζημιές στο φέροντα οργανισμό. Μια ακόμα παρέμβαση για να διευκολυνθούν οι πολίτες της περιοχής, αλλά και να εξορθολογιστεί ο φόρτος στην αρμόδια υπηρεσία. Δεν θα αναφέρω περισσότερα στοιχεία της εν λόγω τροπολογίας. Σας περιμένουμε μέχρι να κατατεθεί, σε λίγες ημέρες θα γίνει αυτό, και θα έχουμε την ευχέρεια να τη συζητήσουμε και στην Ολομέλεια αν χρειαστεί», σημείωσε ο κ. Τριαντόπουλος και προσέθεσε ότι προχωρούν συνεχώς σε κινήσεις, σε τροποποιήσεις αλλά και σε νέα μέτρα για να στηριχτεί η περιοχή.
«Διαμορφώνουμε νέα πλαίσια και συνεχώς τα βελτιώνουμε. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε τι παραλάβαμε. Τι υπήρχε πριν. Πριν το 2019 αλλά και πριν από αρκετά χρόνια, τότε που το κόμμα σας είχε τη διακυβέρνηση της χώρας. Ήταν τότε που έγινε το πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής που τώρα εσείς το κατηγορείτε. Το πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής έρχεται από τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τώρα φέρουμε νόμο για να το αλλάξουμε. Να το φέρουμε κοντά στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Ας μην το κάνουμε γιατί δεν θα βοηθήσει τη συζήτησή μας. Οι πολίτες ξέρουν. Ας σταθούμε σε αυτά που δημιουργούμε και συνεχώς εξελίσσουμε. Λύνουμε προβλήματα», υπογράμμισε ο κ. Τριαντόπουλος.
«Νέο ειδικό σχήμα στήριξης των επιχειρήσεων»
Παράλληλα, όπως τόνισε, με τη νομοθετική ρύθμιση προχωρούν και στην ενίσχυση του γραφείου του Ηρακλείου με νέο προσωπικό και με ενδυνάμωση της συνεργασίας από τα Χανιά. «Προωθούμε με τα συναρμόδια υπουργεία, εντός του μήνα, νέο ειδικό σχήμα στήριξης των επιχειρήσεων της περιοχής - θα είναι το τέταρτο εργαλείο στήριξης των επιχειρήσεων της περιοχής, που είχαν απώλειες εξαιτίας του σεισμού. Προχωράει το σχέδιο αποκατάστασης και στήριξης του Αρκαλοχωρίου με συνολική δημοσιονομική επίπτωση κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει παραδώσει και τη μελέτη του για την ανασυγκρότηση της περιοχής. Υλοποιούμε, λοιπόν, ένα σχέδιο στήριξης και ανασυγκρότησης. Και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση, επισήμανε.
Επιπλέον ο κ. Τριαντόπουλος, ανέφερε όσες διαδικασίες ακολουθήθηκαν μετά το σεισμό, και επισήμανε ότι «άμεσα μετά το σεισμό ενεργοποιήθηκε η κρατική αρωγή, με έμφαση στην πρώτη αρωγή, μέσα από την πλατφόρμα, arogi.gov.gr».
«Η πρώτη αρωγή έφτασε συνολικά τα 66,1 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 7.000 αιτούντες. Και τα χαρακτηριστικά αυτής, και η ταχύτητα και το μέγεθός της, δεν εντοπίζονται σε κάποια άλλη περιοχή της πατρίδας μας. Παράλληλα, προχώρησαν με εντατικούς ρυθμούς οι αυτοψίες από τη ΓΔΑΕΦΚ στο πλαίσιο της ενεργοποίησης της στεγαστικής συνδρομής», σημείωσε και προσέθεσε ως προς την υλοποίηση της στεγαστικής συνδρομής, όσον αφορά τα επισκευάσιμα κτίρια, έχουν υποβληθεί 2.617 αιτήσεις για έκδοση άδειας επισκευής και από αυτές έχουν προχωρήσει και έχουν εκδοθεί 111 άδειες.
