«Ήρθε η ώρα για μεγάλο σεισμό στη Σμύρνη»: Τρόμος στην Τουρκία για τον Εγκέλαδο
«Υπάρχουν σχεδόν 25 ρήγματα στη Σμύρνη που μπορούν να δώσουν πάνω από 6 Ρίχτερ»
Αν και οι Τούρκοι σεισμολόγοι «τρέμουν» για έναν επικείμενο ισχυρότατο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται πως μεγάλη σεισμική δόνηση αναμένεται και στην περιοχή της Σμύρνης.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του καθηγητή Οκμέν Σουμέρ, ο οποίος επισημαίνει πως «υπάρχουν σχεδόν 25 ρήγματα στη Σμύρνη που μπορούν να προκαλέσουν σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ».
Όπως αναφέρει η Hurriyet, τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Τούρκοι επιστήμονες δείχνουν πως είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο για ένα μεγάλο σεισμό στην περιοχή της Σμύρνης, κάτι που ενισχύεται και από την έλλειψη πηγών για το τελευταίο καταγεγραμμένο μεγάλο χτύπημα του Εγκέλαδου στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον Οκμέν Σουμέρ, «έχουμε δύο σενάρια για την περιοχή της Σμύρνης. Η Σμύρνη βίωσε τον τελευταίο μεγάλο σεισμό το 1688 αλλά δεν γνωρίζουμε ποιο ακριβώς ρήγμα τον είχε δώσει.
Εάν ο σεισμός σημειώθηκε στο τμήμα Μπαλτσόβα του ρήγματος της Σμύρνης ή μαζί με το τμήμα Πινάρμπασι, τότε είμαστε καλά με το ρήγμα της Σμύρνης ειδικότερα. Εάν ο σεισμός του 1688 συνέβη στο ρήγμα Ουζούναντα, σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για το ρήγμα της Σμύρνης, επειδή ο τελευταίος μεγάλος σεισμός εκεί έγινε πριν από 1.510 ολόκληρα χρόνια. Επομένως, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο ρήγμα της Σμύρνης».
«Ήρθε η ώρα για το ρήγμα της Σμύρνης»
Μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2002 στις δυτικές ακτές της Τουρκίας, έδωσε στους επιστήμονες στοιχεία για μια ακολουθία σεισμών που κινείται προς τον Βορρά, δημιουργώντας πίεση στα ρήγματα της συγκεκριμένης περιοχής.
Αναφερόμενος στα ρήγματα γύρω από τη Σμύρνη, ο Τούρκος σεισμολόγος σημειώνει ότι υπάρχουν σχεδόν 25 ρήγματα που μπορούν να προκαλέσουν σεισμό μεγαλύτερο από 6 Ρίχτερ. Σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα δεδομένα, φαίνεται ότι αυτά τα ρήγματα παράγουν έναν μεγάλο σεισμό κάθε 1.500 - 2.000 χρόνια. «Οπότε δεν περιμένουμε πολύ μεγάλο κίνδυνο από εκεί», συμπληρώνει ο Σουμέρ.
Αλλά για το ρήγμα της Σμύρνης είπε ότι αν ο σεισμός του 1688 δεν προήλθε από αυτό το ρήγμα, τότε «ήρθε η ώρα για το ρήγμα της Σμύρνης».
«Δύο πράγματα είναι πολύ σημαντικά. Πότε και πόσο μεγάλος θα είναι ο σεισμός; Αυτά τα ερωτήματα είναι πολύ σημαντικά. Αλλά πρώτα απ 'όλα, είτε υπάρχει σεισμός είτε όχι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε προετοιμασμένοι. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να το πετύχουμε από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με άλλα λόγια, πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους μας για τους σεισμούς μέσω έργων κοινωνικής ευθύνης. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν πώς να ενεργούν στο ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού», σημείωσε ο Τούρκος σεισμολόγος.