Τραυματισμός φοιτητή στο ΑΠΘ: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες - Οργή και διαμαρτυρίες για το συνωστισμό στις αίθουσες [vids]
Τραυματισμός φοιτητή στο ΑΠΘ: Στο γραφείο του πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκου Παπαϊωάννου, ανέβηκαν για να διαμαρτυρηθούν φοιτητές μετά τον ατύχημα με τον 19χρονο φοιτητή που έπεσε από τον τρίτο όροφο της ΝΟΠΕ.
Οι φοιτητές μπήκαν κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα από την είσοδο του κτηρίου Διοίκησης, όπου πραγματοποιούσαν συγκέντρωση και ανέβηκαν στον 7ο όροφο με σκοπό να μιλήσουν με τον πρύτανη.
Ωστόσο, βρήκαν κλειστές τις πόρτες. «Πρύτανης που δεν λογοδοτεί, οφείλει αμέσως να παρατηρεί», φώναξαν.
Οι φοιτητές ζητούν την παραίτηση του πρύτανη, Νίκου Παπαϊωάννου, αλλά και του κοσμήτορα, Παναγιώτη Γκλαβίνη και παράλληλα να μιλήσουν άμεσα με τον πρύτανη.
«Ζητούμε να μιλήσουμε με τον πρύτανη μία ημέρα αφού ένας συμφοιτητής μας πήγε να σκοτωθεί. Απαιτούμε να μιλήσουμε μαζί του», έλεγαν.
https://www.youtube.com/watch?v=deTd2WxLST4
Η τσάντα του λειτούργησε ως αερόσακος
Σωτήρια αποδείχθηκε η τσάντα που είχε στην πλάτη του αλλά και η μονάδα του κλιματιστικού στην οποία προσέκρουσε την ώρα που έπεφτε από τον τρίτο όροφο του κτηρίου της ΝΟΠΕ του ΑΠΘ ο 19χρονος φοιτητής.
Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, ο 19χρονος νοσηλεύεται στη Δ' Χειρουργική Πανεπιστημιακή κλινική του ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, εκτός κινδύνου.
Φέρει κακώσεις στα πλευρά, κάταγμα στο ένα χέρι αλλά και στον θώρακα. Οι θεράποντες ιατροί που τον παρακολουθούν συνεχίζουν τις εξετάσεις για να ελέγξουν τη σοβαρότητα των καταγμάτων.
Πως βρέθηκε στο κενό ο 19χρονος
Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έπεσε ο 19χρονος φοιτητής, περιέγραψε ένας φοιτητής που ήταν παρών και καθόταν πολύ κοντά του.
«Το μάθημα ξεκινούσε και η αίθουσα ήταν κατάμεστη. Καθόμασταν σε περβάζια, στο πάτωμα, όρθιοι και σε καρέκλες απ' έξω, γινόταν χαμός. Ξαφνικά τον είδαμε να πέφτει και να σωριάζεται στο έδαφος και όλοι φώναζαν "κάποιος έπεσε", "είναι ένας φοιτητής στο έδαφος"», είπε ο ίδιος, ενώ τόνισε πως επικράτησε πανικός.
Ο ίδιος περιέγραψε πως το παιδί πήγε να ακουμπήσει πίσω, δεν είδε ότι είχε ανοιχτό παράθυρο και έπεσε.
«Ο φοιτητής όταν κατάλαβε τι έγινε καθώς είχε τις αισθήσεις του είπε "καλέστε ασθενοφόρο, έπεσα"», δήλωσε.
«Μιλήσαμε με την καθηγήτρια αλλά είναι σε σοκ, είναι όλοι παγωμένοι με το συμβάν», είπε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι «η κατάσταση με τον συνωστισμό είναι μία καθημερινότητα».
https://www.youtube.com/watch?v=GMsUxMdUqD8
«Έχει αρκετούς φοιτητές το τμήμα και οι αίθουσες είναι μικρές - Δεν χωράμε»
Παγωμένη είναι η ατμόσφαιρα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μετά το χθεσινό περιστατικό.
