Τρελή κούρσα για τον χρυσό: Έσπασε όλα τα ρεκόρ – Τι φοβούνται οι επενδυτές
Την Η μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 18 μηνών κατέγραψε ο χρυσός εν μέσω της όξυνσης της κόντρας ΗΠΑ-Κίνας.

Σε νέο ιστορικό υψηλό ανήλθε την Πέμπτη η τιμή του χρυσού, καθώς η αποδυνάμωση του δολαρίου και η κλιμάκωση της εμπορικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας στρέφουν μαζικά τους επενδυτές στην ασφάλεια που προσφέρει το πολύτιμο μέταλλο.
Η τιμή spot του χρυσού κατέγραψε άνοδο 2,6%, διαμορφούμενη στα 3.160,82 δολάρια ανά ουγγιά, αφού νωρίτερα στη συνεδρίαση είχε αγγίξει νέο ρεκόρ στα 3.171,49 δολάρια. Παράλληλα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) ενισχύθηκαν κατά 3,2%, στα 3.177,50 δολάρια.
Στον απόηχο της ανόδου του χρυσού, τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα κινήθηκαν μεικτά. Το ασήμι υποχώρησε κατά 0,5%, στα 30,88 δολάρια ανά ουγγιά, η πλατίνα επίσης κατά 0,5%, στα 932,41 δολάρια, ενώ το παλλάδιο κατέγραψε πτώση 1,4%, στα 918,45 δολάρια.
Η ένταση στις αγορές αναζωπυρώθηκε μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη, ο οποίος ανακοίνωσε την προσωρινή μείωση των δασμών για δεκάδες χώρες, ενώ ταυτόχρονα αύξησε δραστικά τους δασμούς στην Κίνα – από 104% σε 125%.
Εκτιμήσεις για νέο ιστορικό υψηλό
«Ο χρυσός ανακτά την ελκυστικότητά του ως ασφαλές καταφύγιο και φαίνεται να επιστρέφει σε πορεία νέων ιστορικών υψηλών», δήλωσε ο Νίκος Τζαμπούρας, Ανώτερος Αναλυτής Αγοράς στην πλατφόρμα Tradu.com.
Ωστόσο, προειδοποιεί πως οι προσδοκίες για πιθανές εμπορικές συμφωνίες ενδέχεται να περιορίσουν την ανοδική δυναμική του πολύτιμου μετάλλου, ενώ προσθέτει πως «η περιορισμένη πιθανότητα μείωσης επιτοκίων από τη Fed, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει το δολάριο, αποτελεί έναν ακόμη αρνητικό παράγοντα για την πορεία του χρυσού».
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έδειξαν απρόσμενη υποχώρηση των τιμών καταναλωτή τον Μάρτιο. Ωστόσο, οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν, καθώς η νέα επιβολή δασμών στην Κίνα από τον Τραμπ αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω το κόστος των εισαγόμενων προϊόντων.