Τράπεζες: Ψήφος εμπιστοσύνης από τους διεθνείς οίκους - Ο «Ηρακλής» καταλύτης για τα κόκκινα δάνεια
Οι ελληνικές τράπεζες προσελκύουν και πάλι επενδυτές διαθέτοντας την δυνατότητα να αντλούν και πάλι κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές, ενώ ανοίγει η πόρτα για την επόμενη μέρα στον κλάδο, τονίζουν χρηματιστηριακοί αναλυτές.
Την εκτίμηση ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχει γυρίσει σελίδα και είναι σε θέση να κοιτάζει το μέλλον και να στρέφει τις προσπάθειές του στην ανάπτυξη και όχι πια στην επιβίωση, διατυπώνουν οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Οι τράπεζες επιταχύνουν τις δράσεις τους που αφορούν τις τιτλοποιήσεις με στόχο να επιτύχουν μονοψήφιο ποσοστό NPEs έως το τέλος του 2022, πιθανόν κάποιες και εντός του 2021.
Η διαχείριση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει υψίστη σημασία για την οικονομία.
Ο υπουργός Οικονομικών κ.Σταϊκούρας παρουσιάζοντας στοιχεία που δείχνουν ότι το ύψος των «κόκκινων» δάνειων από το ανώτατο υψηλό του Μαρτίου του 2016, όταν έφθασαν στα 107 δισ. ευρώ, συρρικνώθηκε στα 75 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019, αλλά ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων προς το σύνολο των δανείων βρισκόταν πάνω από το επίπεδο του τέλους του 2014. Από τον Ιούνιο του 2019, έχει επιτευχθεί σημαντική συρρίκνωση. Συγκεκριμένα, το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώνεται στα 47 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020.
Δηλαδή, μειωμένα κατά 30% μέσα σε ένα έτος, γεγονός που πρόκειται για μεγάλη επιτυχία της ελληνικής οικονομίας, που αναγνωρίζεται διεθνώς.
Το σχέδιο "Ηρακλής"
Το σχέδιο "Ηρακλής" είναι η κορυφαία εμπροσθοβαρής μεταρρύθμιση της ελληνικής κυβέρνησης, με σκοπό τη ριζική μείωση των κόκκινων δανείων. Το σχέδιο αυτό υλοποιήθηκε σε χρόνους-ρεκόρ για τη χώρα μας σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μεταρρύθμιση, με τη μαζική συμμετοχή και των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών και επιτεύχθηκε μέσα στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του μείωση κατά 40% των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών..
Με τον «Ηρακλή 2» που πολύ πρόσφατα δόθηκε η έγκριση από την Κομισιόν (και ενώ στον «Ηρακλή 1» μειώθηκαν κατά 32 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια), σχεδιάζεται μέσα στους επομένους 18 μήνες να μειωθούν ακόμα κατά 32 δισ. ευρώ τα εναπομείναντα δάνεια.
Τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι ήδη από το 2021 και σίγουρα το 2022, οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες θα έχουν κατεβάσει τα ποσοστά των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο επίπεδο και πολύ κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Το σχέδιο «Ηρακλής», αποτελεί μία σημαντική συστημική λύση και η οποία έχει οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα. Έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτή όλες οι συστημικές τράπεζες, προσελκύοντας διεθνείς επενδυτές, με συνολική ακαθάριστη αξία τιτλοποιήσεων που ανέρχεται στα 31,3 δισ. ευρώ.
Αναβαθμίσεις
Επιπλέον, και πολύ σημαντικό, ο «Ηρακλής» αποτέλεσε τον καταλύτη που οδήγησε στις απανωτές πρόσφατες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.
Μετά την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τον οίκο S&P, και ο οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαιώνει τις θετικές προοπτικές που έχουν.
Σε σημαντική αναθεώρηση των προβλέψεών της για την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα προχωρά η Fitch.
Όπως αναφέρει οι πρόσθετες τιτλοποιήσεις δανείων στο πλαίσιο του «Ηρακλή 2» θα αποτελέσουν ένα σημαντικό βήμα για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων.
Έτσι, οι τιτλοποιήσεις αυτές, μαζί με άλλες πρωτοβουλίες, αναμένεται να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών κάτω από το 15% στους επόμενους 12 μήνες, από περίπου 35% που ήταν στα τέλη του 2020.
Με τις κινήσεις που ετοιμάζουν οι τράπεζες, είναι εφικτή η μείωση του δείκτη NPEs κάτω του 15% τους επόμενους δώδεκα μήνες έναντι 35% στα τέλη του 2020. Προηγουμένως ο οίκος περίμενε ότι ο δείκτης θα μειωθεί κάτω του 30% στα τέλη του 2021, υπολογίζοντας όμως μόνο τις τιτλοποιήσεις του Ηρακλή Ι.
Στους υπολογισμούς της η Fitch λαμβάνει υπόψη τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων από την πανδημία. Οι τέσσερις τράπεζες είχαν δάνεια σε moratoria, τα οποία έφταναν το 16% του χαρτοφυλακίου στα τέλη του 2020, αλλά για τα περισσότερα από αυτά η περίοδος αναστολής πληρωμών έληξε. Με αναδιαρθρώσεις και χρήση κρατικών σχημάτων στήριξης οι πιέσεις, που από αυτό το μέτωπο αμβλύνονται.
Η πορεία των τραπεζικών μετοχών
Ο τραπεζικός κλάδος, παρά την διορθωτική κίνηση των τελευταίων συνεδριάσεων, με βάση το κλείσιμο της Πέμπτης, από τις αρχές του 2021 σημειώνει άνοδο 12,47%, ενώ σε επίπεδο ενός έτους καταγράφει υψηλά κέρδη 94,92%.
Με βάση το κλείσιμο της Πέμπτης, η μετοχή της Eurobank από τις αρχές του έτους σημειώνει κέρδη 37,40%, η Alpha Bank κερδίζει 34,14% , η Εθνική ενισχύεται κατά 11%, ενώ η Πειραιώς υποχωρεί σε ποσοστό 92,54%.
Σε επίπεδο ενός έτους η Eurobank καταγράφει υψηλά κέρδη 180,92%, η Εθνική ενισχύεται κατά 163,10%, η Alpha Bank σημειώνει άνοδο 146,15%, ενώ η Πειραιώς υποχωρεί κατά 90,80%.
Πηγή: ΑΠΕ