«Η ΝΟΠΕ αντιμετωπίζει μεγάλο ζήτημα με το κτηριακό. Στο ισόγειο του κτηρίου στις αίθουσες 1,2 και 3 που κάνει μάθημα το Οικονομικό επικρατεί η ίδια ακριβώς κατάσταση. Ερχόμαστε τουλάχιστον μισή ώρα πριν το μάθημα για να προλάβουμε θέσεις», λέει η Άννα, φοιτήτρια του τμήματος. «Μάλιστα χθες που έγινε το συμβάν καθόταν και στο δικό μας μάθημα άτομα στο παράθυρο», συμπληρώνει, ενώ προσθέτει πως «σοκαριστήκαμε αλλά δεν ήταν κάτι που δεν περιμέναμε». Η ίδια παρατήρησε επίσης πως λιγότερα παιδιά περιμένουν σήμερα για το μάθημα. «Μπορεί να φοβήθηκαν αλλά έτσι και αλλιώς αρκετές ήταν οι φορές που φοιτητές έρχονται για μάθημα αλλά λόγω του ότι δεν βρίσκουν έδρανο να καθίσουν, φεύγουν».
«Έχει αρκετούς φοιτητές το τμήμα και οι αίθουσες είναι μικρές. Δεν χωράμε», είπε μία άλλη φοιτήτρια του τμήματος, μιλώντας στη Voria.gr.
Η Νομική κάνει μαθήματα στον τρίτο όροφο του κτηρίου αλλά και σε ορισμένες αίθουσες του πρώτου. «Στη Σχολή μας τα πράγματα είναι αυστηρά. Πρέπει να παρακολουθείς όσο περισσότερο μπορείς γιατί αλλιώς δεν περνάς τα μαθήματα. Δεν είναι παράλογο αλλά θα μπορούσαν να διευθετήσουν κάπως το θέμα με τις αίθουσες», λέει φοιτήτρια του τμήματος Νομικής.
Ένα μεγάλο ζήτημα αντιμετωπίζουν και φοιτητές που κάνουν μάθημα στις αίθουσες του 2ου ορόφου. «Η αίθουσα 212 είναι ένα μεγάλο πλήγμα του κτηρίου. Την ανακαίνισαν αλλά παραμένει πολύ μικρή. Όταν έχουμε μάθημα εκεί, καθόμαστε σχεδόν οι μισοί κάτω, χωρίς υπερβολή», λέει η ίδια.
Ένα μεγάλο αγκάθι καλείται να αντιμετωπίσει και το τμήμα Ψυχολογίας που επί της ουσίας δανείζεται αίθουσες από τη Φιλοσοφική. «Το κτήριο της νέας Φιλοσοφικής έχει δύο μεγάλα αμφιθέατρα που στεγάζει συνήθως τα φιλολογικά μαθήματα. Η Ψυχολογία, όμως, κάνει μαθήματα σε μικρές αίθουσες, όπως στην 03 του υπόγειου. Η συγκεκριμένη αίθουσα χωρά περίπου 80 μαθητές και πολλές φορές είναι διπλάσιοι αυτοί που παρακολουθούν τα μαθήματα», λέει φοιτητής του τμήματος στη Voria.gr.
Όπως συμπληρώνει, οι φοιτητές περιμένουν έξω από την αίθουσα και αν δεν βρουν να καθίσουν, φεύγουν.
Η ανακοίνωση του ΑΠΘ
«Την άμεση διερεύνηση των συνθηκών, κάτω από τις οποίες φοιτητής του δεύτερου έτους της Νομικής Σχολής έπεσε από παράθυρο του δεύτερου ορόφου (πίσω πλευρά του κτιρίου) της Σχολής κατά τη διάρκεια διεξαγωγής μαθήματος ζήτησε ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ ακολούθησε το ασθενοφόρο που μετέφερε τον φοιτητή στο Νοσοκομείο Παπανικολάου και ενημερώνεται διαρκώς από τη διοίκηση και τους θεράποντες ιατρούς του Νοσοκομείου για την κατάσταση της υγείας του 19χρονου.
Στο Νοσοκομείο ο κ. Παπαϊωάννου συναντήθηκε με τη μητέρα του φοιτητή, στην οποία εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του και τη διαβεβαίωσε ότι το Πανεπιστήμιο θα διαθέσει κάθε είδους υποστήριξη για την πλήρη αποθεραπεία του φοιτητή.
Συνεχή παρουσία δίπλα στον φοιτητή στο Νοσοκομείο έχουν τόσο ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητής Παναγιώτης Γκλαβίνης, όσο και η Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Δέσποινα Κλαβανίδου».
Με πληροφορίες από voria.gr