«Ελλιπείς φάκελοι»
«Οι άδειες θα αυξάνονται, αυτές που θα εκδίδονται, όσο οι φάκελοι δεν είναι ελλιπείς. Το έχω ξαναπεί, το ζήτημα και στην περίπτωση του Αρκαλοχωρίου, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία, είναι οι ελλιπείς φάκελοι. Δυστυχώς μεγάλο ποσοστό των φακέλων που κατατίθενται στον ΤΑΕΦΚ, σύμφωνα με την υπηρεσία, παρουσιάζει ελλείψεις, με αποτέλεσμα να μην προχωράει η διαδικασία αποζημίωσης. Παράλληλα υπάρχουν, το υπογραμμίζω και αυτό ξανά, και ζητήματα που αφορούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κτιρίων και ανοιχτές κληρονομικές υποθέσεις. Παράγοντες που επιβαρύνουν σημαντικά τη διαδικασία εξέτασης των φακέλων. Επομένως, το σημαντικότερο τη δεδομένη στιγμή, είναι να υποβάλουν οι πολίτες πλήρεις και ορθούς φακέλους, ώστε να ολοκληρωθεί το σχήμα της στεγαστικής συνδρομής. Εμείς από την πλευρά μας, προς επιτάχυνση του ρυθμού αυτού, έχουμε κινήσει τις διαδικασίες για την ενίσχυση της υπηρεσίας του Ηρακλείου με περαιτέρω στελεχιακό δυναμικό», υπογράμμισε.
Στις περιπτώσεις που είχαν υποβληθεί πλήρεις φάκελοι, όπως τόνισε ο υφυπουργός, οι αποζημιώσεις ξεκίνησαν να καταβάλλονται. «Στις αποζημιώσεις και στην στήριξη που δεν σχετίζονταν με ιδιοκτησιακές ή κληρονομικές εκκρεμότητες, η διαδικασία επιχορηγήσεων προχώρησε κανονικά. Όπως έχει γίνει με την κρατική αγωγή προς τις επιχειρήσεις. Εκεί δεν υπάρχουν κληρονομικά, ούτε ιδιοκτησιακά ζητήματα. Όπως γνωρίζετε, μέσα από τρία διαφορετικά σχήματα πολλές επιχειρήσεις της περιοχής που έχουν πληγεί, είτε άμεσα είτε έμμεσα, έχουν λάβει πάνω από 3 εκατ. ευρώ. Και δρομολογείται και τέταρτο σχήμα στήριξης των επιχειρήσεων της περιοχής. Ήταν και άλλα πολλά τα μέτρα στήριξης που έχουν ενεργοποιηθεί και υλοποιούνται όλη αυτή την περίοδο και στην περίπτωση του Αρκαλοχωρίου, όπως η επιδότηση ενοικίου», επισήμανε ενώ αναφορικά με την καταβολή είπε ότι έχουν υποβληθεί 584 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 345 ήταν για τον πρώτο τρίμηνο και 239 για το 2ο τρίμηνο. Όπως ανέφερε, 177 αιτήσεις εγκρίθηκαν για τη χορήγηση του πρώτου τριμήνου, 94 αιτήσεις για τη χορήγηση των επόμενων τριμήνων, 106 αιτήσεις έχουν απορριφθεί λόγο μη πλήρωσης των απαραίτητων προϋποθέσεων και προσέθεσε ότι για τις υπόλοιπες, περίπου 150, εκκρεμεί η ανταπόκριση από τους αιτούντες, «ενώ είναι λίγες, αφού παρέλαβαν πρόσφατα τα στοιχεία, για τις οποίες προχωράει διαδικασία έκδοσης».
Για παράδειγμα, όπως είπε, τις επόμενες ημέρες θα εκδοθούν 15. «Η καταβολή, λοιπόν, των εκκρεμών επιδομάτων ενοικίου και συγκατοίκησης είναι και αυτό κάτι που δρομολογείται, το αμέσως επόμενο διάστημα, μετά και τις σχετικές εγκρίσεις που λάβαμε για τον τρέχων προϋπολογισμό από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών», τόνισε.
Όσον αφορά τη χορήγηση των οικίσκων, που παραχωρήθηκαν από τη ΓΔΑΕΦΚ, ο κ. Τριαντόπουλος επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα θα έχουν το τελικό πόρισμα των ελέγχων της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
«Εδώ θα είμαστε και θα συζητήσουμε για αυτό. Φυσικά το μεγάλο ζητούμενο είναι να υλοποιηθεί το σχήμα της στεγαστικής συνδρομής, ώστε να καταφέρουν οι πολίτες να επισκευάσουν τα σπίτια τους. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε αδιάκοπα θα το πετύχουμε», κατέληξε.